Κύπρος

Εκτάκτως στα «Readiness» της 135ΣΜ, στη φωλιά των Mirage 2000-5MK2 Τσίπρας και Καμμένος - Ρίχνει και το "Μπαρμπαρός" στην Κυπριακή ΑΟΖ η Τουρκία

Βγάζει ένα ένα όλα τα όπλα της Τουρκία σε Αιγαίο και Κυπριακή ΑΟΖ και κλιμακώνει περαιτέρω. Στην Κυπριακή ΑΟΖ στέλνει και το "Μπαρμπαρός",  εκτάκτως στον κεντρικό πυλώνα του ελληνικού συστήματος άμυνας που συγκεντρώνει αεροπορικές και ναυτικές εγκαταστάσεις, όλη την «αφρόκρεμα» των πλέον προηγμένων συστημάτων μάχης Ναυτικού και Αεροπορίας, στην Σκύρο, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μαζί με τον ΥΕΘΑ Πάνο Καμμένο. Επιθεώρηση δυνάμεων με νόημα...

Θα δούμε Mirage 2000-5Mk2 έμφορτο με υποστρατηγικό πύραυλο cruise SCALP-EG;

Η 135 ΣΜ διαθέτει συστοιχίες ΜΜ-40 Βlock II Exocet εδάφους-επιφανείας, A/A συστήματα MIM-104 Patriot PAC-3, SHORADS «Βέλος», Mirage 2000-5 Mk2 και 2000EGM/BGM, Scalp-EG, και δεκάδες άλλα συστήματα. 

Η Σκύρος αποτελεί την αντιαεροπορική «ασπίδα» της Αττικής, αλλά και του κύριου ναύσταθμου του ΠΝ στη Σαλαμίνα.

Επιπλέον, αποτελεί την κύρια επίγεια βάση ανάσχεσης σε αεροπορικές προσβολές από την Ανατολή, των αεροπορικών βάσεων Αγχιάλου και Λάρισας!

Δεσπόζει στο κέντρο του Αρχιπελάγους, σε απόσταση 130 χλμ. από το μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας και 160 χλμ. από την Τένεδο. 

Καθίσταται λοιπόν ευνόητο ότι αν για οποιονδήποτε λόγο πάψει να υφίσταται ο ρόλος της Σκύρου ως προκεχωρημένου αεροδρομίου, αντιαεροπορικού πυλώνα και βάσης προσβολής στόχων επιφανείας, το όλο σύστημα ασφάλειας του Αρχιπελάγους θα μπορούσε να καταρρεύσει.

Επιστρέφει το παλιό γνώριμο «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ - Βαρύ το κλίμα στην Κύπρο

Μετά τα έξι πολεμικά πλοία και το πετρελαιοφόρο, η Άγκυρα στέλνει τώρα και το παλιό γνώριμο «Μπαρμπαρός» στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τις τελευταίες ώρες, όπως διαφαίνεται και σε διαδικτυακούς χάρτες, το «Μπαρμπαρός» πλέει ανοικτά της Καρπασίας, συνοδευόμενο από το υποστηρικτικό σκάφος «APOLLO MOON».

Το «Μπαρμπαρός» δήλωσε ως δραστηριότητά της, την έλκυση καλωδίων, τα οποία ποντίζει για σεισμογραφικές έρευνες, προσδοκώντας στον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ.

Την ίδια ώρα, το γεωτρύπανο της ΕΝΙ παραμένει για ένατη μέρα «εγκλωβισμένο» από τουρκικούς πυραυλάκατους, φρεγάτες και κορβέτες, 25 ναυτικά μίλια μακριά από τον στόχο "Σουπιά" του τεμαχίου 3.

Η μόνη αλλαγή τις τελευταίες ώρες, αφορά τα σκάφη που υποστηρίζουν το «Saipem», με το «Vos Prudence» να αποχωρεί για το λιμάνι Λεμεσού, για να πάρει τη θέση του, δίπλα στο γεωτρύπανο, το «Vos Prime».

Η Άγκυρα παρεμποδίζει και καθυστερεί την έναρξη της γεώτρησης στο τεμάχιο 3, επικαλούμενη υπό εξέλιξη στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά στην περιοχή, για την οποία έχει εκδώσει NAVTEX που λήγει στις 22 Φεβρουαρίου.

Η παρουσία του πετρελαιοφόρου συνδέεται με τον ανεφοδιασμό των τουρκικών πολεμικών, κάτι που καταδεικνύει, ενδεχομένως, και την πρόθεση της Άγκυρας να συνεχίσει τις προκλήσεις για αρκετές ακόμη ημέρες αναφέριε πλέον το sigmalive.com

Επισκέψεις με νόημα και από τον Κουρουμπλή: Πάει σε Καστελόριζο και Σύμη με τον Αρχηγό του Λιμενικού

Το Καστελόριζο και τη Σύμη θα επισκεφτεί την Κυριακή και την Καθαρά Δευτέρα ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλής, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής Αντιναύαρχο Λ.Σ. Ράπτη Σταμάτιο.

Ο κ. Κουρουμπλής θα επισκεφτεί αύριο στις 11.15 το Λιμενικό Σταθμό Μεγίστης, ενώ στη συνέχεια και περί ώρα 12.00 θα μεταβεί στο Δημαρχείο, όπου θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Αντιδήμαρχο του νησιού.

Στη συνέχεια ο Υπουργός θα αναχωρήσει στις 12.30 για τη Νησίδα Ρω, όπου θα επισκεφτεί το Φυλάκιο.

Την Καθαρά Δευτέρα στις 09.00, ο κ.Κουρουμπλής θα αναχωρήσει για τη Στρογγυλή, όπου θα επισκεφτεί αντίστοιχα το Φυλάκιο του νησιού.

Στις 10.20 θα αφιχθεί στη Σύμη, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στο Δημαρχείο της Σύμης στις 10.30, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει συνάντηση στο Λιμεναρχείο της Σύμης.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...