Ελληνοτουρκικά

Δραματικές εξελίξεις - Η Ελλάδα επικαλέστηκε την ρήτρα αμοιβαίας άμυνας της ΕΕ - Συνάντηση Π. Καμμένου με τον USAREUR - Φόβοι για θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά, με τις τελευταίες εξελίξεις να δημιουργούν ήδη τετελεσμένα στη περιοχή. Από γκρίζα ζώνη τα Ιμια εξελίσσονται ντε φάκτο σε τουρκικό έδαφος, μηδενίζοντας ουσιαστικά την ελληνική παρουσία.

Ταυτόχρονα, τετ-α-τετ ηχηρού συμβολισμού με τον νέο Διοικητή των Αμερικανικών Δυνάμεων στην Ευρώπη (USAREUR) Αντιστράτηγο Christopher Cavoli, είχε στο περιθώριο της 54ης Διάσκεψης για την Ασφάλεια που πραγματοποιείται στο Μόναχο, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, κ. Πάνος Καμμένος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τους όπως αναφέρεται σε επίσημη ενημέρωση του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι ο ΥΕΘΑ θα έθεσε και σε αυτή την επαφή του το ζήτημα της επικίνδυνης τακτικής της Τουρκίας στο Αιγαίο, αποκορύφωμα της οποίας αποτέλεσε ο εμβολισμός του ΠΑΘ "ΓΑΥΔΟΣ" στα Ίμια λίγο πριν τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Επιπλέον η συνάντηση πραγματοποιείται ενα εικοσιτετράρωρο μετά τις αυστηρές προειδοποιήσεις που απηύθυνε προς τη γείτονα για την κλιμάκωση της επιθετικότητας στο Αιγαίο, από τη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, όπου και ξεκίνησε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας την εκστρατεία ενημέρωσης για τις εγκληματικές ενέργειες των Τούρκων.

Η συνάντηση έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι σίγουρα, ο Ελληνας Υπουργός ήθελε να μάθει και να κοινωνήσει το τι λαμβάνει χώρα στα Ιμια. Επιπλέον, μην ξεχνάμε πως η όλη υπόθεση έχει ήδη προκαλέσει ρήγμα στην Κυβέρνηση, με τον Π. Καμμένο να έχει διαχωρίσει την στάση του από τον Α. Τσίπρα. Οπως σας αποκαλύψαμε, ο Αλέξης Τσίπρας δεν ενημερώθηκε για το συμβάν από τον υπουργό Αμυνας, αλλά από στενό συνεργάτη του που είχε συνομιλήσει με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ευάγγελο Αποστολάκη.

Όπως σημειώνεται στο ρεπορτάζ, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ συνέβαλε στο να μην υπάρξει επιθετική απάντηση στους Τούρκους, κάτι που θα έριχνε λάδι στη φωτιά και δεν ήταν βέβαιο ότι θα εξασφάλιζε τη στήριξη από ΕΕ και Γερμανία. Πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι αυτό ήταν και το ζητούμενο και σημειώνουν ότι αντίθετα ο Πάνος Καμμένος είναι μια βραδυφλεγής βόμβα στα θεμέλια της κυβέρνησης, υπενθυμίζοντας εμπρηστικές δηλώσεις του [«άμα θέλουν να έρθουν (στα Ίμια) να δούμε, θα φύγουν από εκεί;»] και άστοχες κινήσεις, π.χ. να εμφανίζεται με στολή παραλλαγής… Ενδεικτικό της κατάστασης των σχέσεων των δύο κυβερνητικών εταίρων είναι ότι ο υπουργός Αμυνας ήταν εξαφανισμένος μετά το επεισόδιο στα Ίμια και εμφανίστηκε για να κάνει δήλωση δύο ημέρες μετά.

Το άρθρο 42 της ΕΕ επικαλέστηκε η Ελλάδα για την τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο!

Η προβολή των δύο βίντεο από το επεισόδιο στα Ίμια, προκάλεσε την έκπληξη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, καθώς και των Μονίμων Αντιπροσωπειών αυτών, που τα παρακολούθησαν.

Η Ελληνική Αντιπροσωπεία σ΄ αυτή τη σύντομη παρέμβαση που έκανε ο αντιναναύαρχος Κωνσταντίνος Καραγεώργης, επικαλέστηκε το άρθρο 42 (7) της Συνθήκης της ΕΕ που προβλέπει:

Εάν ένα κράτος-μέλος είναι θύμα ένοπλης επίθεσης στο έδαφός του, τα άλλα κράτη-μέλη θα πρέπει να έχουν απέναντί του μια υποχρέωση βοήθειας και συνδρομής με όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, σύμφωνα με το Άρθρο 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών. Αυτό δεν θα πρέπει να θίγει τον ειδικό χαρακτήρα της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας ορισμένων κρατών-μελών. Οι δεσμεύσεις και η συνεργασία σε αυτό τον τομέα θα πρέπει να είναι σύμφωνες με τις δεσμεύσεις απέναντι στο ΝΑΤΟ, το οποίο, για εκείνα τα κράτη που είναι μέλη του, παραμένει το θεμέλιο της συλλογικής άμυνας και το όργανο της εφαρμογής της”.

Επίκληση αυτού του άρθρου είχε συζητηθεί τον Νοέμβριο του 2015, όταν η Γαλλία χτυπήθηκε από τρομοκράτες φανατικούς ισλαμιστές.

Να σημειωθεί ότι ο Πάνος Καμμένος έδειξε στους ομολόγους του υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ προφανώς φωτογραφίες και βίντεο για να τους αποδείξει τι πραγματικά συνέβη.

Προφανώς η πολιτική ηγεσία για μας δείχνει τι ακριβώς συνέβη, μας προετοιμάζει για το δυσάρεστο σενάριο… 

Δείτε εικόνες και βίντεο:

https://www.youtube.com/watch?v=1parODN5tnY

https://www.youtube.com/watch?v=-CNYUxTUn1A

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...