Κυβέρνηση

Ξέσπασε πόλεμος Μυστικών Υπηρεσιών στην Ελλάδα - Το FBI έχει εντοπίσει πολιτικά πρόσωπα - Υπάρχουν βίντεο - Οδηγούμαστε άμεσα σε εκλογές;

Mαίνεται ο ανελέητος πόλεμος μεταξύ των Γερμανικών και Αμερικανικών Υπηρεσιών στην Ελλάδα. Οι εξελίξεις είναι ραγδαίες, με το πολιτικό σκηνικό να αλλάζει άρδην. Τα συμφέροντα των δύο Υπερδυνάμεων συγκρούονται στη περιοχή μας, με τις διαφορές τους να φθάσουν και στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή, μεγάλες πρεσβείες, αναφέρουν πως όλα πλέον είναι ρευστά στο πολιτικό σκηνικό, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες.

«Οι πελάτες μου κατέθεσαν στοιχεία που περιλαμβάνουν ακόμη και βίντεο, ηχητικά ντοκουμέντα και email που αποδεικνύουν τα λεγόμενά τους», είπε ο δικηγόρος των τριών Ελλήνων, που βρίσκονται υπό την προστασία των αρχών των ΗΠΑ. Μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο Παύλος Σαράκης, ανέφερε πως έχουν δώσει οι πελάτες του έχουν στοιχεία που περιγράφουν τον τρόπο υπερκοστολόγησης φαρμάκων και σκευασμάτων της Novartis στην Ελλάδα και κυρίως τα πρόσωπα που εμπλέκονται στο σύστημα αυτό.

Σύμφωνα με τον ίδιο, κάποια από τα ονόματα των πολιτικών που ακούστηκαν και από τα χείλη των τριών προστατευόμενων μαρτύρων στην Ελλάδα, περιλαμβάνονται και στις καταθέσεις των μαρτύρων στο FBI. Ο δικηγόρος Παύλος Σαράκης μιλάει για τρία άτομα τα οποία, αρχικά οι δύο και ύστερα ο τρίτος, από το 2016 ως και τον Δεκέμβριο του 2017 κατέθεσαν στο FBI. Είναι όπως λέει υψηλόβαθμα στελέχη της Novartis που προσέφυγαν στις αμερικανικές αρχές.

Το FBI, λέει χαρακτηριστικά ο δικηγόρος, ζητάει στοιχεία, δεν αρκούν εκεί μόνο τα λόγια και έτσι οι πελάτες του έχουν αποδείξει τα όσα ισχυρίζονται με υλικό που περιλαμβάνεται σε email, βίντεο αλλά και ηχητικά ντοκουμέντα. Είναι τρία άτομα που επέβαλαν μηνυτήρια αναφορά στην επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ. Ήταν σε καίρια πόστα της Novartis στην Ελλάδα, γνώριζαν τη στρατηγική αλλά και της μεθόδους της εταιρείας ξεκαθάρισε ο δικηγόρος.

Τα στοιχεία του κρίθηκαν βάσιμα από τις αμερικανικές αρχές όπως τόνισε, καθώς τα στοιχεία που έδωσαν ήταν χιλιάδες. Ουσιαστικά πρόκειται για άτομα που συμμετείχαν στον σχεδιασμό της στρατηγικής της εταιρείας αλλά και στην υλοποίησή της. 

https://www.youtube.com/watch?v=P5TRN5FDxsc

Άδωνις: Υποπτεύομαι ότι μία προστατευόμενη μάρτυρας δωροδοκήθηκε

Πιθανή δωροδοκία μίας εκ των προστατευμένων μαρτύρων, κατήγγειλε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1.

«Κανένας δεν μπορεί να παίζει με την υπόληψή μου», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης, σε παρέμβασή την ώρα που μιλούσε ο δικηγόρος που εκπροσωπεί τους προστατευόμενους μάρτυρες που έδωσαν στοιχεία στο FBI για την υπόθεση Novartis.

