Αρχείο

Η Αίγυπτος στηρίζει Ελλάδα για Ίμια και Κύπρο για έρευνες στην ΑΟΖ - Ηχηρό ράπισμα στην Τουρκία - «Όπου ανακατεύεται ο Ερντογάν προκαλεί κρίση»

Η Αίγυπτος στηρίζει την Ελλάδα και την Κύπρο απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας, ρίχνει χαστούκι στον Ταγίπ Ερντογάν και καλεί τις ΗΠΑ εμμέσως πλην σαφώς να αναγνωρίσουν πώς ο Τούρκος πρόεδρος συμπεριφέρεται ως τρομοκράτης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου κάνοντας σαφή αναφορά στα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

«Όπου ανακατεύεται ο Ερντογάν προκαλείται κρίση» και «αποκαλύπτεται το πραγματικό πρόσωπο του Τούρκου Προέδρου» είναι οι τίτλοι εφημερίδων της Αιγύπτου που εκφράζουν απόλυτα το καθεστώς του Αιγύπτιου προέδρου Φατάχ αλ Σίσι και κάνουν αναφορά στην πρόσφατη κρίση των Ιμίων, αλλά και στις απειλές της Άγκυρας κατά της Ελλάδας.

Η αιγυπτιακή εφημερίδα Al-Ahram αφιερώνει ολόκληρη σελίδα στην ιστορική, όπως τη χαρακτηρίζει, πρόκληση της Τουρκίας προς τη διεθνή κοινότητα γενικότερα και προς τις γειτονικές της χώρες ειδικότερα, πιο συγκεκριμένα δε προς τις ΗΠΑ και την Ελλάδα, με τις δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου ότι η χώρα του θα υπερασπισθεί τα δικαιώματά της στην Κύπρο και το Αιγαίο, όπως κάνει και στο Afrin της Συρίας.

Η εφημερίδα κάνει λόγο για συγκαλυμμένο μήνυμα του Erdogan προς τις ΗΠΑ, αναφερόμενη στη δήλωσή του ότι ορισμένες δυνάμεις προσπαθούν να διαμοιραστούν μεταξύ τους τα κράτη της περιοχής και κάποιοι θεωρούν ότι η Τουρκία αποτελεί μέρος αυτής της διαδικασίας, τονίζοντας ότι η χώρα του δεν θα προσφέρει εδάφη της σε αυτούς. Επισημαίνονται επίσης οι δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου σε σχέση με τις βραχονησίδες στο Αιγαίο και τις έρευνες φυσικού αερίου στα ανοιχτά της Κύπρου και οι προειδοποιήσεις του σε όσους «ξεπερνούν τα όρια στην Κύπρο και στο Αιγαίο» να μην κάνουν το λάθος βήμα.

Γίνεται επίσης λόγος για τις «συμβουλές» του Τούρκου προέδρου προς τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στα κυπριακά κοιτάσματα «να μην υπερβαίνουν τα όρια», στηριζόμενες στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Το δημοσίευμα αναφέρεται επίσης στις δηλώσεις του Κυπρίου Προέδρου, καθώς στην ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ το οποίο καλεί την Τουρκία να αποστεί από περαιτέρω έκνομες ενέργειες και να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο.

Στην ίδια σελίδα η εφημερίδα φιλοξενεί άρθρο της δημοσιογράφου Rasha Abdul-Wahab, με τίτλο «Όπου εμφανίζεται ο Erdogan, ξεσπούν προβλήματα». Η αρθρογράφος υποστηρίζει ότι, όπως φαίνεται, ο Τούρκος Πρόεδρος δεν αντιλαμβάνεται την έννοια της εξέλιξης της ιστορίας, η οποία δεν παλινδρομεί ούτε επαναλαμβάνεται. Υπερασπίζεται τον τελευταίο Σουλτάνο της Οθωμανικής Αυτοκρατορία Αμπντούλ Χαμίτ Β΄ και αντιμετωπίζει όλο τον κόσμο με εχθρότητα, απειλώντας τους εχθρούς του με «οθωμανικό ράπισμα».

Το άρθρο απαριθμεί τα προβλήματα και τις κρίσεις που έχει προκαλέσει ο Τούρκος Πρόεδρος με τις πρακτικές του, ξεκινώντας από την εισβολή στη Συρία και το Ιράκ, με το πρόσχημα εξάλειψης των τρομοκρατικών οργανώσεων, τη στιγμή που όλες οι ενδείξεις επιβεβαιώνουν ότι υποστηρίζει, χρηματοδοτεί και διευκολύνει την τρομοκρατική οργάνωση Daesh και φιλοξενεί τους ηγέτες της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Τονίζεται επίσης ότι ο Τούρκος Πρόεδρος αγνοεί παντελώς τις αρχές και τα διεθνή πρότυπα της εσωτερικής και εξωτερικής πολιτικής, προκειμένου να εδραιώσει την κυριαρχία του ενός ατόμου. Μέσα σε 15 χρόνια, από τότε που «έλαμψε το άστρο του» σε πολιτικό επίπεδο, προσπάθησε να επεκτείνει τα όρια της εξουσίας του, μέσα από μια μακρά διαδικασία που έμοιαζε ήρεμη και ομαλή στην αρχή, αλλά στη συνέχεια αποθηριώθηκε, προκειμένου να εδραιώσει την εξουσία του, με αποκορύφωμα το δημοψήφισμα για την επέκταση των εξουσιών του ως «μονάρχη».

