Εκκλησία της Ελλάδος

«Χειροπέδες» στον Αρχιεπίσκοπο περνούν οι Μητροπολίτες για το Μακεδονικό! Κλήρος και λαός ζητούν πιο έντονη αντίδραση - Θα γεμίσει το Μπιγκ Μπεν ελληνικές σημαίες και εδώ αρνούμαστε τα συλλαλητήρια

Την στιγμή έντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στον λαό με την προτροπή όχι μόνο του Αρχιεπισκόπου αλλά και του ιδίου Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης για μη συμμετοχή σε συλλαλητήρια για το Μακεδονικό, οι καταστάσεις από μόνες τους εκθέτουν την παθητική στάση.

Γεγονός που καθιστά την επερχόμενη συνεδρίαση της Ιεραρχίας στις αρχές του άλλου μήνα ιδιαίτερα κρίσιμη.

Ο ένας μετά τον άλλον οι Μητροπολίτες παίρνουν θέση , ενώ και μεγάλο κομμάτι του λαού είναι σε εγρήγορση επιθυμώντας πιο δραστικά μέτρα.

“Ο κόσμος όλος ανησυχεί" είπε για το Σκοπιανό σήμερα το πρωι στο ΣΚΑΙ ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Θεόκλητος και τόνισε πως ο λαός της περιοχής δεν θα δεχθεί όνομα για τα Σκόπια με την αναφορά “Μακεδονία”.

“Χάρηκα για την θέση του Αρχιεπισκόπου , εμείς δεν πολιτολογούμε και δεν μπορούν να μας ταυτίσουν με την Χρυσή Αυγή, αγαπάμε την πατρίδα και πονούμε την περιοχή αυτή” σχολίασε .

Εμφανίστηκε 1000% σίγουρος πως οι Σκοπιανοί έχουν αλυτρωτικές τάσεις, ενώ συμφώνησε και με την θέση που εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής

Επιβεβαίωσε πως όλοι οι Μητροπολίτες της περιοχής συμμερίζονται αυτές τις απόψεις ενώ για τη συμμετοχή στα συλλαλητήρια είπε πως πρέπει να υπάρξει σύσκεψη των Αρχιερέων .

“Ναι δημιουργήθηκε ρήγμα με την Πολιτεία , δεν είναι κομματικό θέμα αλλά εθνκό και θρησκευτικό” παραδέχτηκε τέλος.

https://www.youtube.com/watch?v=nQ_UPj0WknQ

“H Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική” είπε από την πλευρά του μεταξύ άλλων ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, στην καθιερωμένη εκδήλωση της κοπής της βασιλόπιτας των Γενικών Φιλόπτωχων Ταμείων της Ιεράς Μητρόπολης Καστοριάς.

Ο κ. Σεραφείμ πρόσθεσε πως το όνομα “Μακεδονία” είναι αδιαπραγμάτευτο

https://www.youtube.com/watch?v=P20xxWeJGNc

Την στιγμή πάντως που ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος στο χθεσινό κήρυγμά του γύρισε την πλάτη στα συλλαλητήρια ένας άλλος Μητροπολίτης τα χαιρετίζει ξεκάθαρα....

“Χαιρετίζουμε μέ ἐθνική ὑπερηφάνεια τό συλλαλητήριο πού διοργανώνεται τήν προσεχῆ Κυριακή 21 Ἰανουαρίου, στίς 2.00 τό μεσημέρι στόν Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης” ανέφερε ο Κίτρους και Κατερίνης Γεώργιος σε μηνυμά του το οποίο έχει ως εξής:

“Μέ μεγάλο ἐνδιαφέρον καί δικαιολογημένη ἀνησυχία παρακολουθοῦμε ὅλοι μας τίς τελευταῖες ἐξελίξεις γιά τό φλέγον ἐθνικό θέμα τῆς Μακεδονίας.

Ὅλοι ἐπιθυμοῦμε νά δοθεῖ, ἐπιτέλους, λύση στό χρονῖζον αὐτό θέμα.Ἡ λύση, ὅμως, πού θά δοθεῖ νά μήν εἶναι σέ βάρος τῆς ἱστορικῆς ἀλήθειας καί τῶν ἐθνικῶν δικαίων τῆς Ἑλλάδας.

Θέλουμε νά ζήσουμε εἰρηνικά καί ἁρμονικά μέ τούς βόρειους γείτονές μας. Ἕνα ὄνομα πού θά περιέχει τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας, δέν θα ἐξασφαλίσει τήν εἰρηνική συνύπαρξη τῶν λαῶν μας. Θά ἀποτελεῖ ἕνα μόνιμο ἀγκάθι στίς διμερεῖς σχέσεις.

