Κύπρος

Άσχημες εξελίξεις: Ο Ερντογάν ανατρέπει τα πάντα σε Κυπριακό-φυσικό αέριο - Το φάντασμα των S-300 πάνω από την Κύπρο

Πολύ άσχημα είναι τα πράγματα στην Κύπρο και την Κυπριακή ΑΟΖ με την κατάσταση όπως αυτή έχει δημιουργηθεί. Χαρακτηριστικά είναι τα άρθρα δημοσιογράφων από τη μεγαλόνησο για το κλίμα που υπάρχει. Πλέον όλοι έπεσαν από το "ροζ συννεφάκι τους" και βλέπουν κατάματα την πραγματικότητα. Ή κάποιοι πούλησαν την Κύπρο ή και πάλι εσκεμμένα ή λόγω αφέλειας έγιναν τραγικοί στρατηγικοί σχεδιασμοί.

Και το χειρότερο είναι ότι ο Ρ.Τ.Ερντογάν και σύσσωμη η τουρκική ηγεσία έστειλαν τελεσίγραφο συνδέοντας Κυπριακή ΑΟΖ-φυσικό αέριο με την επίλυση του Κυπριακού. Πλέον ο Ερντογάν αλλάζει τα πάντα. Θέλει συνδιαχείριση φυσικού αερίου και μοντέλο δυο κρατών στην Κύπρο.

Ολα πλέον στο τραπέζι των διαπραματεύσεων. Με την ίδια λογική, θα πρέπει να αναμένουμε  και άμεσο επεισόδιο στο Αιγαίο ώστε να συρθεί και η Ελλάδα υπό την ισχύ των τουρκικών όπλων σε διαπραγματεύσεις...

Τουρκικό «φέσι» στο Αιγαίο, αποκλεισμένη η Κύπρος

«Είχατε δει όλα αυτά τα χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων, το 1996, παρόμοια επεισόδια στην περιοχή;». Με αυτά τα λόγια σχολιάζει έμπειρος στρατιωτικός το περιστατικό στα Ίμια την περασμένη Δευτέρα, θέλοντας να δείξει πως πλέον έχουμε χειροπιαστά δείγματα για την αύξηση των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Τα Νέα», η άποψη αυτή πιστοποιείται άλλωστε και από τα στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, τα οποία δείχνουν πως οι παραβιάσεις των χωρικών υδάτων μας από τουρκικά σκάφη αλλά και του εθνικού εναέριου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά έχουν χτυπήσει «κόκκινο» το τελευταίο διάστημα. Τον Ιανουάριο, για παράδειγμα, σημειώθηκε ρεκόρ παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη: καταγράφηκαν 353, αριθμός σχεδόν τριπλάσιος σε σύγκριση με αυτόν του περσινού Ιανουαρίου. Τότε είχαμε μόλις 133 παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ αισθητά λιγότερες ήταν τον Ιανουάριο του 2016 (83).

Υπό ναυτικό και διπλωματικό αποκλεισμό η Κύπρος

Υπό ναυτικό και διπλωματικό αποκλεισμό συνεχίζουν να βρίσκονται το Οικόπεδο 3 στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία. Οι τουρκικές φρεγάτες δεν αφήνουν τίποτα να κινηθεί στην περιοχή όπου έχουν βρεθεί πλούσια κοιτάσματα φυσικού αερίου, ενώ η κυπριακή NAVTEX για ασκήσεις διάσωσης και έρευνας στην περιοχή εξαφανίστηκε από τους διεθνείς ναυτιλιακούς χάρτες. Και το σημαντικότερο, το γεωτρύπανο της Εni απειλεί να φύγει.

