Πολεμικό Ναυτικό

Συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας για αγορά των φρεγατών FREMM - Πως θα γίνει η χρηματοδότηση

Το γαλλικό υπερόπλο έρχεται Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ήδη συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την απόκτηση των φρεγατών τύπου FREMM και το κυριότερο είναι πως υπάρχει λύση στο θέμα του δημοσιονομικού .όστους.

Η χρυσή τομή όμως βρέθηκε και η γεώτρηση της Total φέρεται να διαδραμάτισε κομβικό ρόλο. Πλέον για να ναυαγήσει το θέμα πρέπει να γίνουν "σημεία και τέρατα".

Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει προφορική συμφωνία Αλέξη Τσίπρα και Εμμανουέλ Μακρόν. Οι δυο ηγέτες φέρονται να έχουν καταλήξει στον τρόπο χρηματοδότησης.

Συγκεκριμένα προβλέπει την αξιοποίηση μέρους των υπερκερδών των ελληνικών ομολόγων που η Γαλλική Κεντρική Τράπεζα δεν έχει επιστρέψει στη χώρα μας κατά τις προβλέψεις του σχετικού προγράμματος.

Τα κονδύλια αυτά θα χρηματοδοτήσουν το ναυπηγικό πρόγραμμα για λογαριασμό του Ελληνικού Πολεμικού για τις τουλάχιστον, δυο, φρεγάτες πολλαπλών ρόλων.

Και λέμε τουλάχιστον γιατί ο στόχος είναι το "2 συν 2". 

Οι υπόλοιπες δύο μπορεί να είναι οι κορβέτες "Gowind".

Με αυτήν την μέθοδο χρηματοδότησης, θα αποφευγχθούν τυχόν εμπόδια που θα μπορούσε να θέσει η Γερμανία με βάση τους αυστηρούς μνημονιακούς αλλά και κοινοτικούς κανονισμούς.

Τόσο εκείνους που αφορούν στα περί κρατικής χρηματοδότησης όσο και σε εκείνους που προβλέπουν συγκεκριμένου τύπου χρέη που μπορούν να εξυπηρετηθούν από τα παρακραθέντα κέρδη των προγραμμάτων SMPs και ANFAs όπως ονομάζονται.

Κομβικό ρόλο και σε αυτό το project αναμένεται να διαδραματίσει η Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.

Όπως ήδη σας έχει αναφέρει το pentapostagma,gr, υψηλόβαθμα στελέχη της Γαλλικής αμυντικής βιομηχανίας έρχονται την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα προκειμένου να συναντήσουν τη διοίκηση της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών και στελέχη του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και να προχωρήσουν την απόκτηση των φρεγατών τύπου Fremm, αλλά και την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών Mirage.

Το ενδεχόμενο απόκτησηw φρεγατών τύπου Fremm, που διαθέτουν ισχυρή αντιαεροπορική άμυνα και βεβαίως το υπερόπλο Scalp Naval, έχει ανησυχήσει τους Τούρκους που βλέπουν ότι η Ελλάδα τυγχάνει της στήριξης των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και των χωρών της ανατολικής Μεσογείου.

Να σημειωθεί πώς φρεγάτες Fremm έχει αποκτήσει ήδη το Αιγυπτιακό Ναυτικό, όπως επίσης τα ελικοπτεροφόρα Mistraal και τα γαλλικά αεροσκάφη Rafale.

Όλα αυτά συμμετείχαν στην άσκηση που πραγματοποίησαν πρόσφατα οι Ένοπλες Δυνάμεις των δύο χωρών με τον επωνυμία «Μέδουσα», δείχνοντας πώς δημιουργείται μια ομπρέλα προστασίας στις ΑΟΖ, Ελλάδας, Κύπρου, Αιγύπτου και Ισραήλ.

Το σχέδιο που θα θέσουν επί τάπητος οι Έλληνες αρμόδιοι για τις FREMM, σχετίζεται και με την αγορά των Scalp και Exocet. Είναι γνωστό πως σε αυτή την αγορά των όπλων και στην ξαφνική προσέγγιση Ελλάδας και Γαλλίας, συνέβαλε η συμφωνία για την επένδυση του γαλλικού κολοσσού TOTAL στην αποκλειστική οικονομική ζώνη του Ελληνοκυπριακού τομέα (το τονίσαμε χτες στο άρθρο μας)

Στα πλαίσια αυτής της στρατιωτικής και πολιτικής προσέγγισης, το επόμενο διάστημα αναμένεται Γάλλοι ανώτατοι αξιωματούχοι να επισκεφτούν την Κύπρο και ακολούθως και την Ελλάδα. Επιπρόσθετα σε αυτό, η Κύπρος οσονούπω θα ανοίξει προς χρήση για τους Γάλλους την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου».

Όπως είναι γνωστό στο παρελθόν ΗΠΑ και Τουρκία ήταν ενάντιες στην πώληση αυτών των ρουκετών. Διότι οι ρουκέτες που εκτοξεύονται από τον εκτοξευτήρα Sylver A70 έχουν βάρος 1400 κιλά, βαλλιστική κεφαλή βάρους 300 κιλών, μήκος 5,5 μέτρων και εμβέλεια 1.400 χλμ ( αναφέραμε χτες τις παλιές αντιρρήσεις Τουρκίας και ΗΠΑ).

Όπως έχει αναφέρει το pentapostagma.gr, η πολιτική και στρατιωτική βούληση της ηγεσίας της χώρας είναι δεδομένη. Δεν μπορεί να γίνει και αλλιώς με μια Τουρκία εκτός ελέγχου. 

https://www.youtube.com/watch?v=ZXT14uEfpSs

 

https://www.youtube.com/watch?v=CUNG4ollb3E

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Σοκάρει τον Μακρόν Γάλλος Στρατηγός ενώ αποχαιρετούν Οχέτινο-Νοβομπαχμούτοβκα οι Ουκρανοί-Το ρωσικό πυροβολικό εξόντωσε πιθανόν και Γάλλους Λεγεωνάριους

Το σίγουρο είναι ότι οι Ρώσοι θα φουλάρουν κατά των Ουκρανών εφόσον οι ΗΠΑ είναι απασχολημένες σοβαρά με το Ισραήλ και...