Κυβέρνηση

"Θα τους κλείσω φυλακή" : O Π.Μαυρίκος ξέπλενε χρήμα της Novartis για πολιτικούς - Τι λέει η δικογραφία για Α.Σαμαρά, Α.Γεωργιάδη, Γ.Στουρνάρα ...

Συγκλονιστικές είναι οι εξελίξεις στην υπόθεση της Novartis καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν στοιχεία για πολλά πολιτικά πρόσωπα. Οι εξελίξεις και όσα βγαίνουν είναι συγκλονιστικά. Τον Ιούνιο του 2016 σκοτώθηκε μέσα στο φλεγόμενο αυτοκίνητό του στην Αττική Οδό, ο εκδότης Παναγιώτης Μαυρίκος. Οι συνθήκες του ατυχήματος προβλημάτισαν εξ αρχής τις Αρχές, δύο χρόνια μετά όμως ουδείς ασχολείται με το ζήτημα. Μέχρι τώρα, καθώς ο εκδότης δεν ήταν όπως φαίνεται ένα τυχαίο πρόσωπο αφού τ’ όνομα έχουν αναφέρει μάρτυρες και στην υπόθεση της Novartis.

Ο Παναγιώτης Μαυρίκος ο οποίος στο ευρύ κοινό έγινε γνωστός όχι από τις εφημερίδες του που πωλούσαν λιγότερα από 100 φύλα αλλά από την εμπλοκή στη μεγάλη υπόθεση των εκβιασμών, φαίνεται, σύμφωνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες να λάμβανε μεγάλα ποσά από το ΚΕΕΛΠΝΟ και τη Novartis τα οποία ξέπλενε για λογαριασμό πολιτικών προσώπων.

Τα χρήματα αυτά δεν ήταν δικά του, αφού ο ίδιος εμφανίζεται να κρατούσε ένα ποσοστό και να έδινε το υπόλοιπο σε συγκεκριμένους πολιτικούς.

Τα στοιχεία συνηγορούν στο ότι ο Παναγιώτης Μαυρίκος ήταν ίσως εκείνος που ξέπλενε μέσω των διαφημίσεων που έπαιρνε για τις εφημερίδες του το χρήμα που η Novartis ήθελε να μοιράσει σε πολιτικά πρόσωπα προκειμένου αυτά να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά της.

Το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Μαυρίκος σκοτώθηκε λίγο πριν καταθέσει στον ανακριτή για την υπόθεση των εκβιασμών προκαλεί εν τω μεταξύ ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά.

Είναι σαφές λοιπόν ότι μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τις μαρτυρίες για την υπόθεση της Novartis χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για το κατά πόσον από ενδεχόμενη κατάθεσή του απειλούνταν ισχυρά πρόσωπα.

Νέα στοιχεία για την δικογραφία της Novartis

Ειδικότερα, πληροφορίες από τις καταθέσεις αναφέρουν ότι ο κ. Φρουζής φέρεται να είχε επαφές τόσο με τον ίδιο τον πρώην πρωθυπουργό όσο και με το περιβάλλον του.

Συγκεκριμένα φέρεται να συναντήθηκε αρκετές φορές με τον Δημήτρη Πτωχό (συνεργάτη επί θεμάτων διαδικτύου και επικοινωνίας), τον Σταύρο Παπασταύρου και τον Χρύσανθο Λαζαρίδη τόσο στο Μαξίμου όσο και εκτός αυτού.

 «Περί τα μέσα του έτους 2013, αν θυμάμαι καλά την περίοδο, ο Φρουζής συναντήθηκε με τον τότε πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Είχε μαζί του μια μαύρη βαλίτσα σάμσοναϊτ, τύπου τρόλεϊ, την οποία είχε γεμίσει με δεσμίδες χαρτονομισμάτων, χρώματος μοβ, κίτρινο και πράσινο, τα οποία παρέδωσε στον Αντώνη Σαμαρά» κατέθεσε ένας εκ των προστατευομένων μαρτύρων.

Στη δικογραφία, οι μάρτυρες μιλάνε για στενή σχέση που είχε ο Άδωνις Γεωργιάδης με τον άλλοτε αντιπρόεδρο της Novartis.

Σε μία κατάθεση αναφέρεται πως συνεργάτιδα του τότε υπουργού, η οποία κατονομάζεται, είχε αναλάβει το έργο της παραλαβής χρημάτων. Αυτά δόθηκαν σε τρεις διαφορετικές συναντήσεις μέσα σε κίτρινους φακέλους.