Η κυπριακή κυβέρνηση συνιστά ψυχραιμία και κινείται σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να επιτύχει την απελευθέρωση του στόχου «Σουπιά» (στο Οικόπεδο 3), ώστε να μπορέσει να προχωρήσει το γεωτρύπανο της Εni, πλην όμως το μόνο που έχει καταφέρει να εξασφαλίσει μέχρι στιγμής είναι η έκφραση συμπόνιας. Χωρίς ωστόσο να υπάρχει έστω και η διάθεση να σταλεί τουλάχιστον ένα αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία. Αντίθετα, όλα τα μηνύματα που αποστέλλονται από διάφορες πλευρές είναι γενικόλογα κρατώντας ίσες αποστάσεις μεταξύ των προκλητικών ενεργειών της Τουρκίας και των νομίμων δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο ιταλικός Τύπος, πάντως, εξαπέλυσε χθες οξύτατη επίθεση στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για την τακτική που ακολουθεί στα κυπριακά θαλάσσια οικόπεδα.

Το φάντασμα των S-300 πάνω από την Κύπρο λένε πλέον οι Κύπριοι

Η ιστορία των S-300 ενδέχεται να επαναληφθεί και με το φυσικό αέριο, εάν η Τουρκία επιμείνει μέχρι τέλους και υπάρξουν παρεμβάσεις από τρίτους για εκτόνωση της κατάστασης. Παρεμβάσεις που δεν θα λαμβάνουν υπόψη τη Λευκωσία αναφέρει δημοσίευμα.

Τότε, η εκτόνωση της κατάστασης πέρασε μέσα από την ακύρωση της απόφασης για εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, S-300. Κοντολογίς έγινε αυτό που ζητούσε διά των απειλών η Τουρκία. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το 1997 υπήρξε από αμερικανικής πλευράς διαμεσολάβηση (από Όλμπραϊτ, Χόλμπρουκ και Μίλερ), για να αποκλιμακωθεί η κρίση των S-300. Βρήκε αυτή η παρέμβαση ανταπόκριση πρώτα από την Αθήνα και στη συνέχεια από τη Λευκωσία.

Τον Σεπτέμβριο του 1997, η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, βρισκόμενη στην περιοχή και επιστρέφοντας από τον Λίβανο στην Ουάσινγκτον στάθμευσε για λίγο στην Κύπρο και είχε χωριστές συναντήσεις με τους Κληρίδη και Ντενκτάς. Είχε δε ανακοινώσει μετά τις επαφές της πως Γλαύκος Κληρίδης και Ραούφ Ντενκτάς «θα συναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας».

Η Ολμπράιτ περιέγραψε την εξέλιξη ως ένα «ουσιαστικό βήμα» που θα βοηθούσε «στη μείωση των εντάσεων και στη βελτίωση της συνολικής ατμόσφαιρας για σοβαρές διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των βασικών ζητημάτων του κυπριακού προβλήματος». Στην Κύπρο βρισκόταν και ο συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, ενώ καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

Σήμερα παρεμβάσεις γίνονται στο παρασκήνιο, υπάρχει ανησυχία για αύξηση των εντάσεων με απρόβλεπτες συνέπειες, ενώ το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το σκηνικό με τους S-300 δεν πρέπει να αποκλειστεί. Τα δεδομένα είναι διαφορετικά, όπως βέβαια και η βαρύτητά τους. Άλλο να ακυρωθεί η εγκατάσταση ενός οπλικού συστήματος και διαφορετικά να ακυρώνεται ο ενεργειακός σχεδιασμός.

«Ο Φιλελεύθερος», σε πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ, που υπογράφει ο Κώστας Βενιζέλος, έχει τίτλο «Τελεσίγραφο από Ερντογάν- Θέλει συνδειαχείριση-διαχωρισμό αερίου και μοντέλο δύο κρατών στο Κυπριακό».

Επίσης, αναφέρει ότι η 'Αγκυρα παρουσιάζεται αποφασισμένη «να τραβήξει στα άκρα τις εξελίξεις στην κυπριακή ΑΟΖ, μέχρι δηλαδή να εξασφαλίσει αυτά που επιδιώκει».

Πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν πως η αποκλιμάκωση της κρίσης για την Τουρκία «περνά μέσα από τη συνδιαχείριση του φυσικού αερίου και σε ό,τι αφορά το Κυπριακό σε ένα μοντέλο, που θα παραπέμπει σε δυο κράτη».

