Κύπρος

Η Τουρκία περικύκλωσε την Κύπρο: Κρίσιμη σύσκεψη στο προεδρικό - Σκέψεις για αποστολή δυνάμεων και ανάπτυξη EXOCET

Δραματικές εξελίξεις έχουμεστην Κύπρο καθώς όπως βλέπετε στην κεντρική φωτογραφία άρθρου, η Τουρκία προχώρησε σε μια πρωτοφανή πολεμική ενέργεια, δεν μιλάμε πλέον για πρόκληση καθώς αφορά επιβολή "καραντίνας" στο νησί  ή αλλιώς "ναυτικού αποκλεισμού", δεσμεύοντας τεράστια θαλάσσια περιοχή η οποία επί της ουσίας περικυκλώνει το νησί της Κύπρου με νέα οδηγία προς ναυτιλλομένους. Kαι όχι μόνο αλλά δεσμεύει 8 από τα 13 οικόπεδα της ΑΟΖ!

Η εν λόγω περιοχή εκτείνεται από τα ανοιχτά του Ακάμα μέχρι και το ακρωτήρι, περνάει από τα ανοιχτά της Πάφου, της Λεμεσού, της Λάρνακας, του Απόστολου Ανδρέα και καταλήγει στα ανοιχτά της Αντιόχειας.

Η περίοδος ισχύος είναι από την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου μέχρι τις 10 Μαρτίου τα μεσάνυχτα.

Όπως φαίνεται και στον σχετικό χάρτη, η Τουρκία μέσω του συστήματος NAVTEX έχει δεσμεύσει συνολικά περιοχές που περιλαμβάνουν μεγάλα τμήματα των τεμαχίων 1, 2, 3, 6, 7, 8, 9 και 13.

Η Κύπρος βρίσκεται σε αδιέξοδο. Υπάρχουν σκέψεις για ανάπτυξη των EXOCET και για αποστολή F-16 στο νησί.

Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε αδιέξοδο. Αν σταλούν πολεμικά πλοία ή ενισχύσεις όπως F-16 θα θεωρηθεί κλιμάκωση.

Αν δεν στείλουν η Τουρκία θα κλιμακώσει και πάλι επιβάλλοντας πολιτική κανονιοφόρων.

Ετσι, σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 7:30 η σύσκεψη στο Προεδρικό, που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε σχέση με τον χειρισμό του θέματος που προέκυψε με την ανανέωση του τουρκικής Navtex στην κυπριακή ΑΟΖ.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, στη σύσκεψη συμμετέχουν οι Υπουργοί Εξωτερικών, Ενέργειας και Άμυνας, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο Γενικός Εισαγγελέας και άλλοι τεχνοκράτες και εκπρόσωποι αρμόδιων φορέων.

Όπως είχε μεταδώσει νωρίτερα σήμερα το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε ήδη τηλεφωνικά για το θέμα της τουρκικής Navtex με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα.

AOZ: Άρχισαν οι διαδικασίες μετακίνησης του Saipem 12000

Την τελευταία ώρα έχουν αρχίσει οι διαδικασίες μετακίνησης του γεωτρύπανου Saipem 12000, το οποίο είναι ακινητοποιημένο από τα τούρκικα πλοία εδώ και δέκα μέρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Philenews, το γεωτρύπανο έχει απενεργοποιήσει τα συστήματα πλήρους σταθεροποίησης του, τα οποία ήταν σε ισχύ από το απόγευμα της Παρασκευής 09 Φεβρουαρίου, όταν ανακόπηκε η πορεία του προς τον στόχο «Σουπιά».

Έρογλου: Tα μονομερή βήματα των Ε/κ δεν πρέπει να μείνουν αναπάντητα

Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να θέσει σε κίνδυνο ή να εκμηδενίσει την ασφάλεια, την κυριαρχία, την κοινωνικο-οικονομική δομή των Τ/κ δήλωσε ο πρώην ηγέτης των Τ/κ, Ντερβίς Έρογλου, κάνοντας λόγο για προκλητικά βήματα της ε/κ πλευράς στην ανατολική Μεσόγειο που δεν υπολογίζουν τα δικαιώματα του τ/κ «λαού» και της Τουρκίας.

