Σκοπιανό

Αποκάλυψη Ζάεφ για Σκοπιανό: Δεν έχουμε συζητήσει για την ταυτότητα – Δεν είναι στην ατζέντα

Σε μία αποκάλυψη για τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό προχώρησε ο Ζόραν Ζάεφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό της Αυστρίας, “ORF”.

Ο πρωθυπουργός των Σκοπίων τόνισε πως το ζήτημα της ταυτότητας (ιθαγένεια) δεν έχει συζητηθεί καθόλου στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα. “Χαίρομαι που στα εφτά σημεία δεν γίνεται καμία αναφορά στην ταυτότητα. Είναι καλό, γιατί η ταυτότητα είναι ένα προσωπικό συναίσθημα. Αυτό το θέμα δεν λύνεται ούτε με ψηφοφορία στο κοινοβούλιο, ούτε με δημοψήφισμα”, είπε χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι -όπως είχε γίνει γνωστό- η ατζέντα των επτά σημείων, με την οποία άρχισαν οι διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό, περιλαμβάνει κατ’ αρχάς το όνομα και, έπειτα, το εύρος χρήσης, τη γλώσσα, την ταυτότητα (ιθαγένεια), τις εμπορικές χρήσεις, τα ακρωνύμια που θα πρέπει να βασίζονται στη νέα ονομασία και τις συντμήσεις που θα προκύπτουν από αυτήν.

Φαίνεται ότι η γλώσσα και η ταυτότητα είναι τα πιο δύσκολα σημεία για τη γειτονική χώρα. Ο Ζάεφ είχε μιλήσει επανειλημμένως για την ανάγκη σεβασμού της “αξιοπρέπειας” των συμπολιτών τους, παραπέμποντας ευθέως στα ζητήματα της γλώσσας και της ταυτότητας.

Πιθανή η λύση τον Ιούλιο
Επιπλέον, ο Ζάεφ επεσήμανε πως το πρόβλημα της Ελλάδας “έχει να κάνει με την ονομασία του κράτους” και πως αν μπει τέλος σε αυτή τη διαμάχη, οι πολίτες της ΠΓΔΜ θα πουν την τελευταία λέξη σε ένα δημοψήφισμα.

Αναφερόμενος στην εξέλιξη των διαπραγματεύσεων για το Σκοπιανό, ο Ζόραν Ζάεφ εμφανίστηκε αισιόδοξος, τονίζοντας μάλιστα πως είναι πιθανή μια λύση τον Ιούλιο, όταν θα διεξαχθεί η σύνοδος του ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...