Η «Καθημερινή» Κύπρου, με τίτλο : «Διπλωματικές ναυμαχίες σε ΑΟΖ και Αιγαίο», γράφει ότι την ετοιμότητα της 'Αγκυρας «να παίξει με τη φωτιά» δείχνει το δραματικό 48ωρο ελληνοτουρκικής έντασης στο Αιγαίο μετά τον εμβολισμό του περιπολικού ανοικτής θαλάσσης «Γαύδος 090» από πλοίο της τουρκικής Ακτοφυλακής στα Ίμια, αλλά και το φράγμα τουρκικών πολεμικών στο πλωτό γεωτρύπανο «Saipem12.000» στα όρια του οικοπέδου 3 της κυπριακής ΑΟΖ.

Ο «Πολίτης» , με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Νέα δεδομένα επί της θαλάσσης» , σε ανάλυση του διευθυντή του, Διονύση Διονυσίου, αναφέρει ότι για την «κατανόηση» της κίνησης της Τουρκίας στο οικόπεδο 3 της κυπριακής ΑΟΖ «οφείλουμε να ξεκινήσουμε ανάποδα, πριν καταλήξουμε στο Κυπριακό». Στην ανάλυση σημειώνεται ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά από όσο φαίνονται.

Τελεσίγραφο Ακιντζί: «Kοινή, ειδική επιτροπή για το φυσικό αέριο - Ενδιάμεση φόρμουλα ή ξεκινάμε γεωτρήσεις με Τουρκία»

Αν η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν είναι έτοιμη για λύση του Κυπριακού, τότε πρέπει να καταλήξει σε συμφωνία με τους Τουρκοκυπρίους για το θέμα του φυσικού αερίου, δήλωσε στο CNNTurk ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί.

Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε, οι Τουρκοκύπριοι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους με την Τουρκία.

Για το φυσικό αέριο, ο Ακιντζί πρότεινε την ίδρυση κοινής, ειδικής επιτροπής, κάτι που -όπως υποστηρίζει- απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι.

Οι εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο , ανέφερε «είναι απότοκο της επιθυμίας της ελληνοκυπριακής πλευράς να διατηρεί εξ ολοκλήρου την ιδιοκτησία του φυσικού πλούτου».

Για να τερματιστεί η ένταση, σύμφωνα με τον Ακιντζί, πρέπει η ελληνοκυπριακή πλευρά να εγκαταλείψει την πολιτική της μη λύσης, κατά την έκφρασή του, και να συνδράμει σε δίκαιη επίλυση του Κυπριακού.

Ο Τ/κ ηγέτης προχώρησε σε απειλές λέγοντας πως «είτε θα καταλήξουμε σε ενδιάμεσες φόρμουλες (χωρίς να διευκρινίζει τι εννοεί) στο θέμα της ΑΟΖ, είτε η τ/κ πλευρά σε συνεργασία με την Τουρκία θα ξεκινήσει δικές της έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ».

Τόνισε πως ο πλούτος των υδρογονανθράκων «είναι κοινός. Δεν ανήκει αποκλειστικά στους Ε/κ».και πρότεινε ως «λύση» την υποχώρηση της ε/κ πλευράς από την... αδιάλλακτη στάση της.

«Αυτό που πρέπει να γίνει είναι η μετατροπή αυτού του πεδίου από πεδίο αντιπαράθεσης σε πεδίο συνεργασίας» ισχυρίστηκε, εννοώντας ότι θα πρέπει η Κυπριακή Δημοκρατία να απωλέσει κυριαρχικά της δικαιώματα.

«Και φυσικά, σε συνεργασία με την Τουρκία, με το καράβι γεωτρήσεων που απέκτησε η Τουρκία πριν από λίγο χρονικό διάστημα, και εμείς θα ξεκινήσουμε εργασίες», είπε χαρακτηριστικά προαναγγέλλοντας κορύφωση των προκλήσεων.

Ο Μουσταφά Ακιντζί δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον αγωγό Med Stream, χαρακτηρίζοντάς τον ως βραχίονα της πολιτικής που εφαρμόζει η Λευκωσία και τόνισε την ανάγκη να μεταφερθεί το κυπριακό φυσικό άεριο μέσω Τουρκίας, προβάλλοντας τη λύση αυτή ως πιο συμφέρουσα οικονομικά και πολιτικά.

