Πολιτική

Έξαλλος και εκτός ελέγχου ο Α. Σαμαράς! "Μου είπε το παραχ@@@τε! Πες το δυνατά αν είσαι άντρας!"

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ξεκίνησε από τις 09.20 το πρωί η συζήτηση για την υπόθεση της Novartis στην Ολομέλεια της Βουλής. Η εθνική αντιπροσωπεία καλείται να αποφασίσει αν συντρέχουν λόγοι για τη συγκρότηση επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης. Σύμφωνα με την πρόταση που κατέθεσε η κυβερνητική πλειοψηφία, η Βουλή θα αποφασίσει για την διερεύνηση οικονομικών εγκλημάτων που ενδέχεται να έχουν τελεστεί από δύο πρώην πρωθυπουργούς και από οκτώ πρώην υπουργούς. Τον Αντώνη Σαμαρά και τον Παναγιώτη Πικραμμένο και τους Δημήτρη Αβραμόπουλο, Ανδρέα Λυκουρέντζο, Μάριο Σαλμά, ‘Αδωνι-Σπυρίδωνα Γεωργιάδη, Ιωάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Γιώργο Κουτρουμάνη και Ανδρέα Λοβέρδο.

Η συνεδρίαση μέχρι στιγμής έχει στιγματιστεί από το επεισόδιο που είχαν η προεδρεύουσα Τασία Χριστοδουλοπούλου με τον Χαράλαμπο Αθανασίου το οποίο εξύβρισε νομίζοντας ότι ήταν κλειστά τα μικρόφωνα. Επίσης, ήδη ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έστειλε υπόμνημα. Μεταξύ άλλων αναρωτιέται πως το σκάνδαλο ξεκίνησε όταν ανέλαβε ο ίδιος το 2006 και διακόπηκε αυτόματα το 2015… Η Ολομέλεια απέρριψε το αίτημα για μια κάλπη που είχε υποβάλλει η αντιπολ 1:03

Ένταση προκλήθηκε, επίσης,  όταν ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, έκανε σύσταση στον Αντώνη Σαμαρά για τον χρόνο. "Πόση ώρα θα μιλήσετε;", τον ρώτησε, με τον πρώην πρωθυπουργό να απαντά "όσο χρειάζεται, κακώς ρωτήσατε"(...), ενώ συνέχισε λέγοντας: «Δεν ήρθα για να απαντήσω στις άθλιες συκοφαντίες. Δεν ήρθα για να απολογηθώ. Ήρθα για να καταγγείλω...». «Όλη η υπόθεση έχει τα δακτυλικά αποτυπώματα των Τσίπρα και Παπαγγελόπουλου. Το θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων εμείς τον φέραμε και ο ΣΥΡΙΖΑ τον καταψήφισε. Εμπιστεύομαι τη Δικαιοσύνη και γι' αυτό κατέθεσα μήνυση. Υπάρχουν 5, με τη σημερινή 6 καταγγελίες της Ένωσης Δικαστών, κατά της κυβέρνησης Τσίπρα. Τη Δικαιοσύνη την πιέζει η ίδια η κυβέρνηση».

 

Ακόμη:

Στην συζήτηση έχει προγραμματιστεί να λάβουν το λόγο οι δύο υπουργοί Υγείας και Δικαιοσύνης, Ανδρέας Ξανθός και Σταύρος Κοντονής, και οι αναπληρωτές τους Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Δεν αποκλείεται ωστόσο να λάβουν τον λόγο και άλλοι υπουργοί, αν κριθεί αναγκαίο. Μέχρι τις αγορεύσεις των πολιτικών αρχηγών και των δύο υπουργών, θα πρέπει να έχουν λάβει τον λόγο και τα αναφερόμενα στη δικογραφία πολιτικά πρόσωπα.

Η μυστική ψηφοφορία

Μετά το τέλος των ομιλιών, θα αρχίσει η ψηφοφορία που είναι μυστική. Η Βουλή καλείται να αποφασίσει αν κάθε ένα από τα δέκα πολιτικά πρόσωπα που αναφέρεται στη δικογραφία πρέπει να συμπεριληφθεί στην έρευνα της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης. Για το λόγο αυτό, η απόφαση της Διάσκεψης προβλέπει να στηθούν δέκα κάλπες. Η κάθε κάλπη θα είναι αριθμημένη. Σε κάθε βουλευτή θα διανεμηθούν δέκα ψηφοδέλτια με τα ονόματα και αδικήματα και δέκα λευκά με αντίστοιχους φακέλους. Για κάθε κάλπη θα οριστεί και τριμελής εφορευτική επιτροπή. Κάθε πολιτικό πρόσωπο, που είναι εν ενεργεία βουλευτής, και αναφέρεται στη δικογραφία δεν θα μπορεί να ψηφίσει στην κάλπη που αφορά τον ίδιο, παρά μόνο στις κάλπες που αφορούν τα άλλα πολιτικά πρόσωπα. Ψηφοδέλτιο που θα πέσει σε άλλη κάλπη, από αυτή, που πρέπει θεωρείται άκυρο.

Προθεσμία ενός μηνός

Η πρόταση προς την Ολομέλεια θα είναι η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης να έχει καταρχήν προθεσμία ενός μηνός για να καταθέσει το πόρισμά της. Αν προκύψει επιπλέον ύλη στο έργο της Επιτροπής, τότε μπορεί να ζητηθεί παράταση των εργασιών της από την Ολομέλεια. Η Επιτροπή Προκαταρκτικής Εξέτασης, με βάση τον Κανονισμό, θα έχει 21 μέλη. 10 βουλευτές από τον ΣΥΡΙΖΑ, 5 βουλευτές από τη ΝΔ και από 1 βουλευτή θα έχουν τα άλλα κόμματα. Δεν θα έχουν συμμετοχή οι ανεξάρτητοι βουλευτές.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Οπλικά συστήματα 0

Η ΠΥΡΚΑΛ κλείνει: Χαρίζεται ο εξοπλισμός στην Ουκρανία; - Η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ που έβαλε «φωτιά» στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα

Τα ερωτηματικά που προκύπτουν για να πάρα πολύ σοβαρό θέμα για την εθνική άμυνα της χώρας - Η ανακοίνωση του Ευάγγελου...