Ἔτσι, λοιπόν:

• Δέν δεχόμαστε καμία ὀνομασία πού νά περιέχει τόν ὅρο «Μακεδονία».

• Κανείς δέν δικαιοῦται νά διαστρεβλώνει τήν ἐθνική ἱστορία μας.

• Τό ὄνομά μας εἶναι ἡ ψυχή μας.

• Δέν τό διαπραγματευόμαστε.

• Δέν τό ἐκχωροῦμε σέ κανένα.

Χαιρετίζουμε μέ ἐθνική ὑπερηφάνεια τό συλλαλητήριο πού διοργανώνεται τήν προσεχῆ Κυριακή 21 Ἰανουαρίου, στίς 2.00 τό μεσημέρι στόν Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης.

Συμμετέχουμε ὅλοι μαζί, μαζικά καί ἀγωνιστικά. Διακηρύσσουμε μέ ὅλους τούς Ἕλληνες ὅτι:

Η ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ !”

Ψηφίσματα κληρικών σε Κομοτηνή και Λάρισα

Στην Μητρόπολη Μαρωνείας στις 15 του μηνός στην Ιερατική Σύναξη που πραγματοποιήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής, με την ευλογία του Μητροπολίτου Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμονος, οι Κληρικοί της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην Εκκλησία και στην Πατρίδα δημοσιοποιήσαν, κατόπιν διεξοδικής συζητήσεως, το παρόν Ψήφισμα, δια του οποίου και επισημαίνουμε προς κάθε άνθρωπο καλής θελήσεως τα εξής:

“Από την ακριτική Κομοτηνή συμμετέχουμε στα προβλήματα και τα αδιέξοδα του Λαού μας, τον οποίο με αίσθημα διακονίας υπηρετούμε καθημερινά υπό αντίξοες συνθήκες και εκφράζουμε την κοινή αγωνία όλων μας, για όσα εσχάτως συμβαίνουν στην πατρίδα μας,

Αγωνιούμε πρωτίστως για τα εθνικά μας θέματα, κυρίως για το ανακύψαν περί της ονοματοδοσίας του κρατιδίου των Σκοπίων.

Διατρανώνουμε τη μοναδική ιστορική αλήθεια ότι η Μακεδονία είναι μία, το δε όνομά της δεν διαπραγματεύεται, δεν πωλείται, δεν διαπομπεύεται και γι’ αυτό είναι αποδοκιμαστέα κάθε πρόταση που χαρίζει στο γειτονικό κρατίδιο το ιερό όνομα της Μακεδονίας.

Απευθύνουμε έκκληση στην Ελληνική Κυβέρνηση και τον πολιτικό κόσμο να λάβει υπ’ όψιν τις κραυγές εκατομμυρίων Ελλήνων τόσο του Εξωτερικού όσον και του Εσωτερικού που διαμαρτύρονται για συμβιβαστική λύση που θα αποβεί ταπεινωτική.

Δηλώνουμε ότι παραμένουμε πάντοτε σε ποιμαντική και προσευχητική εγρήγορση, καθώς ουδεμία σπιθαμή εθνικής αξιοπρέπειας δεν πρέπει να πουληθεί, αναπέμπουμε δε ευχές προς τον εν Τριάδι Θεό υπέρ της ειρήνης του σύμπαντος κόσμου.

Ευχόμαστε στον Κύριό μας να φωτίζει το Λαό μας και την ηγεσία του, ώστε να περιφρουρεί τη Μακεδονία μας από κάθε κακό και απειλή”.

Συν τοις άλλοις οι ιερείς της Λαρισαΐκής Εκκλησίας, ιδιαίτερα θορυβημένοι από τα γεγονότα των ημερών συνέταξαν, ύστερα από την σύμφωνη γνώμη του Ποιμενάρχου τους, ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας για την τραγική ονομασία που θέλουν να προσδώσουν στο κράτος των Σκοπίων και για την προσπάθεια σίγησης των κατά τόπους Εκκλησιαστικών Ραδιοφωνικών Σταθμών.

Σχετικά με το Μακεδονικό το Ψήφισμα όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου αναφέρει:

Ὁ Μητροπολίτης Λαρίσης καί Τυρνάβου Ἰγνάτιος καί σύμπας ὁ ἱερός κλῆρος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Λαρίσης καί Τυρνάβου, κατά τήν Ἱερατικήν Σύναξιν τοῦ μηνός Ἱανουαρίου τοῦ ἔτους 2018, πραγματοποιηθεῖσαν εἰς τήν Ἐνορίαν τῆς Ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου, μετά τάς γενομένας εἰσηγήσεις καί τοῦ γενομένου διαλόγου διά ποιμαντικά θέματα, ἀσχολήθηκε κατόπιν προτάσεων τῶν ἱερέων καί εἰς τά ἀπασχολοῦντα τήν Ἐκκλησίαν δύο προκύψαντα μεγάλα θέματα.

