Αρχείο

ΕΚΤΑΚΤΟ! Ηχηρή Ρωσική παρέμβαση: «Απαγορεύεται οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση στο Ιράν» - Η Σ. Αραβία πίσω από την εξέγερση

Όπως αναμένονταν,  ηχηρότατη παρέμβαση έκανε η Μόσχα για τα «τεκταινόμενα» στο Ιράν... μιλώντας και αυτή στην ουσία για «δάκτυλο» της δύσης  στα εσωτερικά της χώρας σε μια προσπάθεια ανατροπής του καθεστώτος των μουλάδων.

«Οι διαδηλώσεις είναι εσωτερικό ζήτημα του Ιράν», σημειώνει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, συνεχίζοντας ότι « είναι απαράδεκτη οποιαδήποτε εξωτερική επέμβαση στο Ιράν», προειδοποίησε στην ουσία ο Ρώσος πρόεδρος.

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα να μην κλιμακωθούν οι βίαιες και οι αιματηρές διαδηλώσεις στο Ιράν και υπογράμμισε ότι πρόκειται για  μια απαράδεκτη εξωτερικού τ΄/τύπου επέμβαση στη χώρα.

Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ τονίζεται ότι οι διαδηλώσεις που συμπλήρωσαν πέντε μέρες είναι εσωτερικό ζήτημα του Ιράν.

«Είναι απαράδεκτες οι εξωτερικές επεμβάσεις (στις εσωτερικές υποθέσεις του Ιράν) που θα αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα», σημειώνεται στην ίδια ανακοίνωση.

Ανακοινώθηκε επίσης ότι περισσότερα από 10 άτομα έχασαν τη ζωή τους στις διαδηλώσεις που ξεκίνησαν σε πολλές ιρανικές πόλεις την Πέμπτη εναντίον της ακρίβειας και οι οποίες σύντομα απέκτησαν αντικαθεστωτικό χαρακτήρα.

Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι σύμφωνα με δικές τους ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ότι πρόκειται πιθανότατα για πολύχρονο σχέδιο ανατροπής της καθεστηκυίας τάξεως στο Ιράν , από πράκτορες των δυτικών μυστικών υπηρεσιών.

Την ίδια στιγμή ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αλ Κάμενεϊ δήλωσε για το θέμα αυτό ότι «οι εχθροί του Ιράν χρησιμοποιούν χρήματα, όπλα μαζί με  πολιτικό πόλεμο για να δημιουργήσουν προβλήματα στους ηγέτες της χώρας».

Μιλώντας σήμερα  Τρίτη, ο Ανώτατος ηγέτης του Ιράν έδωσε την εντύπωση του για τις διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα στο Ιράν την περασμένη εβδομάδα, με κύριο αίτημα την αύξηση των τιμών των τροφίμων αλλά και της μεγάλης ανεργίας.

«Όσο για τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών στη χώρα, οι εχθροί έχουν ενωθεί για να δημιουργήσουν προβλήματα για το ισλαμικό σύστημα χρησιμοποιώντας διάφορα μέσα ... συμπεριλαμβανομένων των χρημάτων, των όπλων, της πολιτικής και της ασφάλειας», ανέφερε ο Ayatollah Khamenei, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA.

Μιλώντας στο κοινοβούλιο  ο πρόεδρος του Ιράν, Χασάν Ρουχάνι, δήλωσε ότι η συμμετοχή της Σαουδικής Αραβίας έπαιξε ρόλο στην πρόκληση των διαδηλώσεων: «Οι Σαουδάραβες δήλωσαν κατάφωρα ότι θα δημιουργήσουμε προβλήματα στην Τεχεράνη».

Υποσχέθηκε επίσης ότι η κυβέρνησή του θα διπλασιάσει τις προσπάθειες για τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, μειώνοντας παράλληλα την ανεργία, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον πληθωρισμό, ανακοίνωσε  το πρακτορείο ειδήσεων FARS.

Επίσης ο  εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών απάντησε στα  «προσβλητικά» tweets του προέδρου των ΗΠΑ σχετικά με τις διαδηλώσεις στις ιρανικές πόλεις.

"Η εντελώς παράδοξη και αλλοιωμένη στάση του Τραμπ  εναντίον του ιρανικού λαού δεν είναι ένα νέο ζήτημα", δήλωσε ο Μπαχράμ Κουσεμί, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, σχολιάζοντας την πρόσφατη δημοσίευση στο Twitter από τον Τραμπ  σχετικά με τις συνεχιζόμενες διαμαρτυρίες στο Ιράν.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος  χρησιμοποιεί επιθετικές εκφράσεις  για να απευθυνθεί στον ιρανικό λαό που διαθέτει  πλούσιο πολιτισμό με το πρόσχημα να εκφράσει τη συμπάθειά του μαζί τους.

"Αντί να σπαταλάει το χρόνο του για την συγγραφή  άχρηστων και προσβλητικών tweets για άλλα έθνη και χώρες, ο Τραμπ θα  έπρεπε καλύτερα να ασχοληθεί με τις εγχώριες υποθέσεις της χώρας του και θέματα όπως οι καθημερινές δολοφονίες δεκάδων ανθρώπων σε ένοπλες συγκρούσεις και πυροβολισμούς σε διάφορα αμερικανικές πολιτείες , την ύπαρξη εκατομμυρίων άστεγων και πεινασμένων [ανθρώπων] στη χώρα του ", επεσήμανε ο Bahram Qassemi.

ΗΠΑ και Σ.Αραβία  για άλλη μια φορά  παραδίδουν «μαθήματα» «αραβικής Άνοιξης» και η χρονική στιγμή δεν είναι καθόλου τυχαία  για αυτά που έρχονται. 

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