Εκκλησία

Γιορτάζουν Μόσχα-Βατικανό και σεναριολογούν για στενότερες επαφές

Του Μανώλη Κείου

Γιορτάζουν τα δίχρονα της συνάντησης της Αβάνας Βατικανό & Μόσχα και η...χαρά τους δεν περιγράφεται! Στο πλαίσιο αυτών των εορτασμών της συνάντησης μεταξύ του Πάπα Φραγκίσκου και του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου στην Κούβα προ διετίας έχουν αρχίσει και διαρρέονται διάφορα σενάρια είτε για νέα συνάντηση των δύο ανδρών είτε για επίσκεψη του Πάπα στην ρωσική πρωτεύουσα.

Πρόσφατα γράψαμε πάλι πως το Βατικανό, που αρέσκεται να παίζει σε διπλό ταμπλό με Φανάρι και Μόσχα, ανακοίνωσε “την έναρξη μιας νέας φάσης των σχέσεων με το Πατριαρχείο Μόσχας”…

Χθες το Νο2 του Πατριαρχείου Μόσχας. ο επικεφαλής του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μητροπολίτης Βολοκολάσμκ Ιλαρίων διευκρίνισε πως προς το παρόν δεν υπάρχει καμία προετοιμασία για άλλη συνάντηση μεταξύ του Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών και του Πάπα.

"Εξ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια", δήλωσε σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό κανάλι Rossiya-24 (VGTRK) τη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, κατά τη δεύτερη επέτειο της ιστορικής συνάντησης του Πατριάρχη Κυρίλλου με τον Πάπα στην Αβάνα.

"Έχουμε αρκετό χώρο για να υλοποιήσουμε αυτό που είχε προγραμματιστεί κατά την πρώτη συνάντηση", δήλωσε ο μητροπολίτης.

Στο μεταξύ Ορθόδοξοι και ρ/καθολικοί συζήτησαν στη Βιέννη την προστασία των χριστιανών στη Μέση Ανατολή. Το φόρουμ αφιερώθηκε επίσης στη δεύτερη επέτειο της συνάντησης του Πατριάρχη Κυρίλλου με τον Πάπα Φραγκίσκο

Συγκεκριμένα λοιπόν, το πρόβλημα της προστασίας της ασφάλειας των χριστιανών και των χριστιανικών ιερών τόπων στη Μέση Ανατολή ήταν το κύριο θέμα της διεθνούς διάσκεψης με τη συμμετοχή των εκπροσώπων της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της Ρωμαιοκαθολικής πλευράς, τη Δευτέρα στη Βιέννη.

Η διάσκεψη ήταν αφιερωμένη στην ανθρωπιστική υποστήριξη των Χριστιανών και τη συνεργασία των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών στη Μέση Ανατολή. Από τη Ρωσική Εκκλησία εκπρόσωπος ήταν ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίων, και από την Ρωμαιοκαθολική ο επικεφαλής του Ποντιφικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, Καρδινάλιος Kurt Koch.

Επιπλέον, στο συνέδριο συστάθηκε ένας κατάλογος με χριστιανικά προσκυνήματα, που έχουν καταστραφει ή να πληγεί από μαχητές της τρομοκρατικής οργάνωσης «Ισλαμικό κράτος» κατά τη διάρκεια του Συριακού πολέμου. Ο κατάλογος απεικονίζει και αντικείμενα για την εκτέλεση χριστιανικών θρησκευτικών τελετών - εκκλησιών, νεκροταφείων και μοναστηριών – και γίνεται λεπτομερής περιγραφή τους. Σύμφωνα με τον Μητροπολίτη Ιλαρίωνα, τα ιερά αντικείμενα χρειάζονται αμεση αποκατάσταση.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