Αφρική

Νότια Αφρική: Διώχνει τον Ζούμα από την προεδρία της χώρας το κόμμα του

Η εκτελεστική επιτροπή του νοτιοαφρικάνικου κυβερνώντος κόμματος, του Αφρικανικού Εθνικού Κογκρέσου (ANC), αποφάσισε να «ανακαλέσει», δηλαδή να απομακρύνει, τον Τζέικομπ Ζούμα από το αξίωμα του προέδρου της χώρας, δήλωσε ανώτατο κομματικό στέλεχος στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς σήμερα, έπειτα από μια μαραθώνια συνεδρίαση της ηγετικής ομάδας του ANC που διήρκεσε 13 ώρες.

Αφότου ο αντιπρόεδρος Σίριλ Ραμαφόσα εξελέγη πρόεδρος του κόμματος τον Δεκέμβριο, ο Ζούμα αντιμετώπιζε όλο και πιο έντονες πιέσεις από το κόμμα του να τερματίσει τη δεύτερη θητεία του, η οποία έχει αμαυρωθεί από πολλά σκάνδαλα, πριν από την κανονική ολοκλήρωσή της περί τα μέσα του 2019.

Ο 75χρονος Ζούμα θεωρείται ο πιο αμφιλεγόμενος πρόεδρος μετά το τέλος του απαρτχάιντ το 1994. Τα εννιά χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία σημαδεύτηκαν από οικονομικές δυσχέρειες για τη χώρα και αναρίθμητες καταγγελίες για διαφθορά.
Η εθνική εκτελεστική επιτροπή του κόμματος έχει την εξουσία να δώσει εντολή στον Ζούμα να παραιτηθεί από την προεδρία της χώρας. Όμως νοτιοαφρικάνικα ΜΜΕ εκτιμούν ότι ο πρόεδρος της χώρας ίσως αρνηθεί να εγκαταλείψει την εξουσία.

Ο 65χρονος Ραμαφόσα πήγε αργά το βράδυ της Δευτέρας να συναντήσει τον Ζούμα πριν επιστρέψει για τη συνάντηση που ουσιαστικά σφράγισε την τύχη του Ζούμα.

«Αποφασίσαμε να απομακρύνουμε τον Ζούμα» από την προεδρία, ανέφερε το στέλεχος του ANC. «Δεν το έχει μάθει ακόμα», υποστήριξε. «Ο Σίριλ πήγε να μιλήσει μαζί του», συνέχισε η ίδια πηγή και πρόσθεσε ότι όταν ο Ραμαφόσα επέστρεψε έγινε μια «τεταμένη και δύσκολη συζήτηση» πριν ληφθεί οριστική απόφαση.

Την είδηση μετέδωσαν ήδη όλα τα μεγάλα μέσα ενημέρωσης της χώρας, καθώς η πολιτική κρίση μονοπωλεί το ενδιαφέρον τους.

Δεν ήταν διαθέσιμοι εκπρόσωποι του ANC ή της προεδρίας για σχόλια.

Η νοτιοαφρικανική δημόσια τηλεόραση SABC, επικαλούμενη δικές της πηγές, ανέφερε πως ο Ραμαφόσα συναντήθηκε με τον Ζούμα για να του επιδώσει το μήνυμα ότι η εθνική εκτελεστική επιτροπή του δίνει διορία 48 ωρών για να παραιτηθεί από το ανώτατο αξίωμα του κράτους.

Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Eye Witness News, όταν ο Ραμαφόσα πήγε να δει τον Ζούμα, ο πρόεδρος απάντησε «κάνε αυτό που θέλεις να κάνεις» όταν ερωτήθηκε εάν θα συμφωνούσε να παραιτηθεί από την προεδρία ή το κόμμα θα χρειαστεί να κινήσει διαδικασίες για την απομάκρυνσή του από το αξίωμα με την υποβολή πρότασης δυσπιστίας στο κοινοβούλιο.

Ο Ζούμα δεν έχει τοποθετηθεί μέχρι σήμερα δημόσια όσον αφορά το εάν θα δεχόταν να παραιτηθεί. Δεν είναι πλέον μέλος της ηγεσίας του κόμματος.

Ο Ζούμα είχε και ο ίδιος μηχανευτεί την απομάκρυνση του πρώην προέδρου Τάμπο Μπέκι το 2008, λίγο καιρό αφού ανέλαβε τα ηνία του ANC. Ο Μπέκι είχε επίσης «ανακληθεί» από το ANC, έπειτα από εννιά χρόνια οικονομικής ευημερίας που όμως σπιλώθηκαν από τις καταγγελίες για κατάχρηση εξουσίας.

Αφότου έγινε πρόεδρος το 2009, ο Ζούμα καταδιώκεται από σκάνδαλα. Ορισμένοι στο ANC και στην αντιπολίτευση καταγγέλλουν ότι η οικογένεια Γκούπτα, που έχει στενούς φιλικούς δεσμούς με τον Ζούμα, καταχράστηκε αυτή τη σχέση για να εξασφαλίσει δημόσιες συμβάσεις κι αποφάσιζε ακόμα και για τους διορισμούς υπουργών. Η οικογένεια Γκούπτα και ο Ζούμα διαψεύδουν ότι διαπράχθηκε οτιδήποτε παράνομο.

Ο Ραμαφόσα έθεσε στο επίκεντρο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την αναζωογόνηση της οικονομίας αφού αναδείχθηκε στην ηγεσία του κόμματος, επικρατώντας της πρώην συζύγου του Ζούμα στην κούρσα. Ο πρώην συνδικαλιστής διαβεβαιώνει ότι δεν έχει σκοπό να ταπεινώσει τον πρώην πρόεδρο, αλλά εργάστηκε στο παρασκήνιο για να επιτύχει την πρόωρη απομάκρυνσή του από το αξίωμα.

Το ινδικό πιστωτικό ίδρυμα Bank of Baroda, πελάτες του οποίου είναι τα μέλη της οικογένειας Γκούπτα, γνωστοποίησε ότι σχεδιάζει να αποχωρήσει από τη Νότια Αφρική, ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα τη Δευτέρα.

Ανυπόμονη, η αντιπολίτευση, που απαιτεί επί χρόνια την αποχώρηση του προέδρου, πήγε πιο μακριά και ζήτησε τη Δευτέρα τη διάλυση του κοινοβουλίου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...