Διατροφή

Η πίτσα είναι πιο υγιεινό πρωινό από ένα μπολ δημητριακά, λέει γνωστός διαιτολόγος

Ένα κομμάτι πίτσα το πρωί μπορεί να είναι πιο υγιεινή επιλογή από ένα μπολ με δημητριακά, σύμφωνα με τις δηλώσεις μιας διατροφολόγου.
Η διαιτολόγος Chelsey Amer δήλωσε ότι ένα κομμάτι πίτσα μπορεί να είναι μια πιο ισορροπημένη επιλογή πρωινού, επειδή έχει περισσότερη πρωτεΐνη, πιο φρέσκα συστατικά και λιγότερη ζάχαρη από τα δημητριακά.

Εκτός αυτού, τα περισσότερα γνωστά δημητριακά δεν έχουν θρεπτική αξία και δεν περιέχουν αρκετές πρωτεΐνες ή καλά λιπαρά.

Η Amer δήλωσε ότι η πίτσα προσφέρει μια καλή ισορροπία πρωτεϊνών, υδατανθράκων και λιπαρών σε αντίθεση με πολλά δημοφιλή δημητριακά που περιέχουν την ίδια ποσότητα θερμίδων με μία μπάρα σοκολάτας.


“Θα εκπλαγείτε όταν διαπιστώσετε ότι ένα κανονικό κομμάτι πίτσας και ένα μπολ δημητριακών με πλήρες γάλα περιέχουν σχεδόν το ίδιο ποσό θερμίδων,” είπε η Amer στο Daily Food. “Ωστόσο, η πίτσα παρέχει πολύ μεγαλύτερη ποσότητα πρωτεΐνης, η οποία θα σας κρατήσει χορτάτους όλο το πρωί.”

Μια μερίδα δημητριακών περιέχει 110 θερμίδες, 0 γραμμάρια λίπους. και 10 γραμμάρια ζάχαρης.

Ενώ οι 111 θερμίδες ανά μερίδα δεν φαίνονται πολλές, πολλοί άνθρωποι δεν παραμένουν μόνο σε μία μερίδα.

Σύμφωνα με μια μελέτη του Consumer Report από το 2014, ανάλογα με το μέγεθος του μπολ, οι περισσότεροι άνθρωποι καταναλώνουν έως και 132% περισσότερη ποσότητα από μία μερίδα.

Ένα κομμάτι πίτσα με τυρί περιέχει περίπου 272 θερμίδες, 12 γραμμάρια πρωτεΐνης, 10 γραμμάρια λίπους και 4 γραμμάρια ζάχαρης.

Λαμβάνοντας υπόψη αυτούς τους αριθμούς, η κατανάλωση πίτσας σε σύγκριση με τα δημητριακά μπορεί να μην είναι τόσο κακή επιλογή αφού έχει πολύ πιο απαραίτητα λιπαρά και πρωτεΐνες και λιγότερα γραμμάρια ζάχαρης.

Εκτός αυτού, η πίτσα περιέχει όλες τις σημαντικές ομάδες τροφίμων – δημητριακά, γαλακτοκομικά, λαχανικά και κρέας.

“Το να φάτε ένα κομμάτι πίτσα για πρωινό, θα σας εμποδίσει από το να καταναλώσετε μια ολόκληρη πίτα αργότερα,” έγραψε η Amer στο μπλογκ της.

Πρόσθεσε επίσης ότι πολλά δημητριακά δεν πρέπει να θεωρούνται ισορροπημένο μέρος του πρωινού, καθώς περιέχουν μεγάλη ποσότητα ζάχαρης.

“Λατρεύω τα δημητριακά όπως οι περισσότεροι, αλλά πολλά δημητριακά περιέχουν τόση ζάχαρη όσο και η καραμέλα! Δεν ξέρω για σας, αλλά εγώ δεν θα ήθελα να ξεκινήσω τη μέρα μου με ζάχαρη,” έγραψε.

Έρευνες έδειξαν ότι η ζάχαρη αποτελεί πάνω από το 35% των συστατικών σε ορισμένες δημοφιλείς μάρκες δημητριακών.

“Αν δεν επιλέξετε ολικής άλεσης δημητριακά χωρίς ζάχαρη, τα κοινά δημητριακά μπορεί να προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα, η οποία απελευθερώνει ινσουλίνη και η καθημερινή τους κατανάλωση δεν είναι καλή για το σώμα σας,” αναφέρει η διατροφολόγος Tammy Lakatos Shames.

“Οι θερμίδες προστίθενται πραγματικά γρήγορα και πεινάτε ξανά πριν καν το καταλάβετε. Μπορεί να καταναλώνετε μία μερίδα δημητριακών και να προσθέτετε 400 θερμίδες στην μέρα σας.”

Ωστόσο, ορισμένοι ειδικοί λένε ότι η πίτσα δεν είναι υγιεινό φαγητό και οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να την καταναλώνουν για πρωινό.

“Δεν θα έλεγα ότι η πίτσα είναι ένα ιδανικό γεύμα,” δήλωσε ο καθηγητής Wendy Kaplan στη Daily Mail Online.

“Τα θρεπτικά συστατικά που υπάρχουν στην πίτσα δεν υπερτερούν από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες, τα κορεσμένα λιπαρά και το νάτριο” πρόσθεσε.

“Επίσης, οι θερμίδες και το λίπος στην πίτσα ποικίλλουν ανάλογα με το ποιος τη φτιάχνει,” είπε ο Kaplan. “Οι άνθρωποι πρέπει να είναι σίγουροι πόσο αλάτι καταναλώνουν.”

Ωστόσο, ο Kaplan είπε ότι αν οι άνθρωποι επιλέξουν να φτιάξουν τη δική τους πίτσα χρησιμοποιώντας ζύμη ολικής αλέσεως και εμπλουτίζοντάς την με λαχανικά, θα μπορούσε να γίνει μια πιο υγιεινή επιλογή πρωινού.

https://www.fumara.gr/wp-content/uploads/2018/02/1418450360_2385524027001_Induction-briefing-into-Eat-Balanced-Training-Academy.mp4

fumara.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