Υπογραμμίζοντας ότι, μέχρι στιγμής, από την μελέτη της δικογραφίας δεν έχει διαπιστώσει να υπάρχει πουθενά αναφορά σε χρηματισμό πολιτικού, ο Άδωνις Γεωργιάδης, προανήγγειλε πως θα ζητήσει την κλήση του Παύλου Σαράκη στη Βουλή, προκειμένου να καταθέσει εκεί, κάτι που ο δικηγόρος δεσμεύτηκε πως θα αποδεχθεί.

Ο Αδ. Γεωργιάδης τόνισε επίσης πως η εισαγγελέας έχει δεχθεί μαρτυρία που λέει ότι έκανε ξέπλυμα χρήματος μέσω των εκπομπών του για την πώληση βιβλίων, χαρακτηρίζοντας τουλάχιστον αφελή την εμπλοκή της επαγγελματικής δραστηριότητας, που ξεκίνησε πριν από σχεδόν 20 χρόνια.

«Υποπτεύομαι ότι μία προστατευόμενη μάρτυρας δωροδοκήθηκε για να λέει αυτά που λέει», υποστήριξε.

Τα δύο σενάρια του Αλέξη Τσίπρα για το «σκάνδαλο» Novartis

Η δικογραφία για την υπόθεση Novartis γεννά περισσότερα ερωτήματα από αυτά που καλείται να απαντήσει. Υπό προστασία μάρτυρες, οι οποίοι καταθέτουν περιστατικά για τα οποία... άκουσαν, χωρίς να είναι οι ίδιοι άμεσα εμπλεκόμενοι, αλλά και μίζες πολλών χιλιάδων ευρώ ακόμη και σε κυβερνητικούς αξιωματούχους κατά την περίοδο των μνημονίων, όταν και μόνον λόγω τρόικας υπήρξε σοβαρή μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, διαμορφώνουν ένα μάλλον θολό τοπίο εις ότι αφορά τη δυνατότητα τελικής διαλεύκανσης της υπόθεσης και διαχωρισμού των... αθώων από τους ενόχους στη λίστα των εμπλεκόμενων πολιτικών προσώπων.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, η «υπόθεση Novartis» αφορά ένα πεδίο που, ούτως ή άλλως, ακουμπά στο λαϊκό αίσθημα και ικανοποιεί την επικρατούσα στην ελληνική κοινωνία άποψη πως «όλοι (οι πολιτικοί) τα φάγανε». Υπό την έννοια αυτή, εξυπηρετεί πλήρως το σχεδιασμό της κυβέρνησης να επιχειρήσει άλλη μία «διαχωριστική τομή», αυτή τη φορά μεταξύ του «αμαρτωλού» παρελθόντος και του δικούς της «τίμιου» παρόντος. Επικοινωνιακά, συνεπώς, η υπόθεση εξυπηρετεί την κυβέρνηση. Το ερώτημα είναι αν τα όσα περιλαμβάνονται στη δικογραφία, επαρκούν νομικά και για την συνέχιση της κοινοβουλευτικής και δικαστικής έρευνας, εις ότι αφορά τα πολιτικά πρόσωπα.

Το ερώτημα φαίνεται ότι τέθηκε και στη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού και προέδρου του κυβερνώντος κόμματος Αλέξη Τσίπρα, το πρωί της Τετάρτης.

Χωρίς, ωστόσο, να ληφθούν αποφάσεις. Η συνεδρίαση διήρκησε 2,5 ώρες και, όπως έγινε γνωστό, εξακολουθεί η μελέτη της δικογραφίας της Novartis, ενώ έγινε και προκαταρκτική συζήτηση για την διευκρίνιση νομικών ζητημάτων που την αφορούν.

Επί της ουσίας, μπροστά στον Πρωθυπουργό κ. Αλ. Τσίπρα, και το δίδυμο του Υπ. Δικαιοσύνης (Κοντονής, Παπαγγελόπουλος) ανοίγονται δύο επιλογές:

Να υιοθετηθεί η γραμμή της «παραγραφής» και, συνεπώς, η εν λόγω δικογραφία να αποτελέσει αντικείμενο της εξεταστικής επιτροπής που, ούτως ή άλλως, λειτουργεί σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί το ζήτημα στην επικαιρότητα και, μαζί, η φθορά των πολιτικών αντιπάλων της κυβέρνησης.

