Κοινωνία

Η συγκλονιστική αφήγηση της ηλικιωμένης αρχόντισσας που ζητιανεύει στο Χαλάνδρι

Συγκλονίζει η αφήγηση μιας 73χρονης γυναίκας, που μετά από πολλά χρόνια δουλειάς, έφθασε στο σημείο σήμερα να ζητιανεύει στο Χαλάνδρι.

Η κυρία Ελένη, που κατάγεται από τη Λέσβο, είναι ένας από τους πολλούς ηλικιωμένους ανθρώπους που ζητιανεύουν στους δρόμους της Αθήνας, είτε επειδή δεν τους φθάνει η σύνταξη για να ζήσουν, είτε επειδή δεν παίρνουν καθόλου σύνταξη.

«Είμαι 73 ετών. Γιατί στέκομαι εδώ νομίζετε; Ντρέπομαι μήπως με δουν συγγενείς ή γνωστοί μου. Δεν ξέρετε τι ωραία ζωή έκανα κάποτε, τώρα η ζωή μου είναι μαύρη. Ευτυχώς ο κόσμος που περνάει από εδώ με βοηθάει. Έχω πάθει τρία εμφράγματα, αλλά πρέπει να στέκομαι εδώ στην πλατεία, από το πρωί μέχρι το βράδυ, για να ζητάω βοήθεια. Δυο χρόνια έρχομαι εδώ στο ίδιο μέρος για να ζητάω βοήθεια από τον κόσμο», λέει η 73χρονη Ελένη.

Χωρίς σύνταξη και χωρίς επίδομα

Η ηλικιωμένη γυναίκα αφηγείται ότι είχε μεγάλη περιουσία στο Κέιπ Τάουν, στη συνέχεια την δεκαετία του 90 ήρθε στην Αθήνα, ενώ είχε κομμωτήριο και στη Λέσβο, από όπου κατάγεται. Ήταν αρχόντισσα μέχρι πριν από λίγα χρόνια, διηγείται. «Είχαμε κομμωτήριο στη Λέσβο, ήμασταν το μόνο κομμωτήριο μέσα σε επτά χωριά, φανταστείτε πόση δουλειά είχαμε», αναφέρει.

Όμως, λόγω της οικονομικής κρίσης τα πράγματα άλλαξαν δραματικά και η κ. Ελένη, εδώ και δυο χρόνια στέκεται σε μια πλατεία στο Χαλάνδρι και ζητάει βοήθεια από τους περαστικούς. Ζει σε ένα σπίτι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα μαζί με τον άνεργο γιο της και όπως λέει δεν παίρνει ούτε σύνταξη αλλά ούτε και το Κοινωνικό Επίδομα Αλληλεγγύης, καθώς απερρίφθη η αίτηση της.

«Δεν μπόρεσα να πάρω σύνταξη γιατί χρωστούσα στο ΤΕΒΕ 25 χιλιάδες ευρώ. Πού να τα βρω αυτά τα χρήματα εγώ; Ο άνδρας μου πέθανε το 2013 και αφήσαμε οφειλές, και έτσι δεν μπόρεσα να πάρω σύνταξη. Οι δουλειές μας έπεσαν έξω. Μας πήραν τα μαγαζιά, μας τα πήραν όλα. Δεν έχω ούτε σπίτι να μείνω. Μένω σε ένα διαμέρισμα στην Ελληνορώσων, όπου όμως χρωστάω χρόνια το ενοίκιο. Χρωστάμε πολλά χρήματα», τονίζει η κ. Ελένη.

«Προσπάθησα να πάρω κάποια βοήθεια από την Πρόνοια, κάναμε αίτηση για το επίδομα αλληλεγγύης αλλά με απέρριψαν. Δεν ξέρω γιατί. Δεν έχω καμία βοήθεια. Ρεύμα δεν έχω στο σπίτι εδώ και έναν χρόνο. Με βοηθάνε γείτονες για να πάω να βράσω λίγο νερό η για να μαγειρέψω κάτι. Δεν έχω ούτε για να ζεσταθώ. Είμαι 73 χρονών, δεν μπορώ να δουλέψω, αλλά και ποιος να με πάρει για δουλειά. Ποτέ δεν φαντάστηκα ότι στα γεράματα θα καταντήσω έτσι. Κάναμε όνειρα με τον σύζυγο μου, όνειρα απατηλά», καταλήγει η ηλικιωμένη γυναίκα, που ξεσπά σε λυγμούς.

Ηλικιωμένοι ζητιάνοι

Στην θέση της ηλικιωμένης γυναίκας που ζητιανεύει στο Χαλάνδρι, βρίσκονται πολλοί ακόμη ηλικιωμένοι άνθρωποι (στην πλειονότητα τους Έλληνες), χαμηλοσυνταξιούχοι ή χωρίς καθόλου εισόδημα. Στην Ελλάδα του 2018 άνθρωποι της τρίτης ηλικίας βρίσκονται στα «αζήτητα», καθώς δεν έχουν βοήθεια από πουθενά.

Η φτωχοποίηση που έχει πλήξει μεγάλα στρώματα του πληθυσμού τα τελευταία χρόνια, αναγκάζει ακόμη και γέροντες να ζητούν βοήθεια από τους συνανθρώπους τους για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, όπως στην Κηφισίας και στη λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας ηλικιωμένοι άνθρωποι στέκονται με ένα κυπελάκι στο δρόμο ζητώντας λίγα χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.

«Παίρνω μια πολύ μικρή σύνταξη που δεν φθάνει για τίποτα. Ούτε για τα φάρμακα μου. Και τα δυο μου παιδιά είναι άνεργα. Δεν μπορώ ούτε εγώ να τα βοηθήσω, ούτε εκείνα να με βοηθήσουν. Αναγκάζομαι να βγαίνω στο δρόμο για να ζητήσω τη βοήθεια του κόσμου», λέει με απόγνωση ένας ηλικιωμένος που ζητιανεύει έξω από ένα νοσοκομείο στην Αθήνα, ζητώντας να μην αποκαλύψουμε το όνομά του.

«Έρχομαι από την Καλλιθέα και στέκομαι έξω από το σούπερ μάρκετ για να ζητιανεύω. Δεν πηγαίνω στην Καλλιθέα να το κάνω αυτό γιατί δεν θέλω να με βλέπουν οι γείτονες μου. Ντρέπομαι. Για αυτό έρχομαι εδώ και ζητιανεύω», διηγείται μια άλλη ηλικιωμένη γυναίκα που συναντήσαμε έξω από σούπερ μάρκετ στα βόρεια προάστια.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...