Πολεμικό Ναυτικό

Κατέρρευσε η εθνική αποτρεπτική στρατηγική, ο Α.Τσίπρας ψελλίζει "κάτι" προς την Τουρκία και ο Ναύαρχος Δεμέστιχας του απαντά: «Ερχεται πολύ σοβαρή και προχωρημένη ελληνοτουρκική κρίση»

Κακοπαιγμένη παράσταση από την Κυβέρνηση με έκδηλη τόσο την αμηχανία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, όσο και των μελών του "ΓΑΥΔΟΣ" που δεν είχαν όρεξη για επικοινωνιακά σόου είχαμε στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η χώρα πλέον αντιμετωπίζει πολύ σοβαρό πρόβλημα. Δεν είναι μόνο ότι κατέρρευσε η ελληνική αποτρεπτική στρατηγική, είναι ότι ο Α.Τσίπρας απαντά πλέον στην τουρκική ισχύ των όπλων με φράσεις εκτός τόπου και χρόνου. Μίλησε για ναρκωτικά, λαθραία τσιγάρα, για κάποια βίντεο που είδε, μίλησε για ψυχραιμία...Δεν είναι σοβαρά πράγματα αυτά. Η Τουρκία ήθελε Ελληνες νεκρούς.

Εντύπωση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός ήταν χαμογελαστός ενώ μιλούσε με τα μέλη του πληρώματος του «Γαύδος», τα οποία καθόλη τη διάρκεια της συνάντησης διατήρησαν τη σοβαρότητά τους.

Στη ρητορική του ο πρωθυπουργός χρησιμοποίησε τα συνήθη, ότι δηλαδή τα σύνορα στο Αιγαίο δεν είναι μόνο της Ελλάδας, αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προσπάθησε να ακυρώσει τα περί «γκρίζων ζωνών» λέγοντας ότι «σε αυτούς που φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες, να θυμούνται ότι η ρητορική αυτή εναντίον κράτους – μέλους της ΕΕ, στρέφεται εναντίον όλης της ΕΕ».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός δεν έχει καταλάβει ότι οι Τούρκοι δεν μίλησαν για «γκρίζο» καθεστώς αλλά για τουρκικό έδαφος, αναβαθμίζοντας από το 1996 τον αναθεωρητισμό τους και επιδιώκοντας να κατοχυρώσουν αυτό που γκρίζαραν στην πρώτη κρίση των Ιμίων.

Ο πρωθυπυργός είπε ότι τα μέλη του λιμενικού σώματος πρέπει να αισθάνονται περήφανα γιατί όπως είπε «Ως Έλληνες υπαρασπιζόμαστε την ανθρώπινη ζωή».

Ο κ. Τσίπρας είπε ακόμα ότι η ελληνική ακτοφυλακή είναι καθημερινά στην πρώτη γραμμή, εγγυητής της ασφάλειας στα θαλάσσια συνορά μας με ισχυρή παρουσία και σε στενή συνεργασία με την Frontex που κάνει την πιο μεγάλη της επιχείρηση στο Αιγαίο και στις ελληνικές θάλασσες.

Ο κ. Τσίπρας στο σημείο αυτό τόνισε ότι τα θαλάσσια αυτά σύνορα δεν είναι μόνο σύνορα της πατρίδας μας αλλά ολόκληρης της ΕΕ.

«Τα δικά μας σύνορα είναι όλα τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ», είπε χαρακτηριστικά.

Απευθυνόμενος στην Τουρκία ο Έλληνας πρωθυπουργός είπε:

«Αυτό, είναι κάτι που πρέπει να το λαμβάνουν υπόψιν όλοι όσοι φαντασιώνονται γκρίζες ζώνες και αμφισβητούν τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Οι προκλήσεις και η επιθετική ρητορική έναντι των κυριαρχικών δικαιωμάτων κράτους μέλους της ΕΕ στρέφεται εναντίον όλης της ΕΕ».

«Τι τελευταίες ημέρες», είπε ο κ. Τσίπρας, «υπήρξαν περιστατικά που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Το πρόσφατο περιστατικό, και έχω μπροστά μου τους άνδρες και τις γυναίκες που βρίσκονταν στο «Γαύδος» και τον κυβερνήτη, ήταν το αποτέλεσμα μια απολύτως ανεύθυνης στάσης από την πελυρά της τουρκικής ακτοφυλακής. Μιας στάσης που έθεσε σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

«Η Ελλάδα δεν παίζει παιχνίδια. Είναι στον σκληρό πυρήνα της ΕΕ, αποτελεί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας σε μια αποσταθεροποιημένη περιοχή. Σίγουρα αυτό κάποιους τους ενοχλεί. Τους καλούμε να συμβιβαστούν με αυτή την πραγματικότητα».

Και συνέχισε:

«Το μήνυμά μας και τώρα και αύριο και πάντα είναι σαφές. Οι άνδρες και οι γυναίκες του λιμενικού είναι στο Αιγαίο για να σώζουν και όχι για να θέτουν σε κίνδυνο ζωές».

«Η Ελλάδα», είπε ο πρωθυπουργός, «δεν θα δεχθεί και δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εδαφικής της ακεραιότητας και των κυριαρχικών της δικαιωμάτων».

Από την πλευρά του ο πλωτάρχης κυβερνήτης του «Γαύδος» Σπύρος Κρουστάλης δήλωσε για την ημέρα του επεισοδίου στα Ίμια ότι «ήταν μια ημέρα με μεγάλη ένταση εκ του αποτελέσματος όλα πήγαν καλά».

https://www.youtube.com/watch?v=A0NCyuLLhdU

https://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=IqezuTKdBEI

Ναύαρχος Δεμέστιχας για προκλήσεις Αγκυρας: Δεν αποκλείω από θερμό επεισόδιο να οδηγηθούμε σε κρίση 

Οι κινήσεις των Τούρκων γίνονται βάσει σχεδίου, υποστήριξε ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΝ, ναύαρχος Γρηγόρης Δεμέστιχας, αναλύοντας το θερμό επεισόδιο στα Ιμια και τις προκλήσεις της Άγκυρας.

«Ηταν μία πολύ εσκεμμένη ενέργεια», είπε ο ίδιος και επισήμανε ότι «αν έχει σήμερα ησυχία, δεν σημαίνει ότι σε μία εβδομάδα θα έχουμε», αναφερόμενος στον διπλωματικό «πυρετό» που βρίσκεται σε εξέλιξη από χθες τόσο σε Βερολίνο, όσο και Άγκυρα με τις συναντήσεις Μέρκελ με Γιλντιρίμ και Τίλερσον με Τσαβούσογλου, αντίστοιχα.

Ο επίτιμος Αρχηγός Στόλου δήλωσε ότι «δεν αποκλείω από θερμό επεισόδιο να οδηγηθούμε σε κρίση», την οποία δεν προσδιόρισε χρονικά, όμως, τόνισε πως «κάποτε θα γίνει και θα είναι πιο προχωρημένο από το επεισόδιο στα Ιμια το 1996».

Εξηγώντας το όρο «προχωρημένο» ο ναύαρχος Δεμέστιχας είπε ότι «θα είναι συγκεκριμένη η διεκδίκηση, δηλαδή “εγώ απαιτώ κάτι τι πιο συγκεκριμένα”».

Δείτε το βίντεο από τη συνέντευξη του επίτιμου Αρχηγού ΓΕΝ στον Σκάι

https://www.youtube.com/watch?v=rjfSij0Ko9g

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