Είπε, τέλος, ότι για το θέμα του φυσικού αερίου η τ/κ πλευρά πρότεινε την ίδρυση κοινής, ειδικής επιτροπής, κάτι το οποίο απέρριψαν οι Ε/κ.

Επέκρινε επίσης την ε/κ πλευρά ότι προσπάθειά της είναι να στρέψει τα μεγάλα κράτη κατά της Τουρκίας.

Τελεσίγραφο από τον Ερντογάν: Θέλει συνδιαχείριση φυσικού αερίου και μοντέλο δυο κρατών

Νέα δεδομένα θέλει να επιβάλλει… διά της βίας η τουρκική πλευρά, με την προσπάθεια της για αλλαγή της ατζέντας τόσο στο Κυπριακό όσο και στα ενεργειακά. Σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, το καθεστώς Ερντογάν, που παρουσιάζεται αποφασισμένο να τραβήξει στα άκρα την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ, φέρεται να έχει σχεδιάσει και τα επόμενα βήματα.

Με λίγα λόγια ο «σουλτάνος» θεωρεί πως η αποκλιμάκωση της κρίσης για την Τουρκία περνά μέσα από τη συνδιαχείριση ή και τον διαχωρισμό του φυσικού αερίου.

Τι θέλει για τα ενεργειακά ο Ερντογάν

Σημειώνεται εδώ πως στα ενεργειακά, εγκαίρως η Άγκυρα έθεσε τις… διεκδικήσεις της. Υπάρχει συμφωνία ψευδοκράτους με την εταιρεία ΤΡΑΟ από το 2011 και, σύμφωνα και με χάρτες που έχουν διαμορφωθεί από τουρκικής πλευράς, οι έρευνες θα καλύψουν μέρος ή εξ ολοκλήρου τα τεμάχια 12, 8, 9, 13, 3, 2 και βορείως του 1.

Τις γεωτρήσεις θα αναλάβει, ως φαίνεται, το γεωτρύπανο Deep Sea Metrol II, το οποίο αγοράστηκε πρόσφατα.

Κυπριακό και φυσικό αέριο

Σε ό, τι αφορά το Κυπριακό, ο «σχεδιασμός» προβλέπει ένα μοντέλο που θα παραπέμπει σε δυο κράτη.

Η τουρκική πλευρά θα επανέλθει στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μόνο με τους δικούς της όρους, δηλαδή σε άλλη βάση συζήτησης.

Στην Άγκυρα έχουν εκλάβει κάποιες αναφορές από ελληνοκυπριακής πλευράς, σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν, ότι υπάρχει έδαφος για να τεθεί προς συζήτηση θέμα δυο κρατών.

Ακόμη και με αυτό το μοντέλο, που δύσκολα θα γίνει αποδεκτό από τους Ελληνοκύπριους, στην Άγκυρα δεν δέχονται οτιδήποτε λιγότερο από συνδιαχείριση του φυσικού αερίου ή διαχωρισμού των περιοχών. Πολλά θα εξαρτηθούν από τη στάση της Άγκυρας τα επόμενα 24ωρα. Κυρίως κατά πόσο θα ανανεώσει η Τουρκία τη Navtex, στις 22 Φεβρουαρίου.

Εάν δεν ανανεωθεί τότε οι ενεργειακοί σχεδιασμοί θα προχωρήσουν, διαφορετικά όλα θα ανατραπούν με αλυσιδωτές επιπτώσεις, παρενέργειες. Υπάρχουν πολλά σενάρια για το τι δέον γενέσθαι, τα οποία τυγχάνουν συζητούνται. Το καθεστώς Ερντογάν ενδέχεται να παγώσει, μετά που πέτυχε τον πρώτο στόχο με τεμάχιο 3 και ΕΝΙ, μέρος του προγράμματος καθορίζοντας πού θα δραστηριοποιείται η Κυπριακή Δημοκρατία. Προφανώς και δεν μπορεί να επιβάλει απαγόρευση σε ΤΟΤΑΛ και ΜΟΜΠΙΛ, καθώς Γαλλία και ΗΠΑ δεν είναι Ιταλία.

