Ελληνοτουρκικά

Επικίνδυνες εξελίξεις: Με τη δύναμη των όπλων η Τουρκία σέρνει την Ελλάδα σε διάλογο για το καθεστώς των Ιμίων - Φτιάχνει στρατιωτική βάση απέναντι από τις ελληνικές βραχονησίδες

Η Τουρκία σέρνει σε διάλογο την Ελλάδα για το καθεστώς των Ιμίων. Αφού κατάφερε να προκαλέσει στρατιωτικό αποκλεισμό στην περιοχή, αμφισβητώντας έτσι τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας και αξιώνοντας την αλλαγή του status quo, τώρα «ανοίγει» τις τηλεφωνικές γραμμές και επιδιώκει συναντήσεις προκειμένου να συζητήσει το... πρόβλημα που προκάλεσε δια των όπλων.

Κι αυτό τη στιγμή που σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας Cumhuriyet αποφάσισε την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο νησί Çavuş που βρίσκεται στα ανοιχτά της Αλικαρνασσού σχεδόν απέναντι από τις βραχονησίδες Ίμια. Όπως αναφέρει η τουρκική εφημερίδα, οι εκσκαφείς μεταφέρθηκαν ήδη στην παραλία Gumusluk για να ξεκινήσουν τις εργασίες τους.

Μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν λοιπόν χθες το βράδυ ο Τούρκος και ο Έλληνας πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Μπιναλί Γιλντιρίμ ισχυρίστηκε πώς ο εμβολισμός του σκάφους του Λιμενικού από την τουρκική ακταιωρό δεν ήταν «εσκεμμένη ενέργεια», χωρίς ο Αλέξης Τσίπρας να αντιδράσει ουσιαστικά και να πει τα Ίμια είναι ελληνικά και πρέπει να αποχωρήσουν από το σημείο άμεσα του τουρκικά σκάφη, τη σκυτάλη φαίνεται πώς παίρνουν οι δύο Αρχηγοί ΓΕΕΘΑ.

Ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης και ο Τούρκος ομόλογός του στρατηγός Χουλουσί Ακάρ, βρίσκονται ήδη σε αναζήτηση ημερομηνίας και τόπου, προκειμένου να ορίσουν διμερή στρατιωτική συνάντηση κορυφής. Κάτω από το πλαίσιο των ΜΟΕ, άμεση και ουσιαστική επιδίωξη δε μπορεί να είναι άλλη από την αποκλιμάκωση της έντασης της τελευταίας περιόδου.

Το ερώτημα βεβαίως είναι πώς μπορεί να συμβεί αυτό όταν ο Ακάρ λίγες ημέρες πριν έχει απειλήσει με πόλεμο την Ελλάδα, το ίδιο έχει πράξει και ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ τα τουρκικά πλοία έχουν περικυκλώσει τα Ίμια απαγορεύοντας επί της ουσίας κάθε προσέγγιση από ελληνικά σκάφη.

«Μπορούμε να καλύψουμε ολόκληρο το Αιγαίο, έχουμε την εξουσία να λειτουργούμε στο Αφρίν και να ελέγξουμε ταυτόχρονα την Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο» είχε δηλώσει ο Χουλουσί Ακάρ, προκαλώντας δυσαρέσκεια στην Αθήνα που δεν επιδιώκει ούτε αναζητά ελληνοτουρκική ένταση.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τόπος συνάντησης των δύο Α/ΓΕΕΘΑ θα μπορούσε να είναι η Ρώμη ή και οι Βρυξέλλες, ωστόσο δεν έχουν ακόμα κλειδώσει ούτε ο τόπος ούτε η ημερομηνία. Αξίζει να σημειωθεί ότι Τσίπρας και Ερντογάν είχαν ενθαρρύνει στο Μέγαρο Μαξίμου την εντατικοποίηση του στρατιωτικού διαλόγου μεταξύ των δύο αρχηγών, κατά την τελευταία επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

Αυτό όμως συμβαίνει τώρα έχοντας οι Τούρκοι προκαλέσει παρ' ολίγον «θερμό επεισόδιο» στα Ίμια και λειτουργούν σαν νταβατζήδες στην περιοχή του Αιγαίου. ¨Οτι και να λέει ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Η ενέργεια στα Ίμια δεν ήταν αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας» φέρεται να υποστήριξε στον Αλέξη Τσίπρα ο Τούρκος πρωθυπουργός Γιλντιρίμ ο οποίος (σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα) τον κάλεσε στο τηλέφωνο χτες το απόγευμα μετά την προσπάθεια εμβολισμού του ελληνικού σκάφους του ΛΣ, από τουρκικό. Όπως υποστήριζαν οι ίδιες πηγές ο πρωθυπουργός ζήτησε άμεση αποκλιμάκωση της έντασης με τερματισμό της τουρκικής δραστηριότητας σε ελληνικά χωρικά ύδατα και εναέριο χώρο στο Αιγαίο.

Ο κ. Τσίπρας μετά το νυχτερινό επεισόδιο στα Ίμια, ήταν όλη την ημέρα σε επαφή με την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, πολιτική και στρατιωτική η οποία τον ενημέρωνε για την κατάσταση που επικρατούσε στο Αιγαίο με την αυξημένη τουρκική παρουσία στις δύο βραχονησίδες.

Η Αθήνα εμφανίζεται προβληματισμένη καθώς δεν φαίνεται να έχει πειστεί πως η σύγκρουση των δύο σκαφών δεν οφειλόταν σε λάθος, ενώ είναι η δεύτερη μέσα σε λίγες εβδομάδες και πάλι από την πλευρά της Τουρκίας. Κάποιοι συνδυάζουν και τους λεονταρισμούς της Άγκυρας με την επιχείρηση του σκάφους που θα «τρυπήσει» για φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της Κύπρου. Άλλοι έμπειροι αξιωματικοί, θεωρούν ότι η Τουρκία «βγήκε» στο Αιγαίο, επειδή «τα βρήκε σκούρα» στο Αφρίν και δεν προχωρά όσο εύκολα θα περίμενε.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