Πολιτική

Νovartis: Ο «Μάξιμος Σαράφης» καρφώνει Αβραμόπουλο - «Παρέσυρε για τα εμβόλια H1N1 τον Κ. Καραμανλή»

Από τις γλαφυρές περιγραφές των τριών μαρτύρων με κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης, Αικατερίνη Κελέση, Ιωάννης Αναστασίου» περιγράφονται σειρά περιστατικών με δωροδοκία του πρώην υπουργού Υγείας Δημ. Αβραμόπουλου τόσο για την προμήθεια αντιγριπικών εμβολίων την περίοδο 2008-2009 όσο και για τον διαγωνισμού για τον μοριακό έλεγχο του αίματος.

Σύμφωνα με την κατάθεση του προστατευόμενου μάρτυρα «Μάξιμου Σαράφη» (κωδική ονομασία), «κατά το έτος 2008 επί υπουργίας Αβραμόπουλου έτρεχε το πρόγραμμα παγκόσμιες ημέρες υγείας, το οποίο εκπονούσε η εταιρεία επικοινωνίας Communication in practices (CIP) συμφερόντων Κ. Γριβέα έπειτα από σχετική ανάθεση του υπουργείου Υγείας.

Στο εν λόγω πρόγραμμα ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Αν. Γκοτσόπουλος, με την έγκριση του διευθυντή Στρατηγικού Σχεδιασμού του υπουργείου Α. Ζορμπά, ζητούσε υπέρογκες χορηγίες επικοινωνίας από τις φαρμακευτικές εταιρείες που δεν αντιστοιχούσαν στις πραγματικές υπηρεσίες που τους παρείχαν. Για παράδειγμα η χορηγία μιας παγκόσμιας ημέρας υγείας έφτανε τις 50.000 ευρώ ανά εταιρεία. Η Νοβάρτις Ελλάς χορήγησε την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας, με το ποσό των 50.000 για τις κάτωθι υπηρεσίες».

Και προσθέτει σε άλλο σημείο της κατάθεσης: «Ο Φρουζής, τότε αντιπρόεδρος της Νοβάρτις Ελλάς, επικοινώνησε σε ανώτατα στελέχη της εταιρείας ότι ο λόγος που υπερτιμολογήθηκε το ποσό της χορηγίας ήταν η εξασφάλιση ευνοϊκής μεταχείρισης της Νοβάρτις από τον κ. Αβραμόπουλο, τότε υπουργό Υγείας». Σύμφωνα με τον μάρτυρα, η εξυπηρέτηση αυτή πραγματοποιήθηκε για την ταχύτερη έγκριση και υψηλότερη τιμολόγηση ογκολογικών φαρμάκων της εταιρείας.

«Επίσης επί υπουργίας του υπήρξε στενή συνεργασία της Νοβάρτις και του υπουργείου μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ και του Γενικού Διευθυντή […] που σε συνεργασία με τον Φρουζή διαχειρίστηκαν το ζήτημα της πανδημίας H1N1. Η Νοβάρτις την περίοδο 2008-2009 είχε εμβόλια για το H1N1, τα οποία παραγγέλθηκαν από το υπουργείο Υγείας μετά την αναβάθμιση από το ΚΕΕΛΠΝΟ του κινδύνου της πανδημίας στη μέγιστη βαθμίδα πέντε. Με τον ανωτέρω τρόπο ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος παρέσυρε τον τότε πρωθυπουργό (Κ. Καραμανλή), ο οποίος τελούσε εν αγνοία, να εξαγγείλει ότι η Ελλάδα έπρεπε να παραγγείλει πανδημικά εμβόλια για το σύνολο του πληθυσμού της. Το ποσοστό κάλυψης του πληθυσμού ήταν στη συγκεκριμένη περίπτωση αναντίστοιχα υψηλό (υπερπολλαπλάσιο) σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες με αντίστοιχο πληθυσμό» υποστηρίζει ο προστατευόμενος μάρτυρας.

Και προσθέτει: «Η ζημιά του κράτους στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν διττή

1) αφενός διά της παραγγελίας υπερβολικά υψηλού αριθμού εμβολίων
2) αφετέρου διά της καταβολής υψηλών ποσών που διοχετεύθηκαν από το ΚΕΕΛΠΝΟ σε ΜΜΕ για εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του ο μάρτυρας αναφέρει: «Θεωρώ αντίθετο στη λογική των πραγμάτων και στα μεγέθη τόσο της εταιρείας όσο και της συγκεκριμένης παραγγελίας ο υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος να έλαβε ως δώρο ποσό κάτω των 200.000 ευρώ».

Η μαρτυρία του δίνει έμφαση στον διαγωνισμό για τον μοριακό έλεγχο: «Το μεγαλύτερο σκάνδαλο κατά τη γνώμη μου στον χώρο της υγείας αφορούσε τον διαγωνισμό του υπουργείου Υγείας για τον μοριακό έλεγχο αίματος για τον ιό HIV επί υπουργίας Αβραμόπουλου» σημειώνει ο ίδιος μάρτυρας. «Πιο συγκεκριμένα από ό,τι θυμάμαι κατόπιν δημοσιεύματος της εφημερίδας ‘‘Το Βήμα’’ τον Δεκέμβριο του 2006, που αφορούσε ατυχές περιστατικό θανάτου από μόλυνση ασθενούς κατόπιν μετάγγισης, ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος εξήγγειλε τον μεγαλύτερο διαγωνισμό που έγινε πότε στον χώρο της υγείας, ύψους περίπου 200 εκατ. ευρώ, αναφορικά με την προμήθεια διαγνωστικών τεστ μοριακού ελέγχου».

Οπως σημειώνει, τα συγκεκριμένα διαγνωστικά τεστ τα διαθέτουν μόνο οι εταιρείες α) Roche και β) Chiron που ανήκει στον όμιλο Novartis. «Σημειώνεται ότι η Novartis κατέχει το 30% των μετοχών της Roche και για τη συγκεκριμένη περίπτωση δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Αβραμόπουλος» αναφέρει ο μάρτυρας και προσθέτει σε άλλο σημείο: «Θεωρώ αδύνατο στη συγκεκριμένη περίπτωση να δόθηκε μίζα κάτω του ποσού των 40 εκατ. ευρώ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...