Να υιοθετηθεί η εισήγηση μέλους του κυβερνητικού επιτελείου ότι μπορεί να αποδειχθεί η «πορεία του χρήματος» και, συνεπώς, να επιχειρηθεί η παραπομπή συγκεκριμένων (και όχι όλων όσων αναφέρονται στο «αμελητί» διαβιβαστικό της Εισαγγελίας) πολιτικών προσώπων σε προανακριτική επιτροπή της Βουλής και, τελικά, στο Ειδικό Δικαστήριο.

Τελική απόφαση δεν υπάρχει, επί του παρόντος, γεγονός που ενδεχομένως ερμηνεύει και την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αναβάλλει την, αρχικώς προγραμματισμένη για την Πέμπτη, συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως ειπώθηκε μετά το τέλος του Πολιτικού Συμβουλίου, η συζήτηση αναμένεται να συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Τρία σενάρια εκλογών συζητά ο Αλέξης Τσίπρας

Tο θεώρημα μιας γρήγορης εξέλιξης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και ταυτόχρονα μιας συμφωνίας με την Αλβανία που θα «θωράκιζε» τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας στη Β. Ηπειρο και θα επέτρεπε τη χάραξη ΑΟΖ στην Αδριατική, πριν από την αναμενόμενη τυπική έξοδο από τα μνημόνια τον Αύγουστο, δεν εξελίσσεται στην πράξη όπως είχε υπολογιστεί.

Αντίθετα, τα συλλαλητήρια, οι σαφείς διαφοροποιήσεις των ΑΝΕΛ, που προκαλούν βαθιές ρωγμές στον κυβερνητικό συνασπισμό, και η «δεξιά στροφή» της ηγεσίας της Νέας Δημοκρατίας μάλλον περιπλέκουν τα πράγματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το κεντρικό επιτελείο του Μαξίμου, πάντα ολιγομελές στη σύνθεσή του, μάλλον έχει αιφνιδιαστεί από τις εξελίξεις και έχει αρχίσει σε «μηδενική βάση» τους υπολογισμούς για τον καλύτερο χρόνο των εκλογών.  

Νέα εντολή

Σύμφωνα με το βασικό σενάριο της κυβέρνησης, ο Μάιος του 2019 παραμένει ο κυρίαρχος μήνας για προσφυγή σε πολλαπλές κάλπες. Εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές ταυτόχρονα. Πιθανότατα και αυτοδιοικητικές εκλογές μαζί. Αποτέλεσμα θα είναι να διαχέεται η κοινωνική δυσαρέσκεια σε πολλές κάλπες. Ακόμη και αν δεν αναστρέφεται η κυριαρχία που δείχνει να διατηρεί η ΝΔ, σε κάθε περίπτωση μπορεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του πολιτικού επιτελείου του ΣΥΡΙΖΑ, να μειωθεί η διαφορά μεταξύ των δύο κομμάτων. Κάτι που κρίνεται πολύ σημαντικό για τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού θα του δώσει την ευκαιρία, ως δεύτερο κόμμα, να επηρεάσει καθοριστικά τις πολιτικές εξελίξεις.

Σημειωτέον ότι ο ευρωπαϊκός παράγων, αλλά και ο διεθνής και ειδικά οι ΗΠΑ, προκρίνουν την κυβερνητική σταθερότητα για την Ελλάδα για τον επόμενο χρόνο.

Σε ένα δεύτερο σενάριο, το κεντρικό επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει στρατηγικά να αξιοποιήσει κομματικά και πολιτικά τη συγκυρία της τυπικής εξόδου από τα μνημόνια τον Αύγουστο και στη συνέχεια μια επιτυχή, τηρουμένων των αναλογιών, διαπραγμάτευση για το χρέος, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές πριν από τα επόμενα Χριστούγεννα.

