Στρατός Ξηράς

Merkava MK4 και Leo 2HEL σε πρόβα περιφερειακής σύρραξης: Ο Αρχηγός των Χερσαίων Δυνάμεων του Ισραήλ επιθεωρεί τα ελληνικά άρματα μάχης!

Ως μια πρόβα περιεφερειακής σύρραξης θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παρουσία του Yacov (Kobi) Barak. Ο Υποστράτηγος επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Στρατού, όπου τον υποδέχθηκε ο Αρχηγός ΓΕΣ, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.

Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος που επικεντρώθηκαν στα πεδία συνεργασίας των Στρατών Ξηράς Ελλάδας και Ισραήλ. Στη συνέχεια οι δύο Αρχηγοί πέταξαν με Σινούκ μέχρι τον Αυλώνα όπου και επισκέφθηκαν το Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων (ΚΕΤΘ), όπου πραγματοποιήθηκε επίδειξη Αρματικού δυναμικού και ενημερώσεις επί του Κέντρου Εξομοιωτών Αρμάτων και επί του Πολεμικού Παιγνίου «ΙΑΝΟΣ».

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, κλείδωσε Άσκηση Ισραηλινών Ειδικών Δυνάμεων και Ελικοπτέρων με αντίστοιχες Ελληνικές τους επόμενους μήνες. Κάτι που σημαίνει πολύ απλά το εξής. Πως το Ισραήλ ετοιμάζεται για κάτι πολύ δυνατό τους επόμενου μήνες.

Τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή της Μ. Ανατολής είναι πολλά, η Χεζμπολάχ κυρίως δημιουργεί προβλήματα στο Τελ-Αβίβ και όλοι συγκλίνουν πως το χτύπημα κατά των μαχητών του Νασράλα θα είναι σύντομο και δυνατό.

 

https://www.youtube.com/watch?v=S68JcPC_H5g

 

Η εν λόγω λοιόν αποστολή του Υποστράτηγου δεν είναι τυχαία, καθώς θα ήθελε να δει την ετοιμότητα των ελληνικών αρμάτων μάχης, καθώς σίγουρα θα λάβει στο μέλλον χώρα, άσκηση, όπου θα συμμετέχουν Merkava MK4 και Leo 2HEL. Εξάλλου, το έδαφος της χώρας μας προσφέρεται για τέτοιες κινήσεις.

Βέβαια η επίσκεψη έχει και άλλο συμβολισμό, καθώς οι Ισραηλινοί θα ήθελα να μας πουλήσουν ή να παραχωρήσουν (;) Merkava MK4.

Πριν λίγα χρόνια, οι Ισραηλινοί είχαν δημιουργήσει το πρόγραμμα -με την ονομασία “Teuza” στα εβραϊκά “Τόλμη”- το οποίο σχεδιάστηκε από τον Αρχηγό των ΙΕΔ, Αντιστράτηγο Benny Gantz,“προβλέπει την πώληση αρμάτων μάχης, τεθωρακισμένων οχημάτων μεταφοράς προσωπικού, πολεμικών πλοίων, πτητικού εξοπλισμού μαχητικών αεροσκαφών, εξαρτήματα οχημάτων διοικητικής υποστήριξης, πυροβόλα και αντιαεροπορικά συστήματα”.

 

https://www.youtube.com/watch?v=PAwlc3QRdDo

 

Θα ήταν ευκαιρία για χώρες που βρίσκονται σε οικονομική δυσπραγία αλλά αντιμετωπίζουν έντονες απειλές, να αποκτήσουν για παράδειγμα το MERKAVA. Τόσο η χώρα μας όσο και η Κυπριακή Δημοκρατία θα μπορούσε υπό προυποθέσεις να αποκτήσουν μεταχειρισμένα ισραηλινά οπλικά συστήματα. Tα άρματα μάχης Merkava Μκ1 και Μκ2 και οι τελευταίες παρτίδες των Ισραηλινών Μ-60 θα μπορούσαν να αποτελέσουν μια φθηνή λύση για την ενίσχυση της Εθνικής φρουράς.

Αμερικάνικο άρμα M1 Abrams έναντι του ισραηλινού Merkava: Ποιος κερδίζει;

Το ισραηλινό άρμα μάχης Merkava (σημαίνει «άρμα») είναι το παράδειγμα ενός εξελιγμένου οπλικού συστήματος σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση πολύ συγκεκριμένων εθνικών απαιτήσεων.

