Πολιτική

Παπαδημούλης: Επείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για την Τουρκία

Οι προκλητικές κινήσεις στην οποίες προχωρά η Τουρκία αποτελούν το θέμα της επείγουσας ερώτησης προτεραιότητας που κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο Δημήτρης Παπαδημούλης, μετά το τελευταίο «θερμό» επεισόδιο στα Ίμια και τις εμπρηστικές δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μεταξύ άλλων, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπογραμμίζει, ότι «η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και ‘νευρικότητας’ δε διευκολύνει το διάλογο και τη συνεργασία, με βάση το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, καθώς και τις σχέσεις καλής γειτονίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία που επιδιώκει να οικοδομήσει η ελληνική κυβέρνηση».

Παράλληλα, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει, ότι «η τουρκική κυβέρνηση και ο Ερντογάν οφείλουν να δεσμευτούν αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό», καλώντας την τουρκική ηγεσία «να μάθει επιτέλους να συμβιώνει με τις όμορες χώρες, και να μην πριμοδοτεί την ένταση και τον διπλωματικό αυτοεγκλωβισμό της».

Αυτό που ρωτά ο επικεφαλής της Ευρω-ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ είναι, ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει η Κομισιόν απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ – Τουρκίας στις 26 Μαρτίου, καθώς και με ποιες ενέργειες θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ομαλότητας στην περιοχή.

Η πλήρης ερώτηση:

«Η Τουρκία να σταματήσει την αδιέξοδη προκλητικότητα σε Αιγαίο και Κύπρο

Μετά το σοβαρό επεισόδιο στα Ίμια, όπου τουρκική ακταιωρός εμβόλισε σκάφος του ελληνικού Λιμενικού, ο Πρόεδρος Ερντογάν επανέρχεται με εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας και της Κύπρου.

Η κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και «νευρικότητας» δεν διευκολύνει το διάλογο και τη συνεργασία, με βάση το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο, καθώς και τις σχέσεις καλής γειτονίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας που επιδιώκει να οικοδομήσει η ελληνική κυβέρνηση.

Η τουρκική κυβέρνηση και ο Πρόεδρος Ερντογάν οφείλουν να δεσμευτούν αμετάκλητα στις σχέσεις καλής γειτονίας, να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και τις δεσμεύσεις που απορρέουν από αυτό, και να αφήσουν κατά μέρος τις απειλές και τις προκλητικές ενέργειες. Η τουρκική ηγεσία καλείται επιτέλους να μάθει να συμβιώνει με τις όμορες χώρες, και να μην πριμοδοτεί την ένταση και τον διπλωματικό αυτοεγκλωβισμό της.

 Κατόπιν τούτων, ερωτάται η Κομισιόν:

  1. Ποιες πρωτοβουλίες θα αναλάβει απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα, ενόψει και της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας στις 26 Μαρτίου;
  2. Με ποιες ενέργειες θα συμβάλλει στη διασφάλιση της ομαλότητας στην περιοχή στο πλαίσιο των ευρω-τουρκικών σχέσεων;».
Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...