Η μία, σύμφωνα με πληροφορίες, έλαβε χώρα στο ξενοδοχείο Ledra Marriot και οι άλλες δύο στο γραφείο του κ. Γεωργιάδη στο υπουργείο Υγείας.

«Ο κ. Γεωργιάδης σε μια περίοδο μεγάλης οικονομικής στενότητας για την Ελλάδα, εξασφάλισε χρήματα για την αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τη Novartis ποσού 65.000.000 ευρώ το οποίο ήταν δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με το ποσό που καταβλήθηκε στις υπόλοιπες φαρμακευτικές εταιρείες για την ίδια αιτία... Για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ο Φρουζής διέρρευσε στον Τύπο την πληροφορία ότι δήθεν είχε διαταραχθεί η σχέση του με τον Γεωργιάδη. Γνωρίζω ότι ο Γεωργιάδης είχε κάνει συμφωνία με τον Φρουζή να λάβει ως αντάλλαγμα για την εξυπηρέτηση αυτή ποσό γύρω στα 2 εκατ. ευρώ το οποίο και έλαβε αμέσως μετά την καταβολή των 65 εκατ. ευρώ».

Ο κ. Γεωργιάδης αρνείται κατηγορηματικά την εμπλοκή του. Το ερώτημα βέβαια είναι: Διατηρούσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ κοινωνικές σχέσεις με τον κ. Φρουζή, ή δεν τον είχε συναντήσει ποτέ στη ζωή του;

Ο ρόλος της Mindwork 

Επί υπουργίας Γιάννη Στουρνάρα, κατά τους μάρτυρες, οι χορηγίες της Novartis για διοργάνωση συνεδρίων -που γίνονταν από την εταιρεία Mindwork - ήταν αυξημένες.

H Mindwork, βάσει της δικογραφίας, αναλάμβανε τα εν λόγω συνέδρια και λάμβανε δυσθεώρητα ποσά για τις υπηρεσίες που προσέφερε.

«Τα εν λόγω ποσά αποτελούσαν δώρα στον Γιάννη Στουρνάρα ένεκα απορρήτων πληροφοριών, αλλά και για να επηρεαστούν οι ενέργειές του ως υπουργού Οικονομικών σχετικά με την εξασφάλιση ποσών του κρατικού προϋπολογισμού προς τις φαρμακευτικές εταιρείες και ιδίως τη Novartis. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε ο Γιάννης Στουρνάρας στα πλαίσια άσκησης των καθηκόντων του, στην εξασφάλιση των 65.000.000 ευρώ που δόθηκαν στη Novartis για τα οποία σας έχω αναφέρει σε προηγούμενη κατάθεση ότι δωροδοκήθηκε ο τότε υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης με το ποσό των 2 εκατ. ευρώ τουλάχιστον. Και ο Γιάννης Στουρνάρας δωροδοκήθηκε για τον ίδιο λόγο με ικανό χρηματικό ποσό, το ύψος του οποίου δεν μπορώ να προσδιορίσω».

Για τον Μάριο Σαλμά αναφέρεται ότι του έβαλαν δεσμίδες 120.000 ευρώ στο σακάκι. Το σκεπτικό εμπλοκής του κ. Σαλμά είναι περίπλοκο. Συγκεκριμένα οι μάρτυρες φέρονται να υποστηρίζουν ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας έριξε επίτηδες της τιμές των φαρμάκων προκειμένου να προκαλέσει το ενδιαφέρον των φαρμακοβιομηχανιών.

Αναφορά υπάρχει και στον Ανδρέα Λυκουρέντζο, υπουργό Υγείας από την 21-6-2012 έως την 25-6-2013, καθώς και το Γιώργο Κουτρουμάνη, υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης από τον Ιούνιο του 2011 έως το Μάιο του 2012.

Εκτός των πολιτικών παραγόντων, οι μάρτυρες εμπλέκουν στην διαδρομή της «μίζας» και δημοσιογράφους μεταξύ των οποίων οι Νίκος Χασαπόπουλος και Ελενα Φυντανίδου που κατά τις καταγγελίες μεσολάβησαν για τις επαφές μεταξύ του στελέχους της Novartis και πολιτικών προσώπων.

