Κυβέρνηση

Αρένα: Ανακοινώθηκε προανακριτική για την Novartis -Ακολουθεί Ειδικό Δικαστήριο και φυλακές για ξέπλυμα μαύρου χρήματος - Π.Καμμένος: "Παραιτούμαι από την προστασία του νόμου περί ευθύνης υπουργών"

Πήρε φωτιά η πολιτική ζωή του τόπου με την απόφαση - εισήγηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για το θέμα της Νovartis που ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης των Συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες για το επόμενο βήμα: Την σύσταση Ειδικού Δικαστηρίου με κατηγορίαπου δεν έχει παραγραφεί, το ξέπλυμα μαύρου χρήματος!

«Η βούληση του πρωθυπουργού και προέδρου της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως διαμορφώθηκε μετά τις διαβουλεύσεις των τελευταίων ημερών, είναι να προτείνει στην ΚΟ που θα συνεδριάσει τη Δευτέρα, τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για όλα τα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρονται στην δικογραφία», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τι πρακτικά όμως σημαίνει αυτό;

Κατ’ αρχήν την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συζητήσει η Ολομέλεια το σχετικό αίτημα (που θα πρέπει να υπογράφεται τουλάχιστον από 30 βουλευτές) και με απλή πλειοψηφία (151 βουλευτών) θα συσταθεί η σχετική επιτροπή.

Ουσιαστικά, η προανακριτική έχει ρόλο και αρμοδιότητες εισαγγελέα για τα πολιτικά πρόσωπα, τα οποία εξετάζονται και μπορεί να διατάξει ακόμη και βίαιη προσαγωγή μάρτυρα ή να ασκήσει διώξεις.

Παράλληλα, όμως μπορεί να ζητήσει από δικαστικούς λειτουργούς να διενεργήσουν παράλληλες έρευνες.

Επειδή, όμως τα αδικήματα έχουν παραγραφεί (λόγω της παρέλευσης δύο Κοινοβουλευτικών Συνόδων) η προανακριτική το μόνο που θα μπορέσει να κάνει είναι να διαπιστώσει το παραπάνω και ακολούθως να στείλει τη δικογραφία πίσω στην τακτική δικαιοσύνη για το αδίκημα του ξεπλύματος μαύρου χρήματος.

Αυτή είναι και η στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ.

Η διαδικασία

Μόλις κατατεθεί το αίτημα από τους βουλευτές της πλειοψηφίας συγκαλείται η Ολομέλεια και παράλληλα κληρώνεται από τα ανώτατα δικαστήρια της χώρας το τριμελές δικαστικό συμβούλιο.

Σε περίπτωση, που η επιτροπή αποφασίσει να παραπέμψει τους εμπλεκόμενους, τότε συγκαλείται εκ νέου η Ολομέλεια της Βουλής για να αποφασίσει υπέρ ή κατά της άσκησης ποινικής δίωξης (με απλή πλειοψηφία των 151 βουλευτών).

Ακολούθως, η δικογραφία αποστέλλεται στον αρεοπαγίτη ανακριτή και εν συνεχεία επιλαμβάνεται το Δικαστικό Συμβούλιο του Ειδικού Δικαστηρίου, το οποίο θα αποφανθεί για το θέμα της παραγραφής των αδικημάτων όσο και για την παραπομπή ή όχι σε δίκη.

«Η προανακριτική επιτροπή, εφόσον συγκροτηθεί, θα αποφασίσει κατά το νόμο για όλα τα νομικά και πραγματικά ζητήματα που θα τεθούν ενώπιόν της. Σκοπός δεν μπορεί να είναι άλλος από τη διερεύνηση των καταγγελιών και τη συμβολή στην ανακάλυψη της αλήθειας όπως προβλέπει Σύνταγμα και νόμος» πρόσθεσε, ενώ ότι μετά την διαβίβαση της δικογραφίας για την υπόθεση από την Εισαγγελέα στο υπουργείο Δικαιοσύνης και από κει στο ελληνικό κοινοβούλιο τα πράγματα «έχουν πάρει το δρόμο τους».

