Πολιτική

Μηνύματα Παυλόπουλου προς Σκόπια και Αλβανία! "Πρέπει να αλλάξουν το Σύνταγμα τους" - "Αδιανόητο να θέτουν ζήτημα τσαμουριάς"

Νέο μήνυμα στην γειτονική ΠΓΔΜ ότι για να βρεθεί λύση στο θέμα της ονομασίας θα πρέπει να εκλείψει αλυτρωτισμός έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος επισκέφθηκε το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας στη Λάρισα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος απευθυνόμενος στην ηγεσία και τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων είπε ότι κατά την επίσκεψη του διαπίστωσε το υψηλό φρόνημα, την ετοιμότητα και την αποτελεσματικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ δεν παρέλειψε να στείλει μηνύματα και στην Άγκυρα και την Αλβανία για τα ανύπαρκτα όπως τα χαρακτήρισε ζητήματα των γκρίζων Ζωνών στο Αιγαίο και των Τσάμηδων.

Σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε:
Το έχουμε καταστήσει σαφές, επιδιώκουμε και την είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την είσοδό της στο ΝΑΤΟ. Αλλά για να γίνει αυτό πρέπει η Χώρα αυτή να πληροί τις προϋποθέσεις, για να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Βασική προϋπόθεση -όπως γίνεται αποδεκτό πλέον από το ΝΑΤΟ και από την Ευρωπαϊκή Ένωση- είναι η επίλυση του ονόματος. Για ποιο λόγο δεν μπορεί, σήμερα, να μπει η πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Διότι το όνομά της -ανεξαρτήτως του πόσοι το έχουν αναγνωρίσει και πώς- από πλευράς Διεθνούς Δικαίου και Ευρωπαϊκού Δικαίου αποπνέει αλυτρωτισμό.

Δηλαδή, αποπνέει τάσεις που αφορούν αμφισβήτηση συνόρων και δημιουργία εντυπώσεων, οι οποίες έρχονται σε πλήρη αντίθεση με το Διεθνές Δίκαιο. Τούτο σημαίνει, ότι πρώτα θα λυθεί το όνομα και δεύτερον θα υπάρξει πορεία προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Για να λυθεί, όμως, το όνομα είναι σαφές, ότι η γειτονική μας Χώρα, πρέπει να επιφέρει όλες εκείνες τις μεταβολές στην έννομη τάξη της.

Αρχής γενομένης, από του Συντάγματος, ώστε να εκλείψουν όλα τα ίχνη του αλυτρωτισμού. Και τα ίχνη αλυτρωτισμού που φέρει το ίδιο της το όνομα, και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να προκύψει εμμέσως ως προς την αμφισβήτηση συνόρων, όπως προς τις ψευδείς εντυπώσεις περί Εθνοτήτων και ψευδείς εντυπώσεις περί γλώσσας. Ή λοιπόν θα υπάρξουν αυτές οι μεταρρυθμίσεις και οι επέκεινα εγγυήσεις, οι οποίες αφορούν το όνομα, ή εφόσον δεν υπάρξουν αυτές οι κινήσεις δεν υπάρχει καλή θέληση από την πλευρά τους για την είσοδο τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είμαστε εμείς που παρεμποδίζουμε αυτή την πορεία. Η ίδια η Χώρα, με την στάση την οποία τηρεί, την παρεμποδίζει. Εμείς δείχνουμε όλη μας την καλή μας θέληση. Αλλά, όπως είπα και πριν, είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε και τον Τόπο μας και την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Το ΝΑΤΟ είναι μία δύναμη που στηρίζεται στην ενότητα, στην συναντίληψη των Μελών που το απαρτίζουν ώστε να εκτελέσει την αποστολή του. Αλίμονο αν στο ΝΑΤΟ εισέρχονται Μέλη ή είναι υποψήφια μέλη, τα οποία θα έβαζαν μέσα στο ΝΑΤΟ προβλήματα που σήμερα δεν υπάρχουν. Δεν είναι forum επίλυσης διαφορών το ΝΑΤΟ. Πρώτα έχουν λυθεί οι διαφορές και ύστερα στο ΝΑΤΟ αγωνιζόμαστε για την κοινή του αποστολή του.

Δείτε αποσπάσματα από την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας που μετέδωσε ο ενημερωτικός ιστότοπος www.larissanet.gr

https://youtu.be/sQ5vwdocmX4

https://youtu.be/jeYgmYxnCA0

https://youtu.be/_e5YiCOp6eE

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