Σε γραπτή του δήλωση στα κατεχόμενα, ο κ. Ερογλου αναφέρει ότι η μεγαλύτερη δύναμη των Τ/κ είναι “το κράτος τους”, προσθέτοντας ότι για τους Τ/κ είναι ζωτικής σημασίας η παρουσία τουρκικού στρατού στην Κύπρο, το να μπορεί η Τουρκία να παρεμβαίνει μονομερώς και να παρέχει υλική και μη ασφάλεια.

«Οι Τ/κ δεν πρόκειται να πουν ‘ναι’ σε μια συμφωνία που δεν θα τα περιλαμβάνει αυτά, αυτό το έχουν δείξει πολλές έρευνες», είπε.

Για να ξεκινήσει μια νέα διαδικασία διαπραγματεύσεων, συνέχισε, οι Τ/κ πρέπει να είναι σίγουροι ότι άλλαξε η νοοτροπία των Ε/κ και οι συνομιλίες αυτές να είναι «κλειστού τέλους, προγραμματισμένες για ένα αποτέλεσμα σε σύντομο χρονικό διάστημα ενώ πρέπει να ξεκαθαρίζεται το τί θα γίνει με τον τ/κ ‘λαό’ σε περίπτωση που καταλήξουν σε αποτυχία».

Κάλεσε επίσης τους Τ/κ να μην δώσουν σημασία σε “προπαγάνδα για άρση των εγγυήσεων”.

Τα μονομερή βήματα των Ε/κ στο θέμα των υδρογονανθράκων δεν πρέπει να μείνουν χωρίς απάντηση, είπε ο Ντερβίς Έρογλου αναφέροντας ότι όσα δικαιώματα έχουν οι Ε/κ έχουν και οι Τ/κ.

«Σε αυτά τα τολμηρά βήματα της ε/κ πλευράς πρέπει να απαντήσουμε με ενότητα. Η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει την αποφασιστική στάση και όταν έρθει η μέρα για να γίνει γεώτρηση αυτή να γίνει», είπε.

Στις τελευταίες συνομιλίες στο Κρανς Μοντάνα επισφραγίστηκε ότι η ε/κ πλευρά δεν έχει πρόθεση για την επίτευξη μιας συμφωνίας με τον τ/κ «λαό» για ενεργό συμμετοχή στη διακυβέρνηση στη βάση της πολιτικής ισότητας, υποστήριξε, λέγοντας ότι υπό το φως αυτού η «τδβκ» – όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος – θα πρέπει να κάνει τις δικές της αξιολογήσεις με τους δικούς της “θεσμούς”, τον Τ/κ ηγέτη και τα πολιτικά κόμματα, και στη συνέχεια με την «μητέρα πατρίδα Τουρκία» να εξεταστούν όλες οι πραγματικότητες και να καθοριστεί ένα νέος οδικός χάρτης.

Ψευδοκράτος: Έχουμε δικαιώματα σε ολόκληρη την Κυπριακή ΑΟΖ

«Η ιδιαιτερότητα του τεμαχίου 3 είναι πως βρίσκεται ακριβώς στις παρυφές περιοχής για την οποία υπέγραψε η «ΤΔΒΚ»(ψευδοκράτος) με την τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου (TPAO)», δήλωσε ο λεγόμενος "υπουργός οικονομίας και ενέργειας" στα κατεχόμενα Οζντίλ Ναμί, αναφέροντας παράλληλα ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα σε όλα τα τεμάχια». «Δεν έχει σημασία» είπε «αν αυτά τα τεμάχια είναι νοτίως, βορείως, ανατολικά ή δυτικά του νησιού, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα και συμφέροντα σε όλα».

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολού, ο Οζντίλ Ναμί υποστήριξε ότι δεν είναι η τουρκοκυπριακή ή η τουρκική πλευρά που πυροδοτεί την ένταση και ότι “δεν έχει νόημα η τουρκική πλευρά να έχει αιωνίως υπομονή και να μην αντιδρά”. Για το Κυπριακό είπε ότι δεν μπορεί πλέον να γίνει διαπραγμάτευση επαναλαμβάνοντας τις παλιές μεθόδους, προσθέτοντας ότι οι διαπραγματεύσεις μπορεί να επαναληφθούν μόνο εάν πρώτον, συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα από την αρχή και δεύτερον οριστεί τι θα γίνει με την τουρκοκυπριακή πλευρά εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις με «όχι» της ελληνοκυπριακής πλευράς.

Ο Οζντίλ Ναμί εξέφρασε την ελπίδα ο ΓΓ του ΟΗΕ να συναντήσει τους δύο ηγέτες και να συμφωνηθεί ένα νέο μοντέλο διαπραγματεύσεων. Κατηγόρησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι είναι εκείνος που αποχώρησε από το τραπέζι στην Ελβετία και τον κάλεσε να συμπεριφέρεται ψύχραιμα και να αποφεύγει βήματα που προκαλούν την αντίδραση τουρκικής πλευράς.

Το «υπουργικό» ανανέωσε τη συμφωνία με την τουρκική ΤΡΑΟ για έρευνες στις «ΑΟΖ»

Για άλλα έξι χρόνια ανανέωσε με απόφασή του το “υπουργικό συμβούλιο” τη “συμφωνία” του ψευδοκράτους με την τουρκική κρατική ανώνυμη εταιρεία πετρελαίου (ΤΡΑΟ) για έρευνες για τον εντοπισμό πετρελαίου στα ανοικτά της Κύπρου.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η ανακοίνωση της σχετικής απόφασης έγινε μετά την τετράωρη σημερινή συνεδρία του «υπουργικού» από τον «υπουργό παιδείας», Τζεμάλ Οζγιγίτ, ο οποίος διευκρίνισε ότι πρόκειται για την συμφωνία που είχε υπογραφεί το 2011 και αφορούσε τις έρευνες για πετρέλαιο στην «αποκλειστική οικονομική ζώνη» του ψευδοκράτους.

Ο Τζεμάλ Οζγιγίτ ανέφερε επίσης ότι το «υπουργικό» κατέληξε και στο θέμα του «κρατικού προϋπολογισμού» για το 2018 που φτάνει τα 5,81 δις ΤΛ (1,9 δις ευρώ περίπου) και θα σταλεί στη «βουλή». Αναφέρθηκε επίσης σε άλλες αποφάσεις του «υπουργικού» όπως εργασιακά θέματα στον τομέα της υγείας και ρυθμίσεις που αφορούν τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα.

Η Κύπρος φέρνει στην Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ την τουρκική Navtex

Το θέμα της ανανέωσης μέχρι τις 10 Μαρτίου της παράνομης τουρκικής NAVTEX πρόκειται, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, να τεθεί από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη στην άτυπη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Παρασκευή.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Σκάι, η Κύπρος ετοιμάζει διάβημα στον ΟΗΕ ενώ αναμένεται και η αντίδραση της ιταλικής εταιρείας, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τον τούρκο ομόλογό του διπλωματική επίλυση του ζητήματος.

Πριν από την έκδοση της νέας Navtex ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος, Βίκτωρας Παπαδόπουλος, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ανέφερε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εφαρμόζει την πολιτική των κανονιοφόρων και των μεγαφώνων», ενώ παράλληλα ζήτησε, παράλληλα, να υπάρξει υπομονή, σημειώνοντας ότι τα αποτελέσματα της διπλωματικής προσπάθειας θα διαφανούν.

Στόχος της κυβέρνησης, ανέφερε ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος είναι η απρόσκοπτη συνέχιση του ενεργειακού προγράμματος της Δημοκρατίας και η άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων.

Δείτε Βίντεο

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...