Σενάριο που λογίζεται ως προβλεπτό και από τον διεθνή παράγοντα, αλλά και από το εγχώριο οικονομικό και τραπεζικό κατεστημένο. Το τρίτο σενάριο, που ακόµη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως πληροφορούνται τα «Π», προτιµά να συζητά σε «ερµητικό κύκλο», στον ασφαλή χώρο της οικίας του και όχι στο πρωθυπουργικό γραφείο, έχει αναφορά σε αιφνιδιαστικές εκλογές εντός της άνοιξης. Πριν δηλαδή από το καλοκαίρι του 2018.

Εξέλιξη αντίστοιχη µε εκείνη του Σεπτεµβρίου του 2015, που κάθε άλλο παρά έβλαψε πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο κ. Τσίπρας σχεδιάζει να προβάλει το επιχείρηµα ότι χρειάζεται νέα εντολή και ισχυρή κυβέρνηση για να προκρίνει την επίλυση ή µη στο ζήτηµα των Σκοπίων ή να αντιµετωπίσει την επιθετικότητα της Τουρκίας.

Επίσης, να διαχειριστεί µε ενισχυµένο κύρος τη διαπραγµάτευση για το χρέος και την ολοκλήρωση µιας σειράς κεντρικών µεταρρυθµίσεων. Για να αποκτήσει, µάλιστα, πλεονέκτηµα ο ΣΥΡΙΖΑ σε έναν τέτοιο σχεδιασµό, σε µια πρώτη φάση θα εξελιχθεί µια εκστρατεία σκανδαλολογίας, µε απαρχή τις αποκαλύψεις για την υπόθεση της Novartis, όπου εµπλέκονται, σύµφωνα µε τις κυβερνητικές διαρροές, πρωτοκλασάτα στελέχη της αντιπολίτευσης.

Τρέχουν στο Μαξίμου να μαζέψουν τη Novartis - H λύση του άρθρου 155

Σκέψεις για άμεση αναπομπή του φακέλου της Novartis στη Δικαιοσύνη χωρίς σύσταση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης στη Βουλή κάνουν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη . Παρά το γεγονός ότι τα ίδια στελέχη υποστήριζαν ότι κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο καθώς δεν υπάρχει νομική φόρμουλα, η λύση ενδεχομένως να βρίσκεται στην παράγραφο 2 του Κανονισμού της Βουλής.

Με βάση τη συγκεκριμένη διάταξη, η οποία τροποποιήθηκε το 2011 η Βουλή έχει τη δυνατότητα μαζί με την κατάθεση πρότασης για επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης και πριν καν από τη συζήτησή της να ζητήσει ανάθεση σε τριμελές γνωμοδοτικό συμβούλιο του ελέγχου των στοιχείων της κατηγορίας και της αξιολόγησης της ουσιαστκής βασιμότητάς τους.

Παρά το γεγονός ότι η όποια άποψη του τριμελούς έχει γνωμοδοτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα , θεωρείται βέβαιο πως πιθανή γνωμοδότηση του συμβουλίου ότι και τα τρία αδικήματα τα οποία αναφέρονται στη δικογραφία (δωροληψία πολιτικών αξιωματούχων, παθητική δωροδοκία, απιστία σχετικά με την υπηρεσία) έχουν παραγραφεί θα μετρήσει καταλυτικά.

Σε μια τέτοια περίπτωση και με δεδομένο ότι η γνωμοδότηση θα έχει προηγηθεί της συζήτησης είναι πολύ πιθανό η κυβέρνηση να προκαλέσει συζήτηση στη Βουλή και επικαλούμενη τη γνωμοδότηση των δικαστών να προτείνει την αναπομπή του φακέλου στη Δικαιοσύνη προκειμένου να συνεχιστεί εκεί η έρευνα για τυχόν αδικήματα τα οποία δεν εμπίπτουν στα καθήκοντα του Υπουργού,. με χαρακτηριστικότερο το ξέπλυμα.

