Πατριαρχεία

Ανοιχτές ξανά οι πύλες του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ μετά τη διαμάχη με το Ισραήλ

Ανοιχτές είναι εκ νέου οι πύλες του Πανάγιου Τάφου στην Ιερουσαλήμ, μετά την αναστολή από τις Ισραηλινές Αρχές των φορολογικών και διοικητικών μέτρων που είχαν εξαγγείλει, μέτρα, τα οποία είχαν οδηγήσει τις τρεις χριστιανικές Εκκλησίες των Αγίων Τόπων στην απόφαση να κλείσουν το ναό από την Κυριακή.

Βασική αφορμή για την αντιπαράθεση ήταν η επιδίωξη του Δήμου της Ιερουσαλήμ να εισπράξει περίπου 151 εκατομμύρια ευρώ σε δημοτικά τέλη από τις τρεις Εκκλησίες.

Η κατάσταση, δε, οξύνθηκε λόγω νομοσχεδίου που προωθείται στην Κνεσέτ, το οποίο εξουσιοδοτεί το κράτος να κατάσχει ακίνητα που πουλούν οι εκκλησιαστικές υπηρεσίες σε ιδιώτες.

Κατόπιν συνεννόησης με τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Νιρ Μπαρκάτ ανακοίνωσε πως θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή υπό τον υπουργό Τοπικής Συνεργασίας Χανεγκμπί ώστε να αξιολογήσει τα τέλη που αναλογούν στις Εκκλησίες και να αρχίσει διαπραγμάτευση με τους χριστιανούς ηγέτες.

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο των Αρμενίων και οι Φραγκισκανοί υποστηρίζουν, πάντως, ότι τα «φερόμενα» χρέη τους στα δημοτικά τέλη συνιστούν προσπάθεια αρπαγής της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Ο Δήμος της Ιερουσαλήμ αντιτείνει πως οι οφειλές αφορούν αμιγώς «εμπορικά κτήρια» που ανήκουν στις Εκκλησίες, όχι ναούς.

Σύμφωνα με το BBC οι πύλες του Ναού της Αναστάσεως άνοιξαν τα ξημερώματα και οι πιστοί άρχισαν να προσέρχονται λίγη ώρα αργότερα. Οι τρεις χριστιανικές Εκκλησίες είχαν προειδοποιήσει πως ο ναός θα έμενε κλειστός επ’ αόριστον έως ότου να λυθεί η διαμάχη με τις Αρχές.

Η όλη κόντρα αντανακλά επίσης τη δυσαρέσκεια των χριστιανικών κοινοτήτων με την απόφαση του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Τραμπ να μετακινήσει την αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ.

Οι Παλαιστίνιοι, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος της χριστιανικής κοινότητας στους Άγιους Τόπους, διεκδικούν το ανατολικό τμήμα της ιστορικής πόλης ως πρωτεύουσα δικού τους μελλοντικού κράτους.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