Επιπλέον, μεταξύ των εγγράφων που διαβιβάστηκαν, βρίσκονται και αναφορές των Ανδρέα Λοβέρδου, Βασιλείου Κεγκέρογλου και Εύης Χριστοφιλοπούλου, στις οποίες φέρεται να καταγγέλλεται η τέλεση της πράξης της μη τιμολόγησης φαρμάκων και της αύξησης της ετήσιας φαρμακευτικής δαπάνης για το έτος 2015 από τον τότε διατελέσαντα υπουργό Υγείας.

Άδωνις Γεωργιάδης για Novartis: «Θα τους κλείσω φυλακή!» (vd)

Άστραψε και… βρόντηξε ο Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ για την υπόθεση Novartis. Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε λόγο για «ψευδομάρτυρες» και «μάρτυρες κουκουλοφόρους».

«Ο σκοπός της ζωής μου είναι. Αν δεν τους κλείσω φυλακή, δεν θα ησυχάσω», τόνισε ο Άδωνις Γεωργιάδης. Παράλληλα, εξαπέλυσε επίθεση κατά του πρωθυπουργού, υποστηρίζοντας πως: «Ο κ. Τσίπρας τα οργάνωσε όλα».

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ τόνισε, επίσης, ότι τα ονόματα των «ψευδομαρτύρων» θα πρέπει να δοθούν στη δημοσιότητα, ενώ υποστήριξε ότι «δεν έχει ακολουθηθεί η διαδικασία» και ότι, όπως στα αμερικανικά δικαστήρια, η υπόθεση θα καταπέσει εξαιτίας αυτού.

«Η διαδικασία έχει καταπέσει 15 φορές», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε το σχετικό video:

https://www.youtube.com/watch?v=L8bNN3-vUyA

Novartis: Ο «Μάξιμος» και η «Κατερίνα» – Τα ψευδώνυμα των μαρτύρων και το μυστήριο με τις καταθέσεις

Οι τρεις ανώνυμοι μάρτυρες έβαλαν φωτιά στο πολιτικό σκηνικό με τους εμπλεκόμενους από αυτούς πολιτικούς να κάνουν λόγο για “κουκουλοφόρους”. Οι δύο εκ των τριών μαρτύρων (δυο άνδρες και μια γυναίκα) αναφέρονται με τα ψευδώνυμα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση».

Οι μάρτυρες με τα ψευδώνυμα έδωσαν καταθέσεις που κατά πολλούς δεν παραπέμπουν σε “απλούς οδηγούς”, αλλά σε άτομα που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Πολλοί λένε μάλιστα ότι γνωρίζουν καλά τον χώρο του φαρμάκου και εικάζουν ότι μπορεί να πρόκειται ακόμη και για άτομα που δρουν στη βάση του ανταγωνισμού προς τη Novartis.

Οι καταθέσεις των «Μάξιμου Σαράφη» και «Αικατερίνης Κελέση» αλλά και του τρίτου μάρτυρα κάνουν λόγο ακόμη και για βαλιτσάκι με ροδάκια το οποίο μπήκε στο Μέγαρο Μαξίμου και περιείχε μοβ, κίτρινα και πράσινα χαρτονομίσματα. Γίνεται λόγος στις ίδιες καταθέσεις για λεφτά σε σακούλες και σε κίτρινους φακέλους, για μια διαφημιστική εταιρεία, αλλά και μαύρο χρήμα χέρι με χέρι.

Τα ποσά που έχουν αναφερθεί από τους μάρτυρες με ψευδώνυμο είναι άλλοτε 100.000, άλλοτε 120.000 (που μπήκαν σε σακάκι) και άλλοτε 1.000.000 ευρώ.

Κοντονής για Novartis: Δεν αποκλείω εγώ να υπάρχει και εμπλοκή των ΜΜΕ

«Την τελευταία 10αετία διπλασιάστηκε η φαρμακευτική δαπάνη», αποκάλυψε στον Αlpha 989 ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής για το σκάνδαλο της Novartis, με την ζημιά για το δημόσιο να ανέρχεται σε 23 δισ.

«Σε εποχή κρίσης κάποιοι έβγαζαν λεφτά και είχαν συμπαραστάτες υπηρεσιακούς παράγοντες και πολιτικά πρόσωπα», είπε ο Σταύρος Κοντονής προσθέτοντας πως δεν αποκλείεται να εμπλέκονται και άνθρωποι των ΜΜΕ.