1ον. Τό θέμα τοῦ Ὀνόματος τῶν Σκοπίων. Παρ’ ὅλον ὅτι πολλοί μᾶς θεωροῦν ὡς ἐκτός θέματος, κι ἐπομένως δέν μᾶς ἀναγνωρίζουν τό δικαίωμα νά ἔχουμε γνώμη ἐπί τοῦ θέματος, ἐμεῖς διακηρύσουμε ώς κληρικοί καί ώς 'Έλληνες πολίτες, ὅτι τό θέμα τοῦ ὀνόματος εἶναι καί πατριωτικό καί ἐκκλησιαστικό, παρακαλοῦμε νά ἐξεύρουν ἄλλο ὄνομα σχετικό μέ τίς δικές τους ρίζες, χωρίς νά περιλαμβάνεται σ’ αὐτό τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας. Κάθε ἄλλη ἐξεύρεσις πού φημολογεῖται, καί περιλαμβάνει τόν ὅρο Μακεδονία εἶναι πονηρή καί ἐπίβουλη. Ἡ Μακεδονία εἶναι ἑλληνική καί δέν μπορεῖ νά ἀμφισβητηθῇ ἱστορικά. Χύθηκε πολύ αἷμα γι’ αὐτή τήν ἔνδοξη γῆ τῶν προγόνων μας. Ἡ νέα αὐτή αὐτονομημένη χώρα πού ἐπιβουλεύεται ξένα ὀνόματα μέ βαρειά κληρονομιά καί ἱστορία, ἔχει καί ἐκκλησιαστικά παρεκκλίνει καί παρ’ ὅλον ὅτι εἶναι σχισματική Ἐκκλησία προβάλλει ἑαυτήν ὡς κανονικήν, μή ἔχουσα κοινωνία μετά τῶν λοιπῶν Αὐτοκεφάλων Ἐκκλησιῶν, καί μάλιστα τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης ἐν Κωνσταντινουπόλει Ἐκκλησίας. Αὐτοί, δέν ἔχουν γλῶσσα, δέν ἔχουν ἱστορία, δέν ἔχουν πίστι καί προσπαθοῦν να στηριχθοῦν μέ ξένα ὑποστηλώματα. Συντασσόμενοι λοιπόν μέ τήν ἀπόφασι τῆς ΔΙΣ παρακαλοῦμε τούς Ἡγέτας τῆς Πατρίδος μας, Πολιτικούς καί Ἐκκλησιαστικούς, νά μήν ἐκχωρήσουν στούς Σκοπιανούς τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας μας. Νά μήν περιλαμβάνεται τό ὄνομα Μακεδονία, οὔτε ὡς ἄνω οὔτε ὡς νέα, ἀλλά νά ἐξεύρουν ὄνομα ἀνεξαρτήτως τοῦ Ὀνόματος τῆς Μακεδονίας μας.

Παράλληλα τα τύμπανα χτυπούν και στο Άγιο Όρος.... Μετά την παρέμβαση της Ιεράς Μονής Κουτλουμουσία, στην εκκλησιαστικού περιεχεομένου εφημερίδα “Ορθόδοξος Τύπος” δημοσιεύτηκε σύντομο άρθρο του Γέροντος Μάξιμου Ιβηρίτου με τίτλο

“Το "Σκοπιανόν" πειρασμός διά τον Άθω.”

Σοβαρή καταγγελία Μητροπολίτη Σιατίστης

Σε μια άκρως σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης, Παύλος, κάνοντας λόγο για απόπειρα «ανθρώπου των Σκοπίων» να μπει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας.

Μιλώντας στην εκπομπή Focus Press του Atlas TV Κεντρικής Μακεδονίας, ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης τόνισε μάλιστα ότι έχουν υπάρξει και απειλές.

