Κύπρος

Η Κύπρος ζητάει την αποστολή Ευρωπαϊκών στρατευμάτων - Η Τουρκία επιβάλει Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο Αιγαίο και γκριζάρει νησιά

Σοβαρή πολεμική εξέλιξη: Οι Τούρκοι προσπαθούν να επιβάλλουν Ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στο ΝΑΤΟ πάνω από Αιγαίο απομακρύνοντας ακόμη και τα νατοϊκά AWACS. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία εντός και εκτός Ελλάδας. Υπάρχουν φόβοι για πιθανή τουρκική επιχείρηση και γι αυτό το λόγο δεν θέλουν να υπάρχει "ΝΑΤΟϊκή εικόνα". Την ίδια στιγμή η Κύπρος έχει προετοιμάσει το πρώτο πακέτο μέτρων εναντίον της Αγκυρας με το πιο σοβαρό να είναι η ενεργοποίηση του άρθρου 42(7) της Συνθήκης της Λισσαβόνας για αποστολή Ευρωπαϊκών στρατευμάτων, κατά τα πρότυπα της Γαλλίας.

Το πιο πιθανό όμως είναι να έχουμε κλιμάκωση καθώς ο σκοπός της Τουρκίας είναι ένας και μοναδικός:

Η υφαρπαγή του εθνικού μας πλούτου!

Ταυτόχρονα το κλίμα στην ελληνική Βουλή είναι πολεμικό και ακούγονται πολύ βαριές εκφράσεις όπως "θα σας θάψουμε στο Γράμμο και το Βίτσι"... Εχει και αυτό τη σημασία του στους τουρκικούς σχεδιασμούς.

Μείζον ζήτημα για την ασφάλεια της χώρας αλλά και τη διασφάλιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της εγείρει ο αποκλεισμός που έχει επιβάλει η Τουρκία στη χρήση του εναέριου χώρου του Αιγαίου για τη διέλευση ακόμη και των ΝΑΤΟϊκών AWACS τα οποία επιχειρούν από τη βάση του Ακτίου αποκαλύπτει Ν.Μελέτης στην εφημερίδα "Φιλελεύθερος".

Η Τουρκία, επικαλούμενη το Δόγμα Λουνς και με το επιχείρημα ότι υπάρχει καθεστώς αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και συνεπώς ο εναέριος χώρος τους πρέπει να αποκλεισθεί και θεωρώντας τον ελληνικό εναέριο χώρο «αμφισβητούμενο», καθώς ούτε η ίδια αλλά δυστυχώς ούτε οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν το εύρος των 10 ν.μ. του ελληνικού εναέριου χώρου, απαιτεί τα ΝΑΤΟϊκά αεροσκάφη να μη χρησιμοποιούν τον ελληνικό εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

Επίσης επικαλείται τον γνωστό ισχυρισμό περί καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης των νησιών και βάσει αυτού του ισχυρισμού έχει ζητήσει και επιβάλει ντε φάκτο τον αποκλεισμό μιας σειράς ελληνικών νησιών από τους ΝΑΤΟϊκούς σχεδιασμούς αλλά και την πτήση των AWACS στον εναέριο χώρο των νησιών αυτών.

Τα νησιά των οποίων το καθεστώς επιχειρεί να «γκριζάρει» η Τουρκία είναι:

Λήμνος, Σαμοθράκη, Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Αστυπάλαια, Ρόδος, Χάλκη, Κάρπαθος, Κάσος, Νίσυρος, Κάλυμνος, Λέρος, Πάτμος, Λειψοί, Σύμη, Κως, Καστελόριζο, Ψαρά, Θάσος, Άγιος Ευστράτιος και Τήλος.

Τα Μέτρα εναντίον της Τουρκίας

- Ο πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει ότι στη σύνοδο κορυφής Ε.Ε – Τουρκίας θα αντιταχθεί στην πρόθεση για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Άγκυρας και στη συζήτηση για τις βίζες των Τούρκων υπηκόων.

- Θα διερευνήσει το ενδεχόμενο οι θεσμοί της Ε.Ε να αναβάλουν τη σύνοδο κορυφής με την Άγκυρα στη Βάρνα, στις 24 Μαρτίου, ως ένα πρώτο μήνυμα

- Θα διερευνήσει τις πιθανότητες ενεργοποίησης από την Κύπρο του άρθρου 42(7) της Συνθήκης της Λισσαβόνας για αποστολή Ευρωπαϊκών στρατευμάτων, κατά τα πρότυπα της Γαλλίας

Γι’ αυτό και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κομισιόν Γιούνκερ και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Τουσκ.

Στις συναντήσεις με Μακρόν και Τζεντιλόνι θα διερευνηθεί το ενδεχόμενο ανατροπής δεδομένων, μέσω διπλωματίας, αν και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άφησε να εννοηθεί ότι το γεωτρύπανο πιθανόν να αναχωρήσει αφού κοστίζει στην εταιρεία, όπως είπε, €400.000 ημερησίως.

Αυτά αφορούν στις άμεσες ενέργειες, με την υποσημείωση ότι αν παρ’ ελπίδα δεν αποδώσουν θα εξεταστούν άλλα μέτρα που βρέθηκαν στο τραπέζι και τα οποία θα είναι πολύ πιο αυστηρά.

Μεταξύ λοιπόν των μέτρων που κατατέθηκαν και συζητήθηκαν είναι:

- Άσκηση δικαιώματος βέτο στην παραχώρηση €3 δις στην Τουρκία για το μεταναστευτικό
- Προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ
- Λήψη μέτρων οικονομικού κόστους για το ψευδοκράτος, μέσω του κανονισμού για την πράσινη γραμμή

Δείτε το Βίντεο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...