Αν και στις επιδόσεις είναι παρόμοιο με τα Δυτικά άρματα μάχης όπως το γερμανικό Leopard 2 και το αμερικάνικο M1 Abrams, το Merkava διαθέτει πολλά χαρακτηριστικά που δεν συναντιόνται σε άλλα άρματα σύγχρονης σχεδίασης.

 

https://www.youtube.com/watch?v=EAggCEn_Ya8

 

Ας συγκρίνουμε το Merkava με το Abrams υπό τους όρους των τριών ζωτικών ποιοτικών στοιχείων των αρμάτων: ισχύς πυρός, κινητικότητα και θωράκιση.

 

https://www.youtube.com/watch?v=BGmxKLQeWu4

 

 

Ισχύς πυρός:

Merkava VI και M1 αμφότερα είναι οπλισμένα με ισχυρά πυροβόλα των 120 χιλ. με συγκρίσιμες επιδόσεις -μπορούν εύκολα να θέσουν εκτός λειτουργίας τα περισσότερα σοβιετικής εποχής άρματα σε οποιοδήποτε πεδίο μάχης.

Το Merkava μπορεί να εκτοξεύσει αντιαρματικούς πυραύλους από την κάννη του κυρίως οπλισμού του, ενώ το M1 δεν μπορεί. Οι πύραυλοι LAHAT κατακόρυφης προσβολής του Merkava είναι κατάλληλοι για την επίθεση οχημάτων ή ελικοπτέρων (σε λειτουργία άμεσης βολής) σε εξαιρετικά μεγάλες αποστάσεις όπου τα βλήματα των αρμάτων στερούνται ακριβείας και ισχύος πρόσκρουσης.

Τα Merkava και M1 διαθέτουν και τα δύο τηλεχειριζόμενα πολυβόλα, που βοηθούν στην προστασία του πληρώματος κατά την έκθεση τους στην μάχη σε αστικά περιβάλλοντα. Ωστόσο, το Merkava όντας μοναδικό ανάμεσα στα υπόλοιπα σύγχρονα άρματα είναι οπλισμένο με έναν όλμο 60 χιλ. που μπορεί να εκτελέσει βολές από το εσωτερικού του πύργου. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο Merkava να ρίξει βλήματα κατά προσωπικού σε στόχους εκτός σκοπευτικής γραμμής -για παράδειγμα, πίσω από ένα τοίχο ή στην αντίπερα πλευρά ενός λόφου. Προσφέρει επίσης στο πλήρωμα επιπρόσθετα μέσα εμπλοκής του εχθρού χωρίς να καταφύγει στις υπερβολικές εκρήξεις του κυρίως οπλισμού του, μια σημαντική παράμετρος στις αντί-ανταρτικές επιχειρήσεις. 

 

Κινητικότητα:

Το M1 έχει σχεδιαστεί για να εμπλέκεται σε ταχυκίνητες επιχειρήσεις τεθωρακισμένων με άρματα πραγματοποιώντας αποφασιστικές προωθήσεις σε μεγάλες αποστάσεις όπως συνέβη στις επιχειρήσεις Καταιγίδα της Ερήμου και Ιρακινή Ελευθερία.

Ωστόσο, το Merkava IV διαθέτει έναν αναβαθμισμένο πετρελαιοκινητήρα των 1500 ίππων που το δίνει την ικανότητα να φτάσει τα 40 ΜΑΩ, γεφυρώνοντας το χάσμα σε μεγάλο βαθμό. Ο αεριοστρόβιλος κινητήρας του M1 είναι ένα διαβόητο απαιτητικό τέρας, που περιορίζει το όχημα στην επιχειρησιακή αυτονομία των 265 μιλίων εν συγκρίσει με τα 310 του Merkava IV. Εν τέλει, το Ισραήλ ισχυρίζεται ότι η ανάρτηση του Merkava είναι βελτιστοποιημένη να διαχειρίζεται το βραχώδες έδαφος των Υψωμάτων Γκολάν.

Το Merkava διαθέτει επίσης ένα επιπλέον χαρακτηριστικό σε αντίθεση με οποιοδήποτε άλλο Δυτικό άρμα μάχης: το διαμέρισμα πυρομαχικών μπορεί να επαναδιαμορφωθεί για να μεταφέρει μια ομάδα τεσσάρων πεζικάριων. Αυτό προορίζεται περισσότερο ως ένα έκτακτο μέσο πεδίου μάχης -δηλαδή για να μεταφερθεί πλήρωμα χτυπημένου άρματος ή τραυματισμένο προσωπικό- αντί ως μια τυποποιημένη τακτική διαδικασία.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...