Εκμεταλλεύτηκε το «θέατρο» του πραξικοπήματος εναντίον της κυβέρνησής του το 2016 για να αποκτήσει συμπάθεια στο εσωτερικό και το εξωτερικό. Στη συνέχεια όμως έλαβε σκληρά μέτρα καταστολής εναντίον του τουρκικού λαού, με μαζικές αποστρατεύσεις και με συλλήψεις δεκάδων χιλιάδων Τούρκων που ήταν αντίθετοι με την πολιτική του. Στράφηκε μάλιστα και εναντίον παλιών φίλων του, στους ώμους των οποίων ανελίχθηκε, όπως ο πρώην πρόεδρος Abdullah Gül ή ο Fetullah Gülen, στον οποίο επέρριψε την ευθύνη του πραξικοπήματος και προσπάθησε να τον καταδιώξει.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μετά από τις παραπάνω ενέργειες και εν μέσω πολιτικών και οικονομικών σκανδάλων, ο Τούρκος Πρόεδρος συνεχίζει να πυροδοτεί την οργή δεκάδων χωρών σε βάρος της Άγκυρας. Τα νέα «θύματά» του είναι η Κύπρος και η Ελλάδα, εναντίον των οποίων προβαίνει σε πειρατικές ενέργειες, προκειμένου να τις αποτρέψει από την ανακάλυψη των πόρων τους στην ανατολική Μεσόγειο. Με τα πλοία του παρεμποδίζει και αποτρέπει την εξερεύνηση των θαλάσσιων θησαυρών, κατά παράβαση των διεθνών συμφωνιών, χωρίς να πτοείται από τις διεθνείς προειδοποιήσεις, από την Αίγυπτο, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες, για να σταματήσει τις καταχρήσεις και τις υπερβολές του.

Στο δημοσίευμα υπογραμμίζεται ότι όπου εμφανίζεται ο Ερντογάν δημιουργεί προβλήματα. Έχει ανοίξει την πόρτα σε ατελείωτες κρίσεις με τους Ευρωπαίους γείτονές του, γεγονός που γκρέμισε τα όνειρα της Τουρκίας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση στο εγγύς μέλλον. Κατασκόπευσε και καταδίωξε όσους τον αντιπολιτεύονταν σε αυτές τις χώρες.

Προσπάθησε να επιβάλει τους υπουργούς του σε χώρες της Ευρώπης, προκειμένου εκείνοι να προωθήσουν το τροποποιημένο [τουρκικό] Σύνταγμα. Η Ευρώπη αντιμετώπισε αυτές τις ενέργειες με τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα, ενώ μια από τις συνέπειες ήταν η διακοπή σχέσεων και η ανάκληση πρεσβευτών από χώρες όπως η Ολλανδία, η Σουηδία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Ελβετία.

Εξέλιξη αυτής της στάσης είναι και οι εχθρικές πρακτικές ενάντια στις γειτονικές αραβικές χώρες, με την υποστήριξη του Κατάρ, του Ιράν και του Ισραήλ. Ενώ οι χώρες που καλούν για καταπολέμηση της τρομοκρατίας, και συγκεκριμένα η Αίγυπτος, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν, διέκοψαν τις σχέσεις τους με την Ντόχα, ο Τούρκος Πρόεδρος παρείχε κάθε είδους υποστήριξη – υλική, πολιτική και στρατηγική –στον Εμίρη του Κατάρ. Έχει επίσης ισχυρούς δεσμούς με το Ιράν σε πολιτικό και στρατηγικό επίπεδο. Στο άρθρο αναφέρονται επίσης οι παρεμβάσεις στα εσωτερικά του Ιράκ και της Συρίας, με την επίκληση μάλιστα της οθωμανικής κυριαρχίας επί της Συρίας.

Παρά τα ψεύδη του Τούρκου Προέδρου, συνεχίζει η αρθρογράφος, για υποστήριξη του Παλαιστινιακού και απόρριψη της ισραηλινής πολιτικής, η Άγκυρα είναι μια από τις μεγαλύτερες χώρες που έχει προχωρήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων με το Τελ Αβίβ.

Οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσιγκτον έχουν φθάσει στο χαμηλότερο επίπεδό τους, ιδίως μετά την επίσκεψη του Erdogan στο Λευκό Οίκο και την κρίση που προκλήθηκε από την επίθεση των φρουρών του σε πολιτικούς αντιπάλους του καθεστώτος του, αλλά και λόγω της υπόθεσης Gülen και των θεμάτων διαφθοράς στα οποία εμπλέκεται ο ίδιος προσωπικά. Οι σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Άγκυρας επιδεινώθηκαν επίσης μετά την καταστροφή ρωσικού μαχητικού από την τουρκική αεροπορία στον εναέριο χώρο της Συρίας.

Το άρθρο καταλήγει υποστηρίζοντας ότι όλα τα «φύλλα συκής» πέφτουν το ένα μετά το άλλο από τον Erdogan. Η τουρκική οικονομία δεν είναι πλέον τόσο ισχυρή ώστε να την αξιοποιήσει για να καθησυχάσει τον τουρκικό λαό, αλλά υποχωρεί εξαιτίας της διαφθοράς και της τρομοκρατίας, που φέρει το σήμα «Κατασκευάστηκε στην Τουρκία». Δεν έμεινε πια καμία χώρα από τις μεγάλες δυνάμεις του κόσμου, που να μην έχει πολλαπλές κρίσεις με την Άγκυρα.

Η [δήθεν] υποστήριξή του για σημαντικά ζητήματα, όπως είναι το προσφυγικό και το Παλαιστινιακό, έχει πέσει σε μια θάλασσα από ψεύδη και έχει αποκαλυφθεί, ενώ ο ίδιος στράφηκε εναντίον των αρχών της Τουρκικής Δημοκρατίας και του Συντάγματος, καθώς τρέχει ασθμαίνοντας προκειμένου να περιβληθεί το μανδύα του [Οθωμανού Σουλτάνου] «Αμπντούλ Χαμίτ».

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...