Κόσμος

Η Frontex ξεκινά την επιχείριση «Θέμις» στη Μεσόγειο

Η επιχείριση «Θέμις» τίθεται σήμερα σε εφαρμογή από την Frontex, που αντικαθιστά την επιχείρηση «Τρίτων», διευρύνοντας το πεδίο εφαρμογής της.

Κύριος στόχος της επιχείρησης είναι μάλλον η ανακούφιση της Ιταλίας από τα μεταναστευτικά ρεύματα που έρχονται από τη Βόρεια Αφρική. Κι αυτό επειδή οι  μετανάστες δεν θα αποβιβάζονται υποχρεωτικά στην Ιταλία. Όσοι διασώζονται θα αποβιβάζονται στην εγγύτερη ζώνη ασφαλείας, που περιλαμβάνει την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Λιβύη ή και τη Μάλτα.

Η νέα επιχείρηση, σύμφωνα με το Euronews, θα έχει ως στόχο τη διάσωση προσφύγων, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεζερί, έμφαση θα δοθεί στην καταστολή της δράσης των διακινητών και της ενδεχόμενης άφιξης τρομοκρατών.
Μέρος της βοήθειας της Frontex προς την Ιταλία αφορά στην καταστολή εγκληματικών ενεργειών, όπως το εμπόριο ναρκωτικών μέσω της Αδριατικής.

Τα σκάφη που έχει ναυλώσει η Frontex θα συνεχίσουν κανονικά να συμμετέχουν σε ενέργειες που θα συντονίζονται από τα αρμόδια θαλάσσια κέντρα βοήθειας και διάσωσης. Το 2017, η υπηρεσία πήρε μέρος στη διάσωση 38.000 ατόμων ανοιχτά της Ιταλίας, Ελλάδας και Ισπανίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