Εκκλησία

Το Σκοπιανό δίχασε την Ιεραρχία: Ποιοι ακολούθησαν τον Άνθιμο στο συλλαλητήριο

Το σκοπιανό ζήτημα δίχασε (και) την Ιεραρχία! Αλλωστε αυτό προκύπτει και από τη χθεσινή συμμετοχή μητροπολιτών στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Παρά το γεγονός ότι ο Αρχιεπίσκοπος, Ιερώνυμος, δήλωνε τις τελευταίες ημέρες πως είναι αντίθετος στις συγκεντρώσεις, τελικά δεν κατάφερε να πείσει τους Βορειοελλαδίτες ιεράρχες, πολλοί εκ των οποίων επέλεξαν να ακολουθήσουν τη δική τους… γραμμή, δίνοντας έτσι το παρών.

Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η απόφαση που έλαβε την τελευταία στιγμή ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος (σ.σ. τις προηγούμενες ημέρες είχε πει ότι δεν θα πάρει μέρος) να βρεθεί στο πλευρό των διαδηλωτών. Το γηραιό ιεράρχη ακολούθησαν, μετά το συλλείτουργο που τελέστηκε στο ναό του Αγίου Δημητρίου, οι εξής μητροπολίτες: Ξάνθης Παντελεήμων, Βεροίας Παντελεήμων, Φιλίππων Στέφανος, Μαρωνείας Παντελεήμων, Κοζάνης Παύλος, Σερρών Θεολόγος, Ιερισσού Θεόκλητος, Κίτρους Γεώργιος, Ζιχνών Ιερόθεος. Ιδιαίτερη σημασία είχε και η συμμετοχή των μητροπολιτών Μηλίτου, Απόστολου και Βρυούλων, Παντελεήμονος, από το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Χθες το πρωί, ο κ. Άνθιμος χοροστάτησε στον Αγιο Δημήτριο σε πάνδημη και πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία «υπέρ της πατρίδας και της ελληνικότητας της Μακεδονίας».

Μάλιστα, απέσπασε θερμό χειροκρότημα από τους πιστούς όταν στο μήνυμά του είπε χαρακτηριστικά: «Αδελφοί σε γη και θάλασσες, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα, φωνάξτε παντού ότι η Μακεδονία ήταν και είναι πατρίδα των Ελλήνων. Οπου Μακεδονία ίσον Ελλάδα και όπου Ελλάδα ίσον Μακεδονία». Το παρών έδωσαν ο κ. Κώστας Ζουράρις, ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ., Γιώργος Λαζαρίδης, ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης και ο βουλευτής του κόμματος Γιάννης Σαρίδης, οι βουλευτές της Ν.Δ., Σταύρος Καλαφάτης και Κώστας Γκιουλέκας, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς και ο κεντρικός ομιλητής στο συλλαλητήριο, Φραγκούλης Φράγκος.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αρκετοί ιεράρχες είναι δυσαρεστημένοι από τη στάση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου όσον αφορά το ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας.

eleftherostypos.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