Εκκλησία της Ελλάδος

Χριστιανικός σεισμός για την ελληνικότητα της Μακεδονίας! Ιεράρχες: Δεν θα ανεχθούμε την καπήλευση-Η Μακεδονία είναι μία, ελληνική και δική μας! 22 σωματεία καλούν σε συλλαλητήριο

Βεροίας Παντελεήμων: Δεν θα ανεχθούμε την καπήλευση-Φιλίππων

Στέφανος: Η Μακεδονία είναι μία, ελληνική και δική μας!

Ορυμαγδός αντιδράσεων από την ελληνική Χριστιανοσύνη για το ιερό όνομα της Μακεδονίας μας.

Καταρχάς 22 χριστιανικά σωματεία διοργανώνουν συλλαλητήριο την επόμενη Κυριακή στην Θεσσαλονίκη.

Μήνυμα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας στέλνουν στο μεταξύ και δύο ακόμη Μητροπολίτες.

Μέσω εγκυκλίου του ο Μητροπολίτης Βεροίας Παντελεήμων τονίζει πως για μία ακόμη φορά επιχειρείται να βρεθεί μία λύση στο χρονίζον όντως και οδυνηρό για εμάς τους Έλληνες ζήτημα του ονόματος της Μακεδονίας κάτω από την πίεση των συνθηκών που διαμορφώνονται το τελευταίο διάστημα στη γειτονική χώρα και τις πιέσεις των ισχυρών του κόσμου.

“Αντιλαμβανόμασθε τις όποιες καλές ή φαινομενικά καλές προθέσεις της νέας ηγεσίας των Σκοπίων και τα αποτελέσματα μιάς μακροχρόνιας προπαγάνδας βασισμένης στην παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας για το ελληνικό όνομα και την ελληνική ταυτότητα της Μακεδονίας που δημιούργησε αλυτρωτικές ψευδαισθήσεις στους γείτονές μας” τονίζει και συμπληρώνει:

“Επιθυμούμε τη λύση του προβλήματος, γιατί έχουμε συναίσθηση ότι και η μη επίλυσή του δημιουργεί τετελεσμένα που δεν είναι προς όφελος της αληθείας και της ιστορίας μας. Επιθυμούμε τη διευθέτηση του ζητήματος, όχι όμως εις βάρος της αλήθειας, εις βάρος της ιστορίας μας, εις βάρος της ελληνικής ταυτότητος ηρωικής και αγιοτόκου γης της Μακεδονίας μας, για την ελευθερία της οποίας θυσιάσθηκαν οι πατέρες μας. Επιθυμούμε την ειρηνική συμβίωση και συνεργασία με τους γείτονές μας, αλλά διακηρύσσουμε στεντορεία τη φωνή ότι αυτές δεν μπορούν να στηριχθούν στα θεμέλια αλυτρωτικών διεκδικήσεων ή ψευδωνύμων ταυτοτήτων. Δεν μπορούμε να χαρίσουμε ούτε να δανείσουμε το όνομα της Μακεδονίας μας ή παράγωγό του σε οποιονδήποτε λαό το διεκδικεί, γιατί είναι σαν να προδίδουμε την ταυτότητά μας, την ιστορία μας, τους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας”.

Καταλήγει δε σημειώνοντας: “Εκφράζουμε με κάθε τρόπο την ανησυχία μας και την αγωνία μας για τις εξελίξεις και τις κυοφορούμενες αποφάσεις και τονίζουμε προς κάθε κατεύθυνση και με όλη τη δύναμη της ψυχής μας ότι ως πολίτες αλλά και ως Εκκλησία που αγωνισθήκαμε για να διατηρήσουμε την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, δεν θα ανεχθούμε την καπήλευση του ονόματος της Μακεδονίας και της ελληνικής της ταυτότητος”.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ποιμενάρχης Φιλίππων, Νεαπόλεως & Θάσου.

Δεν αρκεί μονάχα το όνομα της «Μακεδονίας» και του «Μεγάλου Αλεξάνδρου» να καταγράφεται «σε κάποια χαρτιά», αλλά θα πρέπει και η καρδιά όλων μας, όλων των Ελλήνων, «να είναι ελληνική, να είναι μακεδονική», είπε μεταξύ άλλων χθες.

Ο κ. Στέφανος συμπλήρωσε επίσης ότι θα πρέπει να μην ασχολούμαστε με το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων μόνον όταν και όποτε προκύπτει «θέμα», αλλά πάντοτε να είμαστε «παρών», με όποιον τρόπο χρειαστεί, για την υπεράσπιση του μεγαλείου της πατρίδας μας, «της ενδόξου μαρτυρικής πατρίδας μας» και «της ελληνικοτάτης Μακεδονίας μας που αποτελεί τον οφθαλμό της Ευρώπης».

Δείτε τη δήλωση του Μητροπολίτη όπως καταγράφηκε από την κάμερα του ENA Channel:

https://www.facebook.com/enachannel.gr/videos/1576162332479395/

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...