Τα τρία σενάρια

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ υπάρχουν διάφορα σενάρια, τα οποία όλα εξαρτώνται από τις αποφάσεις που θα λάβει η ‘Αγκυρα:

– Πρώτο σενάριο είναι να μην ανανεώσει η Τουρκία τη Navtex, στις 22 Φεβρουαρίου και το γεωτρύπανο να προχωρήσει στο τεμάχιο 3 και να αρχίσει στις προγραμματισμένες έρευνες. Σημειώνεται πως η γεώτρηση, που είναι προγραμματισμένη να γίνει στο τεμάχιο 3, είναι εκτός των ορίων εκείνων, που «διεκδικεί» η Τουρκία, ωστόσο και πάλι δεν επέτρεψε την πραγματοποίηση των ερευνών, ακινητοποιώντας το Saipem 12000.

– Δεύτερο σενάριο, να ανανεωθεί η «παράνομη» Navtex από την Τουρκία και να αποχωρήσει το γεωτρύπανο. Σε αυτή την περίπτωση «ματαιώνονται οι σχεδιασμοί της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εταιρείας ΕΝΙ και δημιουργούνται νέα δυσχερή δεδομένα σε σχέση με το ενεργειακό πρόγραμμα της Κύπρου».

– Τρίτο, να υπάρξει εξέλιξη, που θα εκτονώσει την κρίση. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει οτιδήποτε στον ορίζοντα, ωστόσο στο παρασκήνιο έχουν εμπλακεί πολλοί διεθνείς παίκτες και ως εκ τούτου δεν αποκλείεται αυτό να οδηγήσει σε εκτόνωση της έντασης. Πώς θα γίνει τούτο, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα. Κυρίως γιατί ένας από τους βασικούς παίκτες, η Τουρκία του Ερντογάν δηλαδή, είναι αστάθμητος παράγοντας.

Το καλύτερο σενάριο για τη Λευκωσία είναι εντός της εβδομάδας να εκτονωθεί η κρίση με την αποχώρηση των τουρκικών πολεμικών. Αυτό σημαίνει ότι η ΕΝΙ θα συνεχίσει το ερευνητικό της πρόγραμμα, όπως και η Κυπριακή Δημοκρατία.

Τι θα γίνει αν αποχωρήσει το γεωτρύπανο;

Εάν, όμως, σημειώνεται «συμβεί το αντίθετο και το γεωτρύπανο αποχωρήσει, τότε το ερευνητικό πρόγραμμα της Λευκωσίας θα βρεθεί στο έλεος των προθέσεων του Ερντογάν. Το καθεστώς Ερντογάν μπορεί να παγώσει, μετά που πέτυχε τον πρώτο στόχο με τεμάχιο 3 και ΕΝΙ, μέρος του προγράμματος καθορίζοντας πού θα δραστηριοποιείται η Κυπριακή Δημοκρατία. Προφανώς, και δεν μπορεί να επιβάλει απαγόρευση σε ΤΟΤΑΛ και ΜΟΜΠΙΛ, καθώς Γαλλία και ΗΠΑ δεν είναι Ιταλία».

Barbaros: Προκλητικές «βόλτες» για εντοπισμό υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ

Από προχθες Σάββατο (17.02.2018) το τουρκικό σεισμογραφικό Barbaros έχει επιστρέψει στην κυπριακή ΑΟΖ.
Την Κυριακή, το Barbaros κινήθηκε κοντά και παράλληλα με τη χερσονήσο της Καρπασίας. Συνοδεύεται από το υποστηρικτικό σκάφος Bravo Moon.

Το τουρκικό σκάφος έχει δηλώσει πως βρίσκεται στην περιοχή για έλκυση καλωδίων, τα οποία ποντίζει για σεισμογραφικές έρευνες, προσδοκώντας στον εντοπισμό υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ

Δείτε Βίντεο με τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...