Tο όργιο κατασκοπείας της γερμανικής υπηρεσίας BΝD στην Ελλάδα

Η πρώτη υπόθεση αποκαλύπτει ποιοι φέρεται να ήταν οι στόχοι παρακολούθησης των γερμανικών υπηρεσιών στην Ελλάδα. Τον Απρίλιο του 2017, το γερμανικό περιοδικό Spiegel είχε δημοσιεύσει πως η BND, μετά το 2002, παρακολουθούσε τα γραφεία της Interpol σε πολλές χώρες της Ευρώπης, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα.

Σε συνέντευξή του ο δημοσιογράφος του Spiegel Μάρτιν Κνόμπε -που αποκάλυψε το σκάνδαλο- λέει πως στη φερόμενη ως λίστα παρακολούθησης της BND υπήρχαν και ελληνικοί στόχοι. Το Spiegel έχει ήδη δημοσιεύσει άλλα στοιχεία της λίστας (για παράδειγμα, για παρακολουθήσεις δημοσιογράφων του BBC και των New York Times και για στόχους στις ΗΠΑ) τα οποία έγιναν αντικείμενο συζήτησης στη γερμανική βουλή.

Ελληνικοί τηλεφωνικοί αριθμοί, φαξ και διευθύνσεις email φαίνεται να μπαίνουν στη λίστα από το 2000 έως το 2006. Δεν φαίνεται όμως αν και πότε σταμάτησαν να βρίσκονται σε αυτή.

Πρόκειται για εκατοντάδες στόχους, από τους χώρους της κρατικής μηχανής, της πολιτικής, των ενόπλων δυνάμεων, της εκπαίδευσης και της έρευνας, των επιχειρήσεων. Στη φερόμενη ως λίστα παρακολουθήσεων της BND, εντοπίστηκαν τηλέφωνα από τη Βουλή. Στα στοιχεία γίνεται αναφορά σε αρκετά ελληνικά υπουργεία.

Η δεύτερη υπόθεση είναι διαφωτιστική για τη μέθοδο που η γερμανική υπηρεσία χρησιμοποιούσε, σε συνεργασία με την αμερικανική NSA, για να υποκλέπτει επικοινωνίες που προέρχονταν από την Ελλάδα αλλά περνούσαν από γερμανικό έδαφος. Η επιχείρηση λεγόταν Eikonal και έλαβε χώρα από το 2004 ως το 2008.

Σήμερα, για πρώτη φορά, αποκαλύπτεται ποια ήταν τα ελληνικά τηλεπικοινωνιακά κυκλώματα που φέρεται ότι υπέκλεπτε μέσω του ΟΤΕ η BND μέσω της Deutsche Telekom, τον γερμανικό κρατικό τηλεπικοινωνιακό πάροχο.

Παρότι η γερμανική κυβέρνηση έχει επανειλημμένα ισχυριστεί ότι δεν είχε γνώση των παρακολουθήσεων αυτών, η καγκελαρία όχι μόνο γνώριζε αλλά και πίεσε τη Deutsche Telekom ώστε να τεθεί σε λειτουργία το σύστημα υποκλοπών.

Τέλος, η τρίτη υπόθεση δείχνει ότι η Ελλάδα εξακολουθούσε να ενδιαφέρει τις γερμανικές υπηρεσίες και μετά το 2010, έστω στο πλαίσιο του αγώνα κατά της διεθνούς τρομοκρατίας. Το έγγραφο που είδαμε και το οποίο αναφέρεται στην Ελλάδα, μεταξύ άλλων χωρών, έχει ημερομηνία 13 Απριλίου 2010.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ιρανική επίθεση στο Ισραήλ στις 14 Απριλίου 2024
Ένοπλες Συρράξεις 0

Οι Ιρανοί «τρύπησαν» το ισραηλινό σύστημα αεράμυνας Iron Dome σοκάροντας τον κόσμο (Βίντεο)-Γκουτέρες: «Ο πλανήτης δεν αντέχει άλλο πόλεμο»

Πώς κατάφεραν οι ιρανικοί πύραυλοι να διαπεράσουν το υπερσύγχρονο αντιαεροπορικό σύστημα Iron Dome που προστατεύει την...