Απέρριψε τις αιτιάσεις περί παρέμβασης στη Δικαιοσύνη, ενώ εκτίμησε πως «καλύτερο είναι να συνεχιστεί η εισαγγελική έρευνα».

«Εδώ έχουμε ένα σκάνδαλο, το οποίο μπορεί να ξεπερνάει και το σκάνδαλο της Siemens στην Ελλάδα. Είχαμε υπερτιμολογήσεις και μάλιστα πολύ σοβαρές», είπε ο κ. Κοντονής.

Είπε ακόμα: «Δεν αποκλείω εγώ να υπάρχει και εμπλοκή των ΜΜΕ σε αυτή όλη την διαδικασία».

Στο ερώτημα τι απαντά στην αντιπολίτευση που κατηγορεί ότι η υπόθεση στηρίχτηκε σε ανώνυμες καταγγελίες κουκουλοφόρων-ανώνυμων μαρτύρων είπε:

«Δεν στηρίχτηκε καμία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ένας μάρτυρας δώσει κατάθεση υπό την κάλυψη της δικονομικής προστασίας προστατευόμενου μάρτυρα, αυτό δεν το αποφασίζει καμία κυβέρνηση, το αποφασίζουν οι δικαστικές αρχές της χώρας. Να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί αυτοί οι κύριοι, οι οποίοι βάλλουν κατά των μαρτύρων και κατά του δικαστικού συστήματος, το οποίο ισχύει εδώ και 20 χρόνια στη χώρα. Μου κάνει εντύπωση που εμπλέκουν την κυβέρνηση. Η κυβέρνηση ούτε καν γνώριζε για την διαδικασία που ακολουθείτο, είναι εντελώς εσωτερική διαδικασία της Δικαιοσύνης. Είναι τουλάχιστον κωμικό το να λένε κάποιοι ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία αυτής της εισαγγελικής έρευνας και να την συσχετίζουν με τον χρόνο τέλεσης των συλλαλητηρίων. Δεν έχω λόγια να αντικρούσω τέτοιες αστειότητες. Η κυβέρνηση δεν γνωρίζει απολύτως τίποτα για αυτά τα ζητήματα».

Για την επίσκεψη Τζανακόπουλου στον Άρειο Πάγο λίγο πριν σταλεί η δικογραφία στην Βουλή και αν ήταν ανορθόδοξη, ο κ. Κοντονής είπε:

«Ανορθόδοξη σε τί; Ότι έλαβε ο υπουργός Δικαιοσύνης την δικογραφία από την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με την υποχρέωσή μου να την διαδώσω στην Βουλή, όπως έγινε αμέσως την επόμενη μέρα το πρωί και δεν θα ενημέρωνα τον Πρωθυπουργό; Είναι δυνατόν αυτό το πράγμα να το επικαλείται κάποιος όταν έχουμε παραδείγματα στο πρόσφατο παρελθόν, υπουργοί της ΝΔ όχι μόνο να κρατάνε μια δικογραφία για 2 και 3 μήνες στο γραφείο τους ενώ έπρεπε αμέσως να την στείλουν στην Βουλή αλλά την επέστρεψαν και στον εισαγγελέα με υποδείξεις τί πρέπει να κάνει. Αυτοί που μιλάνε τώρα και απευθύνουν μομφές στη κυβέρνηση είναι οι ίδιοι που έκαναν αυτό που σας περιέγραψα. Υπήρξε δικογραφία που αφορούσε πολιτικό πρόσωπο και αντί ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης, από τη, στιγμή που την παρέλαβε να την μεταβιβάσει στην Βουλή, την κράτησε για μακρόχρονο διάστημα και την ανέπεμψε στον εισαγγελέα με υποδείξεις το τί πρέπει να κάνει».

Τέλος ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε: «Υπάρχουν αδικήματα τα οποία έχουν παραγραφεί με βάση τον νόμο περί ευθύνης υπουργών αλλά υπάρχουν και αδικήματα τα οποία δεν έχουν παραγραφεί, όπως το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και μπορεί η εισαγγελική αρχή να εξαντλήσει εκεί την έρευνά της σε όλα τα επίπεδα».

https://www.youtube.com/watch?v=DQkfbjSq3_o

https://www.youtube.com/watch?v=kkh8TfwzysI

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...