Περιβάλλον

Το φράγμα του Μαραθώνα στο «μικροσκόπιο» των επιστημόνων - Φταίει για τον σεισμό στην Αττική;

Οι επιστήμονες που εξετάζουν το φαινόμενο το οποίο άρχισε να εξελίσσεται από τις 2 Ιανουαρίου και κορυφώθηκε με τον σεισμό των 4,2 Ρίχτερ το βράδυ της Δευτέρας, ερευνούν ακόμη και το ενδεχόμενο ο σεισμός στην Αττική να προήλθε από το φράγμα του Μαραθώνα.

Ο Μαραθώνας, σύμφωνα με έρευνες έχει δώσει στο παρελθόν ακόμη και 5,7 Ρίχτερ, έναν σεισμό πολύ πιο ισχυρό από τον προχθεσινό.

Ο Μαραθώνας, όπως και άλλες περιοχές στην Ελλάδα έχουν «χτυπηθεί» από από το φαινόμενο λόγω της ανθρώπινης παρέμβασης στη φύση. Σύμφωνα με την ανακοίνωση στο περιοδικό «Seismological Research Letters» της Σεισμολογικής Εταιρείας της Αμερικής, ένα φράγμα μπορεί να προκαλέσει δονήσεις.

Σεισμός λόγω ύπαρξης κάποιου φράγματος έχει εντοπιστεί στην Ελλάδα τουλάχιστον έξι φορές στο παρελθόν.

Μιλώντας στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος, αναφέρει πως«υπάρχει δημοσιευμένη μελέτη του καθηγητή Αγγελου Γαλανοπούλου ο οποίος εξέτασε τη μεταβολή της στάθμης της λίμνης του Μαραθώνα και τη σχέση της με τη σεισμική δράση στην ευρύτερη περιοχή. Το συμπέρασμα της μελέτης ήταν πως η σεισμικότητα στην περιοχή έχει συχνά διασύνδεση με τις μεταβολές στη στάθμη της λίμνης κυρίως όταν πέφτει πολύ νερό και η λίμνη φορτίζει».

Όπως είπε ο Γ. Παπαδόπουλος ακόμη δεν έχει ελεγχθεί «αν η έρευνα έχει εφαρμογή στον προχθεσινό σεισμό, όμως η σεισμολογία θα πρέπει να παρακολουθεί και άλλες διαδικασίες για να κατανοεί πληρέστερα την εξέλιξη των πραγμάτων. Είναι μια έρευνα που μπορεί να γίνει και τώρα συγκρίνοντας τη χρονοσειρά των σεισμών και της στάθμης της λίμνης».

Οι επιστήμονες που παρακολουθούν το φαινόμενο από τις 2 Ιανουαρίου θεωρούν ότι δεν έχουν επηρεαστεί άλλα ρήγματα που μπορούν να δώσουν μεγαλύτερες δονήσεις.

Πιστεύουν ότι η περιοχή μπορεί να δώσει σεισμούς ως (περίπου) 4,5 Ρίχτερ.

Είναι άγνωστο ακόμη εάν το φράγμα συνδέεται με τον τελευταίο σεισμό, όπως άλλωστε τόνισε και ο Γ. Παπαδόπουλος, ωστόσο είναι μια πιθανότητα που θα εξετάσουν οι επιστήμονες.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

C-130 Hercules
Ένοπλες Συρράξεις 0

«Μάτωσε» η Λεγεώνα των Ξένων-Δεκάδες νεκροί και τραυματισμένοι μισθοφόροι εκκενώνονται στη Πολωνία μετά από ρωσικό πλήγμα στον Δνείπερο

Οι Ρώσοι χτύπησαν ξενοδοχείο στον Δνείπερο που φιλοξενούσε δυτικούς μισθοφόρους και στρατιωτικούς εκπαιδευτές