Πολεμική αεροπορία

ΕΚΤΑΚΤΟ - Γαλλική "απόβαση": Στη ΓΔΑΕΕ η Dassault για τα Mirage - 2000

Το πρώτο μέρος της γαλλικής "απόβασης" θα γίνει μεθαύριο Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου καθώς έρχονται στην Αθήνα οι εκπρόσωποι της Dassault, για να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσων με τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών για το Πρόγραμμα Εν Συνεχεία Υποστήριξης των αεροσκαφών Mirage 2000.

Μετά τα κομβικά ραντεβού του 2017 σε Παρίσι και Αθήνα, οι συζητήσεις σύμφωνα με υψηλόβαθμο παράγοντα που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων, θα περάσουν σε τεχνικό επίπεδο. Άλλωστε όπως είχε τονίσει η ίδια η πηγή ενημέρωσης και πρώτο είχε γράψει το OnAlert αυτό καθίσταται εφικτό μετά την προσδοκώμενη επίλυση κάποιων προβλημάτων που διαφαίνονταν στις σχετικές συμβάσεις.

Το "εμπόδιο" του Ελληνικού Δικαίου

Συγκεκριμένα οι κρατώντες το γαλλικό "κλειδί" της υποστήριξης του "εργαλείου" της Πολεμικής Αεροπορίας στο Αιγαίο, όπως αποκαλείται από ιπτάμενους το Mirage - 2000, στα διαδοχικά ραντεβού είχαν εκφράσει με ευκρίνεια την μη αποδοχή του Ελληνικού Δικαίου. Παράμετρος ωστόσο που είναι υποχρεωτική από την Ελληνική Νομοθεσία, όπως ενδελεχώς έχει αναλυθεί από τους Έλληνες διαπραγματευτές. "Αρχίζουμε και τα ξεπερνάμε" είναι το χαρακτηριστικό μήνυμα που εκπέμπει η ελληνική πλευρά με τα παρόντα δεδομένα.

Στο τραπέζι των συζητήσεων υπάρχουν συγκεκριμένα δεδομένα και θα επιχειρηθεί η σύνθεσή τους. Καταρχήν η "κληρονομιά" των τριών,διαφορετικών, συμβάσεων-πλαίσιο. Από την άλλη η ελληνική επιδίωξη για τη σύναψη διακρατικής συμφωνία δεν βρήκε πρόσφορο έδαφος στη γαλλική πλευρά. Όμως όπως υπογράμμιζε στο OnAlert καλά ενημερωμένη πηγή: "Από την άλλη μεριά είναι οι μοναδικοί κατασκευαστές. Υποχρεωτικά εκεί θα πας." σημειώνοντας ωστόσο τις δεσμευτικές διατάξεις: "Από την άλλη η νομοθεσία λεει ότι πρέπει να βγεις σε διαγωνισμό. Οπότε κοιτάμε να στοιχειοθετήσουμε ότι υποχρεωτικά πάμε εκεί και να διαπραγματευτούμε με αυτούς τους όρους"

Η επίσκεψη στο Παρίσι

Υπενθυμίζεται ότι κατά την περσινή επίσκεψη τους στο Παρίσι, τα στελέχη της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων, με επικεφαλής τον γενικό διευθυντή, αντιναύαρχο (ε.α.) Κυριάκο Κυριακίδη, είχαν επαφές με υψηλόβαθμο κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης του υπουργεί­ου Άμυνας της Γαλλίας. Πρώτο θέμα στην ατζέντα των συναντήσεων ήταν η τεχνική υποστήριξη των μαχητικών Mirage-2000 που διαθέτει η χώρα μας.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμικό Ναυτικό 0

Το Ιράν ετοιμάζει εμπλουτισμό ουρανίου; Oμάδα μάχης του αεροπλανοφόρου Ντε Γκώλ αποπλέει για την Α. Μεσόγειο και με ελληνική συμμετοχή

Αυτό αναφέρουν γαλλικά ΜΜΕ-Το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί στόλο Πολεμικών πλοίων με επίκεντρο έναν άγριο πόλεμο Ιράν και Ισραήλ