Κόσμος

Οι ΗΠΑ τράβηξαν το αυτί του Ράμα για τις δηλώσεις περί κοινού πρωθυπουργού Αλβανίας-Κοσόβου

Να αποφεύγει την «απρόσεχτη ρητορική» κάλεσαν την Αλβανία οι ΗΠΑ μετά την πρόταση του Έντι Ράμα για κοινό πρόεδρο και ενιαία πολιτική ασφάλειας για τη χώρα και το Κόσοβο, που προκάλεσε οργή στο Βελιγράδι.

«Το Κόσοβο κι η Αλβανία θα έχουν μια ενιαία εξωτερική πολιτική κι όχι μόνον τις ίδιες πρεσβείες και διπλωματικές αντιπροσωπείες. Γιατί να μην έχουν κι έναν πρόεδρο, ένα σύμβολο της εθνικής ενότητας και μια ενιαία πολιτική εθνικής ασφάλειας», είπε ο Αλβανός πρωθυπουργός μιλώντας στην εορταστική συνεδρίαση της βουλής του Κοσόβου για την επέτειο των δέκα ετών από την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας.

Άμεση ήταν η αντίδραση της αμερικανικής πρεσβείας στα Τίρανα που εξέφρασε τη δυσαρέσκειά της για τα σχόλια του Ράμα: «Η απρόσεχτη ρητορική που υπαινίσσεται την ενοποίηση δεν βοηθά και βλάπτει τις σχέσεις τη Αλβανίας με τους γείτονές της. Καλούμε όλους τους ηγέτες να είναι καλοί γείτονες και να εγκαταλείψουν τη διχαστική ρητορική του παρελθόντος», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ο Ράμα υποστήριξε αργότερα ότι τα λόγια του απομονώθηκαν από τα συμφραζόμενα, αλλά η Σερβία τον κατηγόρησε ότι επιδιώκει να δημιουργήσει μια «Μεγάλη Αλβανία», ενώ η ΕΕ είπε ότι σχόλια του Αλβανού πρωθυπουργού, που μπορεί να εκληφθούν ως ανάμειξη σε άλλες χώρες «δεν βοηθούν την κατάσταση».

«Σχόλια που μπορεί να εκληφθούν ως πολιτική ανάμειξη σε γειτονικές χώρες δεν βοηθούν στην οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας», τόνισε η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Κάθριν Ρέι καλώντας τα Τίρανα να εστιάσουν στις μεταρρυθμίσεις τους για την ένταξη στην ΕΕ. Ενώ πρόσθεσε ότι η ΕΕ υποστηρίζει τη «συμφιλίωση και την περιφερειακή συνεργασία» στα Δυτικά Βαλκάνια.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...