Διατροφή

Καρπός… υγείας το γκότζι μπέρι

Χωρίς καμία δόση υπερβολής, ο μικρός αυτός φρουτένιος καρπός μοιάζει ικανός να θεραπεύσει σχεδόν τα πάντα. Και σπάνια ένα φαρμακευτικό σκεύασμα έχει τόσες θεραπευτικές ιδιότητες, όσες το γκότζι μπέρι. Το παράδοξο, είναι πως ενώ πρόκειται για φυτό που καλλιεργείται εδώ και πολλούς αιώνες στις Ασιατικές χώρες, μόνο πρόσφατα απέκτησε μεγάλη φήμη και στη δύση. Είναι όμως τέτοια η διάδοσή του, που αναμφίβολα η κατανάλωση του γκότζι μπέρι, είναι η σύγχρονη τάση της εποχής.

Τα οφέλη είναι πολλά με λίγες θερμίδες και πολλά αντιοξειδωτικά που ωφελούν το σώμα με πολλούς τρόπους ενισχύοντας το ανοσιοποιητικό σύστημα , την προστασία του δέρματος και πολλά άλλα. Πιο αναλυτικά :

1. Παρέχει υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών και θρεπτικών ουσιών

Είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά που δρουν για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την καταπολέμηση της φλεγμονής. Προσφέρει περισσότερη βήτα-καροτίνη από τα καρότα και περισσότερο σίδηρο από το σπανάκι! Αν αυτό δεν είναι αρκετό για εσάς, σκεφτείτε ότι περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, κάνοντάς τα μια πλήρη πηγή πρωτεϊνών.

2. Ανοσοποιητικό και παχύ έντερο

Περιέχει υψηλά επίπεδα βιταμίνης C και βιταμίνης Α – δύο βασικές θρεπτικές ουσίες όταν πρόκειται για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος και την πρόληψη των κοινών ασθενειών. Τα αντιοξειδωτικά έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τα καρκινικά κύτταρα, την ανάπτυξη όγκων και τις επιβλαβείς τοξίνες στο σώμα και βοηθούν την καλή λειτουργία του εντέρου.

3. Κάνει καλό στο δέρμα

Η υψηλή ποσότητα β-καροτένιου στο γκότζι μπέρι κάνει καλό στο δέρμα. Αυτό μπορεί να βοηθήσει στην παροχή πρόσθετης προστασίας σε εκείνους που είναι ευαίσθητοι στον καρκίνο του δέρματος αλλά και σε άλλες δερματικές διαταραχές.

4. Για όσους πάσχουν από διαβήτη

Μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα ωφέλιμο για όσους πάσχουν από διαβήτη. Παρέχει σημαντικά υπογλυκαιμικά αποτελέσματα και βοηθά στον έλεγχο της απελευθέρωσης της ζάχαρης στην κυκλοφορία του αίματος. Εξισορροπούν τα επίπεδα γλυκόζης αίματος – χάρη στα υψηλά επίπεδα σύνθετων υδατανθράκων.

5. Ηπαρ και νεφρά

Σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική είναι ένα από τα καλύτερα τρόφιμα για την προαγωγή της υγείας του ήπατος και των νεφρών. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως συστατικό σε ένα φυσικό φάρμακο για τη θεραπεία της νεφρικής πέτρας, σε καθαρισμό του ήπατος ή σε καθαρισμό του αίματος.

6. Παρέχουν ενέργεια

Η κατανάλωση χυμού γκότζι μπέρι σε τακτική βάση μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και της ενεργειακής στάθμης, καθώς και της πεπτικής υγείας.

7. Όραση

Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που περιέχουν τα γκότζι μπέρι τα ασκαθιστούν φυσική θεραπεία για προστασία από την ωχρά κηλίδα. Περιέχουν καροτενοειδή-φυτικές χρωστικές ουσίες, συμπεριλαμβανομένου μίας που ονομάζεται ζεαξανθάνη. Αυτή η ουσία προστατεύει τα μάτια από τις ελεύθερες ρίζες, τις βλάβες από την έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία και άλλες μορφές οξειδωτικού στρες.

Τέλος, τις περισσότερες φορές η κατανάλωση των γκότζι μπέρι, είναι ασφαλής για τον οργανισμό. Σε κάποιες όμως περιπτώσεις, όταν λ.χ. ακολουθούμε κάποια θεραπευτική αγωγή και μας χορηγούνται αντιπηκτικά φάρμακα, η αλληλεπίδραση μπορεί να έχει ανεπιθύμητες για τον οργανισμό παρενέργειες

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