«Από την πλευρά της κυβέρνησης είναι δεδομένο ότι ο σεβασμός στο τεκμήριο της αθωότητας είναι αδιαπραγμάτευτος. Χωρίς αυτό όμως να σημαίνει ότι δεν είναι ηθική, πολιτική και νομική μας υποχρέωση να πράξουμε τα δέοντα για την διαλεύκανση της υπόθεσης» τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος τονίζοντας πως «δεν πρόκειται να επιδοθούμε σε κυνήγι μαγισσών. Αλλά την ίδια στιγμή δεν θα δείξουμε καμία πολιτική και ηθική επιείκεια σε οποιονδήποτε αποδειχτεί ότι καταχράστηκε δημόσια εξουσία ή δημόσιο χρήμα» (σσ εδώ επιβεβαιώνει την στρατηγική της Κυβέρνησης που αποκάλυψε πρώτο το ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ εδώ και ημέρες)

Ανέφερε ότι «ο σεβασμός στις αρχές του κράτους δικαίου δεν μπορεί να είναι α λα καρτ», προσθέτοντας πως όλα τα πολιτικά κόμματα πρέπει να δείξουν υπευθυνότητα, «να σταματήσουν άμεσα τις προσβολές στη Δικαιοσύνη που αποτελούν ευθεία παρέμβαση στο έργο της και απόλυτη και ρητή αμφισβήτηση της αξιοπιστίας και της ανεξαρτησίας της».

Σε απάντηση της υπερασπιστικής γραμμής της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Δ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι ο αρχηγός της ΝΔ και τα στελέχη της «τις τελευταίες ημέρες τελώντας σε προφανή πολιτικό πανικό εκσφενδονίζουν απειλές επιχειρώντας να πλήξουν την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία της δικαιοσύνης ή ακόμη, πράγμα που δεν θέλω να το πιστέψω, και να τρομοκρατήσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες αλλά και τις εισαγγελικές αρχές που χειρίζονται την υπόθεση».

Π.Καμμένος: Θέλω να καταθέσω ως απλός πολίτης

Τη βούλησή του να μην υπαχθεί στην προστασία του άρθρου 86 του Συντάγματος αλλά να αντιμετωπιστεί ως απλός πολίτης, κάνει γνωστή, εντός της ημέρας ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, αναφορικά με τη διαβίβαση στη Βουλή της δικογραφίας που αφορά τη συμφωνία πώλησης στρατιωτικού υλικού στη Σαουδική Αραβία.

Στον φάκελο επισημαίνεται, εξάλλου, ότι συνεχίζεται από τη Δικαιοσύνη η προκαταρκτική εξέταση για το ενδεχόμενο τέλεσης του κακουργήματος της απιστίας περί την υπηρεσία από υπαλλήλους και στρατιωτικούς αναφορικά με την ίδια συμφωνία.

Όπως έκανε γνωστό νωρίτερα ο πρόεδρος της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επικοινώνησε μαζί του σήμερα και τον ενημέρωσε ότι σήμερα κιόλας του αποστέλλει επιστολή με την οποία θα επαναλαμβάνει, αυτό που έχει ήδη δηλώσει προς την εισαγγελέα κ. Τουλουπάκη, ότι δηλαδή, απεκδύεται κάθε προστασίας και ασυλίας του άρθρου 86 για την ευθύνη υπουργών και ότι διατίθεται να καταθέσει ως απλός πολίτης για την άμεση και πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

«Είναι μια πολιτική κίνηση, ένα σήμα προς τη δικαιοσύνη από τον ίδιο ότι είναι διατεθειμένος για τα ζητήματα που αναφέρονται στη δικογραφία να αντιμετωπιστεί ως απλός πολίτης», είπε ο Νίκος Βούτσης και προσέθεσε ότι «ο κ. Καμμένος θέλει να ξεκαθαρίσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, την υπόθεση, χωρίς την προφύλαξη που του δίνει το άρθρο 86 του Συντάγματος».

Η δικογραφία, εκτός από τα δημοσιεύματα, περιέχει ακόμη και μια μαρτυρική κατάθεση, ενώ ο φερόμενος ως μεσάζων Βασίλειος Παπαδόπουλος δεν εντοπίστηκε προκειμένου να δώσει κατάθεση.

Αυτή είναι η δικογραφία για τον Πάνο Καμμένο

https://www.youtube.com/watch?v=CYSV9OEO0pg

https://www.youtube.com/watch?v=iLIYQpmBu2s

https://www.youtube.com/watch?v=j7TjA2EZXpw

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