«Δεχόμαστε κι έχουμε δεχθεί ακόμη κι απειλές κι έχουμε και τις προειδοποιήσεις από επίσημες πλευρές, ότι πρέπει να προσέχουμε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

https://www.youtube.com/watch?v=dlttImQFbDI

Κι από τους ποιμένες πάμε στο ποίμνιο.... Σε δημοσκόπηση της Marc που είδε το φως της δημοσιότητας φαίνεται ξεκάθαρα πως το 68% του λαού δεν θέλει την λέξη «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Οι δε κινητοποιήσεις και οι αντιδράσεις συνεχίζονται. Τελευταίο παράδειγμα ο Σύλλογος Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων, ο οποίος σχετικά με το φλέγον και μείζον εθνικό ζήτημα της ονομασίας του ψευδοκράτους των Σκοπίων, διακηρύσσει προς πάσα κατεύθυνση τα εξής:

“-Κανείς δεν δικαιούται να διαστρεβλώνει την ιστορία μας!

-Δεν διαπραγματευόμαστε το όνομα της Ελληνικότατης Μακεδονίας μας, ούτε το εκχωρούμε σε κανέναν!

-Δεν αποδεχόμαστε οποιαδήποτε ονομασία που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία» ή παράγωγό του!

-Η Μακεδονία είναι μία και είναι Ελληνική!

Επιπροσθέτως, υπογραμμίζουμε και την εκκλησιαστική παράμετρο του ζητήματος των Σκοπίων, όπως τόνισε και ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. κ. Ιερώνυμος Β’, σε επιστολή που απέστειλε προς τον Πρωθυπουργό. Η παράμετρος αυτή εδράζεται στην τακτική κάποιων λαών της Βαλκανικής πρώτα να οργανώνονται γύρω από μια κανονική ή σχισματική Εκκλησία και στη συνέχεια να δημιουργούν κράτος. Ακολουθώντας την τακτική αυτή, ο πρόεδρος της ενιαίας Γιουγκοσλαυίας Τίτο, σχεδόν ταυτόχρονα με την δημιουργία της τότε «Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας», έσπευσε να προκαλέσει και την εκκλησιαστική απόσχιση της περιοχής από το Πατριαρχείο Σερβίας, στο οποίο κανονικώς ανήκει μέχρι και σήμερα, και να δημιουργήσει σχισματική εκκλησία με το ίδιο ακριβώς όνομα με το ψευδοκράτος που συνέστησε. Είναι άραγε τυχαίο το γεγονός ότι συμπίπτουν οι πρόσφατες εξελίξεις, αναφορικά με το ζήτημα της σχισματικής «Εκκλησίας της Μακεδονίας», την οποία – δυστυχώς – έσπευσε να αναγνωρίσει το Πατριαρχείο Βουλγαρίας, με την σπουδή πολλών να αναγνωριστούν τα Σκόπια με το όνομα Μακεδονία; Δεν νομίζουμε.

Οφείλουμε να τονίσουμε προς κάθε αρμόδιο πως η Εκκλησιαστική διάσταση του θέματος είναι εξίσου σημαντική με την εθνική. Για τον λόγο αυτόν το Ελληνικό κράτος πρέπει να μεριμνήσει, ώστε να μην υπάρχει ο όρος «Μακεδονία» και τα παράγωγά του, στην αντίστοιχη ονομασία της σχισματικής Εκκλησίας”.

Στις επάλξεις και η ομογένεια....

Σε επιστολή της ομογένειας για το Σκοπιανό στέλνεται σαφές μήνυμα πως “Όποιος πολιτικός συνυπογράψει για τον όρο «Μακεδονία» θα αντιμετωπίσει την οργή μας”

Αλλά και οι Έλληνες του Ηνωμένου Βασιλείου βγαίνουν στους δρόμους όταν εδω “φοβόμαστε” να κάνουμε συλαλητήρια...

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο Ελληνισμός του Ηνωμε΄νου Βασιλείου θα διατρανώσει την αγάπη και την συμπαράστασή του για τη Μακεδονία μας, απέναντι από το Βρετανικό Κοινοβούλιο στο Λονδίνο (Parliament Square, London, SW1P3), την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 στις 14:00.

“H φιλογενής Ελληνορθόδοξη Ομογένεια του Λονδίνου δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας».

Διοργανωτές της συγκέντρωσης είναι η Δρ. Κική Σονίδου, Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ην. Βασιλείου, ο ίδιος ο Σύλλογος Ποντίων, καθώς και ο κ. Μιχάλης Αράπης, Αντιπρόεδρος της Ελληνορθοδόξου Κοινότητας Αγ. Νικολάου Κάρδιφ και Νοτίου Ουαλίας και Νομικός” αναφέρεται.

Οι διοργανωτές καταλήγουν χαρακτηριστικά:

«Ελάτε όλοι και φέρτε μαζί σας Ελληνικές Σημαίες ώστε να ακουστεί σε όλο το κόσμο με φόντο το BigBen ότι η Μακεδονία ήταν, είναι και θα είναι πάντα και μόνο Ελληνική»!

Συν τοις άλλοις οι ιερείς της Λαρισαΐκής Εκκλησίας, ιδιαίτερα θορυβημένοι από τα γεγονότα των ημερών συνέταξαν, ύστερα από την σύμφωνη γνώμη του Σεπτού Ποιμενάρχου τους, ένα ψήφισμα διαμαρτυρίας για την τραγική ονομασία που θέλουν να προσδώσουν στο κράτος των Σκοπίων και για την προσπάθεια σίγησης των κατά τόπους Εκκλησιαστικών Ραδιοφωνικών Σταθμών.

Σχετικά με το Μακεδονικό το Ψήφισμα όλων των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου αναφέρει:

Ὁ Μητροπολίτης Λαρίσης καί Τυρνάβου Ἰγνάτιος καί σύμπας ὁ ἱερός κλῆρος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Λαρίσης καί Τυρνάβου, κατά τήν Ἱερατικήν Σύναξιν τοῦ μηνός Ἱανουαρίου τοῦ ἔτους 2018, πραγματοποιηθεῖσαν εἰς τήν Ἐνορίαν τῆς Ἀναλήψεως τοῦ Κυρίου, μετά τάς γενομένας εἰσηγήσεις καί τοῦ γενομένου διαλόγου διά ποιμαντικά θέματα, ἀσχολήθηκε κατόπιν προτάσεων τῶν ἱερέων καί εἰς τά ἀπασχολοῦντα τήν Ἐκκλησίαν δύο προκύψαντα μεγάλα θέματα.

1ον. Τό θέμα τοῦ Ὀνόματος τῶν Σκοπίων. Παρ’ ὅλον ὅτι πολλοί μᾶς θεωροῦν ὡς ἐκτός θέματος, κι ἐπομένως δέν μᾶς ἀναγνωρίζουν τό δικαίωμα νά ἔχουμε γνώμη ἐπί τοῦ θέματος, ἐμεῖς διακηρύσουμε ώς κληρικοί καί ώς 'Έλληνες πολίτες, ὅτι τό θέμα τοῦ ὀνόματος εἶναι καί πατριωτικό καί ἐκκλησιαστικό, παρακαλοῦμε νά ἐξεύρουν ἄλλο ὄνομα σχετικό μέ τίς δικές τους ρίζες, χωρίς νά περιλαμβάνεται σ’ αὐτό τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας. Κάθε ἄλλη ἐξεύρεσις πού φημολογεῖται, καί περιλαμβάνει τόν ὅρο Μακεδονία εἶναι πονηρή καί ἐπίβουλη. Ἡ Μακεδονία εἶναι ἑλληνική καί δέν μπορεῖ νά ἀμφισβητηθῇ ἱστορικά. Χύθηκε πολύ αἷμα γι’ αὐτή τήν ἔνδοξη γῆ τῶν προγόνων μας. Ἡ νέα αὐτή αὐτονομημένη χώρα πού ἐπιβουλεύεται ξένα ὀνόματα μέ βαρειά κληρονομιά καί ἱστορία, ἔχει καί ἐκκλησιαστικά παρεκκλίνει καί παρ’ ὅλον ὅτι εἶναι σχισματική Ἐκκλησία προβάλλει ἑαυτήν ὡς κανονικήν, μή ἔχουσα κοινωνία μετά τῶν λοιπῶν Αὐτοκεφάλων Ἐκκλησιῶν, καί μάλιστα τῆς Ἁγίας τοῦ Χριστοῦ Μεγάλης ἐν Κωνσταντινουπόλει Ἐκκλησίας. Αὐτοί, δέν ἔχουν γλῶσσα, δέν ἔχουν ἱστορία, δέν ἔχουν πίστι καί προσπαθοῦν να στηριχθοῦν μέ ξένα ὑποστηλώματα. Συντασσόμενοι λοιπόν μέ τήν ἀπόφασι τῆς ΔΙΣ παρακαλοῦμε τούς Ἡγέτας τῆς Πατρίδος μας, Πολιτικούς καί Ἐκκλησιαστικούς, νά μήν ἐκχωρήσουν στούς Σκοπιανούς τό ὄνομα τῆς Μακεδονίας μας. Νά μήν περιλαμβάνεται τό ὄνομα Μακεδονία, οὔτε ὡς ἄνω οὔτε ὡς νέα, ἀλλά νά ἐξεύρουν ὄνομα ἀνεξαρτήτως τοῦ Ὀνόματος τῆς Μακεδονίας μας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης