Σκοπιανό

Eν κρυπτώ διαπραγματεύσεις - Μυστική διπλωματία για το Σκοπιανό: Δεν ανακοινώνουν πού και πότε ο Κοτζιάς θα συναντήσει τον Ντιμιτρόφ!

Με τον υπουργό Εξωτερικών των Σκοπίων Νικολά Ντιμιτρόφ θα συναντηθεί σήμερα ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας Νίκος Κοτζιάς, ωστόσο από την Αθήνα δεν ανακοινώνεται ούτε ο τόπος, ούτε όμως και ο χρόνος που θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των δύο υπουργών Εξωτερικών. 

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από το υπουργείο Εξωτερικών την Τετάρτη 10 Ιανουαρίου, γίνεται προαναγγελία στη συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, χωρίς όμως να διευκρινίζεται πού και πότε θα γίνει η συνάντηση των δύο υπουργών, σε μία χρονική στιγμή που οι δύο χώρες δείχνουν να «καίγονται» για την εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής ονομασίας για το κράτος των Σκοπίων ώστε να προχωρήσει η ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ.

Η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα σε άγνωστη τοποθεσία και σε ώρα η οποία επίσης δεν έχει ανακοινωθεί, λαμβάνει -με ευθύνη του υπουργείου Εξωτερικών- όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά τα οποία θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο συμπέρασμα ότι επιχειρείται η διεξαγωγή συζήτησης με όρους που παραπέμπουν σε μυστική διπλωματία.

Τρεις ημέρες μετά την άφιξη στην Αθήνα του αναπληρωτή πρωθυπουργού της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, αρμοδίου για τις σχέσεις με την Ε.Ε., Bujar Osmani και τις συναντήσεις του με τον Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο, οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη ενός συμβιβασμού στο θέμα του ονόματος των Σκοπίων φαίνεται ότι επιταχύνονται.

Στο υπουργικό συμβούλιο της Δευτέρας 8 Ιανουαρίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «τις επόμενες μέρες θα φανεί κατά πόσο είναι εφικτό να γίνουν ουσιαστικά βήματα» στην κατεύθυνση της λύσης του προβλήματος του ονόματος των Σκοπίων. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως δείχνει η προσπάθεια αποσιώπησης σχετικά με το επουσιώδες θέμα του χώρου και του χρόνου που θα γίνει η συνάντηση Κοτζιά-Ντιμιτρόφ, θέλει να διαπραγματευθεί το ονοματολογικό της FYROM μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