Αφρική

Εκλογές στην Αίγυπτο: Η αντιπολίτευση καλεί σε μποϊκοτάζ -Προειδοποιεί ο πρόεδρος Αλ Σίσι

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι απηύθυνε χθες Τετάρτη αυστηρή προειδοποίηση προς οποιονδήποτε προσπαθήσει να αμφισβητήσει την ηγεσία του.

Μία ημέρα αφού προσωπικότητες της αντιπολίτευσης κάλεσαν τους πολίτες να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές της 26ης Μαρτίου.
«Αυτό που συνέβη επτά ή οκτώ χρόνια πριν δεν θα συμβεί ξανά στην Αίγυπτο», τόνισε ο Σίσι αναφερόμενος στις μαζικές διαδηλώσεις του 2011 που οδήγησαν στην πτώση του Χόσνι Μουμπάρακ.
«Ό,τι δεν είχε αποτέλεσμα τότε, δεν θα έχει αποτέλεσμα και τώρα. Όχι (…) φαίνεται ότι δεν με γνωρίζετε καλά», πρόσθεσε στη διάρκεια της ομιλίας που εκφώνησε στα εγκαίνια του κολοσσιαίου κοιτάσματος φυσικού αερίου Ζορ.

Περισσότεροι από 150 πολιτικοί και ακτιβιστές ζήτησαν την Τρίτη από τους ψηφοφόρους να μποϊκοτάρουν τις προεδρικές εκλογές στις οποίες ο Σίσι και ένας άλλος υποψήφιος που ωστόσο στηρίζει τον Αιγύπτιο πρόεδρο είναι οι μοναδικές επιλογές, αφού πολλοί άλλοι υποψήφιοι αναγκάστηκαν να αποσυρθούν από την κούρσα έπειτα από καταγγελίες για πιέσεις που δέχθηκαν, ακόμη και συλλήψεις.

Μεταξύ των προσωπικοτήτων που καλούν σε μποϊκοτάζ είναι ο δικηγόρος Χαμντίν Σαμπάχι, που ήταν αντίπαλος του Σίσι το 2014, και ο Χέσαμ Γκενένα, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας αντιμετώπισης της διαφθοράς που υποστήριζε τον Σάμι Άναν, πρώην επικεφαλής του γενικού επιτελείου στρατού της Αιγύπτου, που είχε αρχικά θέσει υποψηφιότητα.

Ο Άναν συνελήφθη στις 23 Ιανουαρίου και σταμάτησε την προεκλογική του εκστρατεία, αφού ο στρατός τον κατηγόρησε ότι παραβίασε τους κανονισμούς καθώς δεν είχε ζητήσει άδεια προτού δηλώσει την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος.

Ο Σίσι επεσήμανε ότι θα μπορούσε να ζητήσει από τους Αιγύπτιους να βγουν στους δρόμους για να του δώσουν «εντολή», χωρίς ωστόσο να εξηγήσει τι εννοεί.
«Ακούστε, όποιος θέλει να τα βάλει με την Αίγυπτο και να την καταστρέψει, θα πρέπει πρώτα να εξοντώσει εμένα», τόνισε ο Αιγύπτιος πρόεδρος που εξελέγη πρώτη φορά το 2014, αφού την προηγούμενη χρονιά ηγήθηκε του στρατού που ανέτρεψε τον πρώτο ισλαμιστή πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...