Κόσμος

Εριξε ακυρο στα μουτρα των Αμερικανών - "ΟΧΙ" σε F-35 από το Βέλγιο

Το Rafale φαινόταν πως αργά ή γρήγορα θα ήταν εκτός το διαγωνισμού για ΝΜΑ στο Βέλγιο. Ήταν η τρίτη αποχώρηση μετά την ηρωική έξοδο της Boeing (F/A-18E/F) και της Saab.

Το Rafale λοιπόν, που αναμενόταν να είναι ένας ικανός ανταγωνιστής του F-35A έφυγε σχετικά γρήγορα, αφήνοντας το Typhoon να διεκδικήσει τη νίκη με μια ευρωπαϊκή υποψηφιότητα. Εκεί λοιπόν όμως που όλα τα βλέμματα είχαν στραφεί στον «άνισο» αγώνα που θα έδινε το Typhoon απέναντι στο πανίσχυρο (εμπορικά) F-35A, τα νέα από την Γαλλία έρχονται να τα ανατρέψουν όλα! Σύμφωνα με τον Jean-Jacques Bridey, πρόεδρο της Γαλλικής Αμυντικής Επιτροπής της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης το Βέλγιο επιθυμεί (!) την αγορά της ναυτικής έκδοσης του Rafale, το Rafale M! Την πληροφορία αυτή μας την μεταφέρει το έγκυρο DefenceNews.

Rafale Marine από το Charles De Gaulle (R91) εκτελεί touch and go στο USS Dwight D. Eisenhower (CVN 69)  (U.S. Navy photo, Petty Officer 3rd Class Nathan T. Beard)

To Rafale M δεν διαφέρει σημαντικά από το Rafale C, εκτός από τα περίπου περισσότερα 500 κιλά βάρους που οφείλονται κυρίως σε δομικές ενισχύσεις. Είναι το μόνο μη αμερικανικό αεροσκάφος που έχει πιστοποιήσει την δυνατότητα αποπροσνήωσης από αμερικανικά αεροπλανοφόρα με χρήση καταπέλτη και γάντζου προσνήωσης.

Σύμφωνα λοιπόν με τον Jean-Jacques Bridey, το Βέλγιο επιθυμεί το συγκεκριμένο αεροσκάφος καθώς με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να αποστέλλει τα αεροσκάφη του σε υπερπόντιες αποστολές στα πλαίσια των διεθνών υποχρεώσεών του. Ουσιαστικά οι Βέλγοι επιθυμούν να επιχειρούν από το γαλλικό αεροπλανοφόρο Charles de Gaulle, αλλά αναμφίβολα θα έχουν και την δυνατότητα να επιχειρούν και από αμερικανικά αεροπλανοφόρα αν αυτό ποτέ απαιτηθεί.

Πρέπει να σημειώσουμε πως το Βέλγιο ενδιαφέρεται πολλαπλά για την Κοινή Ευρωπαϊκή Άμυνα, και δίνει μεγάλη βάση στις διεθνείς του υποχρεώσεις. Αυτό βέβαια, μέχρι να φτάσει και να μετουσιωθεί σε αγορά Rafale M είναι αρκετά μακρυά, καθώς οι Βέλγοι θα μπορούσαν να αγοράσουν απλά F-35B και να μπορούν να επιχειρούν όχι μόνο από το Charles de Gaulle, αλλά από οποιοδήποτε αεροπλανοφόρο-ελικοπτεροφόρο επιθυμούν, και μάλιστα με άλλες ευρωπαϊκές σημαίες.

Τελικά ο Βελγικός Διαγωνισμός για ΝΜΑ έδειχνε βαρετός, και φαινόταν πως θα οδηγούσε σε μια εύκολη επικράτηση του F-35. Τελικά το ενδιαφέρον του μάλλον θα είναι πολλαπλό!

Πηγή

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...