Ιστορία

«Η Αλεπού της Ερήμου» Ρόμελ στη Θεσσαλονίκη - Βίντεο ντοκουμέντο

Η γεωγραφική θέση της χώρας μας, ως γνωστόν, είχε σημαντικό ρόλο για τις πολεμικές επιχειρήσεις που διεξάγονταν στο μέτωπο της Β. Αφρικής κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Κάπως έτσι στην περίοδο της Κατοχής τα ελληνικά λιμάνια και, κυρίως, τα αεροδρόμια (ιδιαίτερα της Κρήτης) έπαιζαν καταλυτικό ρόλο στο σχέδιο ανεφοδιασμού του «Άφρικα Κορπς» υπό τον Ερβιν Ρόμμελ.

Μάλιστα η παρουσία της «Αλεπούς της Ερήμου» στη χώρα μας, συνήθως με ολιγοήμερες επισκέψεις, έχει καταγραφεί μέσα από ιστορικά κείμενα και μαρτυρίες. Πλέον μέσα απ' τα επίσημα αρχεία των γερμανικών Αρχών υπάρχει και ένα βίντεο το οποίο δείχνει τον Στρατάρχη να επισκέπτεται τη Θεσσαλονίκη. Πρόκειται απ' τα τότε «Επίκαιρα» που προβάλλονταν από την υπηρεσία "Deutsche Wochenschau" στους γερμανικούς κινηματογράφους και θριαμβολογούσαν για την πορεία του πολέμου.

Το συγκεκριμένο βίντεο έχει γυριστεί τον Αύγουστο του 1943, λίγο μετά το τέλος της «Εκστρατείας της Β. Αφρικής» και την ήττα των δυνάμεων του Άξονα και καθώς ο Ρόμελ αναλάμβανε (για λίγες ημέρες, πριν διαταχθεί να αναλάβει την ευθύνη των επιχειρήσεων στην Ιταλία μετά και την πτώση του Μουσολίνι) την ηγεσία των ναζιστικών στρατευμάτων στην Ελλάδα υπό το φόβο μίας βρετανικής εισβολής.

Στο βίντεο προβάλλεται και η άσκηση - επίδειξη που έκαναν τα ναζιστικά στρατεύματα προς τιμήν του Στρατάρχη του Γ' Ράιχ.

https://youtu.be/t4ozbYclvl4

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