Ρωσία

Αμερικανικές επιθέσεις στη Συρία: Παράπλευρες απώλειες οι Ρώσοι στρατιώτες;

Τουλάχιστον έξι Ρώσοι υπήκοοι και πιθανώς δεκάδες ακόμη πιστεύεται ότι σκοτώθηκαν στις μάχες μεταξύ φιλοκυβερνητικών δυνάμεων και του υπό τις ΗΠΑ διεθνούς συνασπισμού κατά των τζιχαντιστών στη Συρία.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες συρράξεις μεταξύ δυνάμεων των δύο χωρών από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου.

Ο συνασπισμός είπε ότι οι δυνάμεις του δέχθηκαν «απρόκλητη επίθεση» σε έδαφος στην ανατολική επαρχία Ντέιρ Εζόρ που τελούσε υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από τις ΗΠΑ Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) από «φιλοκαθεστωτικούς» του Άσαντ. Λέγεται ότι από τους περίπου 500 αυτούς φιλοκαθεστωτικούς σκοτώθηκαν πάνω από 100 στη διάρκεια των συγκρούσεων της 7/8 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον συνταγματάρχη Τόμας Βιλ, εκπρόσωπο του αμερικανικού στρατού, οι δυνάμεις του συνασπισμού ενήργησαν ευρισκόμενοι σε «αυτοάμυνα» με πυρά πυροβολικού και αεροπορικές επιθέσεις.

Το Σάββατο ακολούθησε νέο επεισόδιο όταν αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος κατέστρεψε ένα ρωσικό άρμα μάχης τ-72 κοντά σητν περιοχή Αλ Ταμπιγιέ (βλ. το βίντεο που ακολουθεί), με τους Αμερικανούς να λένε ότι κατέστρεψαν το τανκ επειδή πλησίασε σε απόσταση βολής τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ δυνάμεις.

Οι περισσότεροι αν όχι όλοι οι Ρώσοι στρατιώτες συνδέονται με τη μισθοφορική οργάνωση Wagner, που σύμφωνα με δημοσιεύματα δυτικών ΜΜΕ συνδέεται με τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις και τις υπηρεσίες ασφαλείας και έχει αναπτύξει δράση στην ανατολική Ουκρανία -αν και η Μόσχα το αρνείται- και στη Συρία.

Σιγή ιχθύος από τη Μόσχα

Η εξέλιξη συνιστά επικίνδυνη κλιμάκωση στην κόντρα ΗΠΑ-Ρωσίας στη Συρία, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη αντίδραση από τη Μόσχα.

Ο κίνδυνος συρράξεων, ωστόσο, μεταξύ των δυνάμεων που δρουν στη Συρία κι εκπροσωπούν αντικρουόμενα συμφέροντα αυξάνει καθώς συρρικνώνονται τα εδάφη που ελέγχει το «Ισλαμικό Κράτος» και εκλείπει ο κοινός εχθρός.

Το Κρεμλίνο στηρίζει τον Άσαντ, όπως και σιϊτικές πολιτοφυλακές με την υποστήριξη της Τεχεράνης, ενώ οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τους Κούρδους και τις SDF που αποδείχθηκαν πολύτιμοι σύμμαχοι στον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους» -προτεραιότητα της κυβέρνησης Τραμπ στη Συρία-. Η Τουρκία από την πλευρά της επιχειρεί να εκδιώξει τις υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ κουρδικές δυνάμεις στην Αφρίν κοντά στα σύνορα, κίνηση που έχει κλιμακώσει τις εντάσεις στις σχέσεις Ουάσιγκτον-Άγκυρας. Ενώ το Ισραήλ προειδοποίησε τον Άσαντ για την παρουσία του Ιράν στη Συρία μετά την πρόσφατη κατάρριψη μαχητικού του πάνω από συριακό έδαρφος.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο λέει ότι είναι σε συνεχή επαφή με τις ρωσικές δυνάμεις που επιχειρούν στη Συρία στο πλαίσιο υφιστάμενης διμερούς συμφωνίας για την αποφυγή συγκρούσεων ενώ ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις είπε ότι διάβασε τις αναφορές για τους θανάτους των Ρώσων, αλλά δεν έχει λάβει πληροφορίες που να επιβεβαιώνουν ο,τιδήποτε. Παράλληλα προσπάθησε να υποβαθμίσει την καταστροφή του ρωσικού άρματος μάχης: «Μπορεί να ήταν μια ομάδα ντόπιων που έκαναν κάτι. Δεν θέλω να το χαρακτηρίσω μεγάλη επίθεση», είπε.

Από το ρωσικό υπουργείο Άμυνας διέψευσαν ότι την επιχείρηση στο Ντέιρ Εζόρ συντόνιζε η ρωσική στρατιωτική διοίκηση στη Συρία κι επέμειναν ότι δεν υπήρχαν Ρώσοι στρατιώτες στην περιοχή. «Δεν έχουμε πληροφορίες για άλλους Ρώσους που μπορεί να είναι στη Συρία», είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντίμτρι Πεσκόφ σχολιάζοντας τα περί Ρώσων μισθοφόρων της Wagner.

Ωστόσο, οι δύο πλευρές δεν παρέλειψαν να εξαπολύσουν αιχμές εκατέρωθεν με το συνασπισμό να υποστηρίζει ότι οι φιλοκυβερνητικές δυνάμεις «μάλλον ήθελαν να καταλάβουν πετρελαιοπηγές» και τον επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, Σεργκέι Λαβρόφ να διαμηνύει χθες ότι «οι Αμερικανοί έκαναν επικίνδυνες μονομερείς ενέργειες».

Το θέμα πιθανόν να συζήτησαν ο Βλάντιμιρ Πούτιν με τον Ντόναλντ Τραμπ στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν τη Δευτέρα και σύμφωνα με αναλυτές μάλλον αποφάσισαν να μη δώσουν συνέχεια, αν κρίνει κανείς και από τις υποτονικές σχετικά δηλώσεις που έκαναν οι δύο πλευρές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