Απόψεις

"Δώρον άδωρον" για τον Τσίπρα η αναβάθμιση από την Moody’s

Tου Αθαν. Χ. Παπανδρόπουλου

Μετά από έξι υποβαθμίσεις, η Ελλάδα επιστρέφει στην βαθμίδα αξιόχρεου τού 2014 –αλλά στο μεταξύ έχει «μπεί μέσα» 210 δισεκατομμύρια ευρώ!

Με το γνωστό ύφος του παντογνώστη και αδιάφθορου, ο κύριος πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του ειρωνευόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη και λέγοντας ότι, παρά την κριτική του τελευταίου για την οικονομία, ο οίκος Moody’s «πριν λίγα λεπτά αναβάθμισε το αξιόχρεο της χώρας κατά δύο βαθμίδες».

Δηλαδή, από τα Τάρταρα το πήγε δύο σκαλιά παραπάνω –και αυτό ύστερα από συγκεκριμένες πιέσεις, γνωστών και μη εξαιρουμένων κύκλων, που θέλουν ακόμα τον Τσίπρα στην εξουσία (ας ρίξει κανείς μια ματιά προς Γαλλία μεριά και ίσως καταλάβει κάτι παραπάνω).

Σε κάθε περίπτωση, όμως, το «δώρο της Moody’s απέχει πολύ από τού να δικαιολογεί θριαμβολογίες και ειρωνείες. Η Moody’s βαθμολογεί την χώρα με Β3, έναντι Caa2 προηγουμένως, ωστόσο η βαθμίδα αυτή είναι υποδεέστερη τού Β2 της Αργεντινής και τού Β1 της Αλβανίας. Με πιο απλά λόγια, η Ελλάδα χρειάζεται να ανέβει 5 βαθμίδες στην κλίμακα της Moody’s για να μπορέσει να μπει στην λέσχη των χωρών με ικανοποιητική επενδυτική διαβάθμιση και άρα να λαμβάνεται σοβαρά υπ’ όψιν από τους διεθνείς θεσμικούς επενδυτές.

Κατά τα λοιπά, επισημαίνουμε, για την ιστορία, ότι η αξιολόγηση του οίκου μοιάζει πολύ ως προς το περιεχόμενό της με τις τελευταίες δηλώσεις του Γάλλου Επιτρόπου κ. Πιερ Μοσκοβισί στην Αθήνα. Επίσης, γαλλική πρόταση είναι και η αναφορά της Moody’s σε «περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους» και η συνάρτησή της με την «καθαρή έξοδο» στις αγορές.

Ας σημειωθεί επίσης ότι ο οίκος εξηγεί την επιλογή του για την πρόωρη παρουσίαση της αξιολόγησης ως αποτέλεσμα της τελευταίας συνεδρίασης του Eurogroup, αλλά η «εξήγηση» αυτή δεν θεωρείται ιδιαιτέρως επαρκής για να δικαιολογήσει την χρονική επιλογή επίσπευσης της ανακοίνωσης, δεδομένου ότι ακόμα και η απόφαση για την εκταμίευση της δόσης, παρ’ ό,τι δεν αμφισβητείται από κανέναν, εκκρεμεί.

Είναι έτσι κατάδηλο ότι γύρω από την «ελληνική περίπτωση» παίζονται, σε κρατικό πλέον επίπεδο, διάφορα «παιχνίδια», τα οποία, όσο η διεθνής οικονομία πηγαίνει καλά θα είναι σχετικώς ακίνδυνα. Αν όμως έλθει ξαφνική καταιγίδα, αυτή την φορά η κατολίσθηση της χώρας –που εξακολουθεί να είναι προβληματική– θα έχει δραματικές συνέπειες. Τις τελευταίες όμως οι οίκοι αξιολόγησης τις αποκρύπτουν, όπως κάποτε απέκρυψαν το τί μπορούσε να συμβεί στις ΗΠΑ με τα υψηλής επισφάλειας στεγαστικά δάνεια.

Πηγή: www.lykavitos.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...
Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοβαρές ζημιές υπέστη το Ρωσικό σκάφος "Yamal" στην Κριμαία- Απομακρύνεται η πιθανότητα Ρωσικής αποβατικής ενέργειας στην Οδησσό

Η Κριμαία δεν είναι ασφαλής για τον Ρωσικό στόλο, ο οποίος αναγκαστικά έχει μετακινηθεί κατά κύριο λόγο ανατολικότερα...