Κόσμος

Αυτοί είναι...σύμμαχοι: Γερμανία και ΗΠΑ ενέκριναν μαζικές εξαγωγές θανάσιμων όπλων στην Τουρκία - Παίρνουν και Javelin - "Στοπ" σε εξαγωγή των Scalp και στην Αίγυπτο!

Η Τουρκία κλείνει όλα τα ανοιχτά μέτωπα (όσα μπορεί βέβαια), παίζει πολύ καλά το «παιχνίδι» εντυπώσεων και της ανταλλαγής και  απελευθερώνει τον γερμανικής καταγωγής δημοσιογράφο Ντενίζ Γιουτζέλ. Το Βερολίνο από «ευαρέσκεια» και όχι λόγω των πολλών εκατομμυρίων ευρώ,  εξάγει στην Άγκυρα ένα σωρό οπλικά συστήματα  σύμφωνα με μια έκθεση 31 σελίδων η οποία ήρθε στην δημοσιότητα από βουλευτή του γερμανικού κοινοβουλίου .

Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει εγκρίνει εδώ και εβδομάδες πριν από την απελευθέρωση του  γνωστού  δημοσιογράφου Γιουτζέλ από τουρκική φυλακή, ένα  σωρό εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, οι οποίες είχαν «παγώσει» λόγω της ωμής καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της σύλληψης γερμανικής καταγωγής δημοσιογράφων .

Έτσι Μέρκελ και Ερντογάν αποφάσισαν να παίξουν το «παιχνίδι κάτι μου δίνεις για να σου δώσω τα όπλα» που κοστίζουν πολλά εκατομμύρια ευρώ και θα  αναζωογονωποιήσουν ακόμα πιο πολύ την ακμάζουσα οικονομία της Γερμανίας.

Αυτήν την υπόθεση την έφερε στην δημοσιότητα δημοσιογραφική ομάδα (RND), επικαλούμενη  απάντηση από το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών στο αίτημα  μέλους Αριστερού Κόμματος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής με το όνομα Sevim Dağdelen.

Εκεί αναφέρονται  συνολικά 31 άδειες που εκδόθηκαν κατά την περίοδο από τις 18 Δεκεμβρίου έως 24  Ιανουαρίου 2018 .

Στον κατάλογο εξαγωγών του Υπουργείου τα επιμέρους στοιχεία που αφορούν οπλικά συστήματα προς την Τουρκία είναι κρυπτογραφημένα.

Σύμφωνα με την RND  μία από τις συντομεύσεις, με κωδικό αριθμό A0013, αφορά ειδική θωράκιση ή προστατευτικό εξοπλισμό των τουρκικών αρμάτων Leopard που καίγονται σαν «λαμπάδες» στην Συρία .

Στο όλο πρόγραμμα των τουρκικών αρμάτων μάχης Leopard-2 εμπλέκεται η εταιρεία  Rheinmetall. Για τα υπόλοιπα προγράμματα που αφορούν τουρκικούς εξοπλισμούς υπάρχει προς το παρόν «σκοτάδι».

Το γερμανικό  υπουργείο Οικονομίας επιβεβαίωσε την  συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών, Sigmar Gabriel (SPD) στις 7 Νοεμβρίου 2017 με ανώτερους εκπροσώπους της γερμανικής βιομηχανίας όπλων, συμπεριλαμβανομένων του  επικεφαλής της Rheinmetall,  Armin Papperger , η οποία αφορούσε ακριβώς αυτό το θέμα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Gabriel  εξήγησε  ότι δεν υπήρχε αντάλλαγμα που να αφορά τους εξοπλισμούς με  την απελευθέρωση του δημοσιογράφου. «Δεν υπάρχει συμφωνία, ούτε βρώμικη  ούτε καθαρή», είπε ο ίδιος, αλλά τα γεγονότα τον διαψεύδουν .

Ο Αριστερός βουλευτής   Dağdelen επέκρινε τις παραδόσεις όπλων στην Τουρκία.

«Σχεδόν κάθε μέρα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εγκρίνει αίτηση για εξαγωγές όπλων στον  Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν,» δήλωσε το μέλος του κοινοβουλίου.

«Ενώ η Τουρκία υλοποιεί «παράνομη εισβολή του τουρκικού στρατού, στην πόλη Αφρίν, εδώ και μερικές  εβδομάδες έχουν εγκριθεί 31 εξαγωγές όπλων.  «Αυτό είναι σκανδαλώδες,» είπε ο Dağdelen .

Επίσης, επεσήμανε ότι υπάρχει χρονική συσχέτιση μεταξύ της απελευθέρωσης του Γερμανού δημοσιογράφου Mesale Tolu από τουρκική φυλακή στις 18 Δεκεμβρίου με  τις εξαγωγές.

Την ίδια στιγμή η Τουρκία είναι ανάμεσα στις χώρες που αγοράζουν αντιαρματικά βλήματα Javelin, με τις παραδόσεις να ολοκληρώνονται μέχρι τις 31 Αυγούστου 2020.

Δεν έχει γίνει ακόμη γνωστός ο αριθμός των βλημάτων που θα προμηθευτεί η Τουρκία.

Είναι σίγουρο ότι τα ελληνικά άρματα θα αντιμετωπίσουν κίνδυνο από αυτό το συγκεκριμένο σύστημα το προσεχές μέλλον, εφόσον όμως εγκριθεί από τις ΗΠΑ. Αλλά αν οι δύ χώρες βρίσκονται σε στάδιο ομαλοποίησης των σχέσεων, τότε θα το εγκρίνουν.

Τουλάχιστον ύποπτος ο ρόλος των ΗΠΑ. Πριν λίγα 24ωρα έγινε γνωστό πως εμπόδισαν την πώληση στην Αίγυπτο των πυραύλων κρουζ επίγειας προσβολής “MBDA Scalp”.

Η πώληση εμποδίστηκε λόγω της χρήσης ενός σημαντικού συγκροτήματος στο πυραύλου που ειναι κατασκευασμένο στις ΗΠΑ.

Που το πάνε οι ΗΠΑ;

https://www.youtube.com/watch?v=6e6dfFmMYNw

https://youtu.be/fX7e6FLaksE

https://youtu.be/llzKYdjeSzQ?t=14

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