Πολεμική αεροπορία

Τί συμβαίνει με τον εκσυγχρονισμό των F-16; - Το πρόγραμμα βαλτώνει - Νέα σύσκεψη σήμερα στο ΓΕΑ

Τι συμβαίνει με τον εκσυγχρονισμό των F-16; Μέσα σε λίγες ημέρες γίνεται και δεύτερη σύσκεψη και η υπόθεση έχει αρχίσει να βαλτώνει επικίνδυνα. Το μεγάλο αγκάθι που υπάρχει είναι το οικονομικό, με την ελληνική πλευρά να επισημαίνει ότι οι συζητήσεις ξεκίνησαν με δεδομένο ότι η αποπληρωμή θα γινόταν σε βάθος δεκαετίας -100 εκατομμύρια το χρόνο- και τώρα η αμερικανική πλευρά έχει παρουσιάσει ένα σχέδιο που προβλέπει την καταβολή 1 δις μέχρι το 2020. 

Στη σημερινή σύσκεψη θα καθοριστεί ακριβώς η ελληνική απάντηση στα όσα έχουν προτείνει οι Αμερικανοί. Προσπάθεια να βρεθεί λύση γίνεται αλλά το χάσμα που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών δεν είναι βέβαιο ότι μπορεί να γεφυρωθεί, αν οι Αμερικανοί επιμείνουν στις απαιτήσεις τους. Όπως λένε πηγές του ΥΠΕΘΑ “σαφώς και υπάρχει ανάγκη αναβάθμισης του αεροπορικού μας στόλου, αλλά αυτό δεν πρέπει κανείς να το υπερεκτιμά”.

Οι προτάσεις που έχουν πέσει στο τραπέζι από την προηγούμενη σύσκεψη που έγινε στις 2 Ιανουαρίου πολλές και διάφορες. Κάποιες προσπάθησαν να “χωρέσουν” τον εκσυγχρονισμό των F-16 στο 1,1 δις που έχει τεθεί ως οροφή από την ελληνική πλευρά. Κάπως έτσι προτάθηκε να εκσυγχρονιστούν μόνο τα αεροσκάφη F-16 που αγοράστηκαν την εποχή της κυβέρνησης Μητσοτάκη,

δηλαδή αυτά της δεκαετίας του 1990. Άρνηση δικαιολογημένη υπάρχει για τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών που αγοράστηκαν επί υπουργίας Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου,αφού είναι τα πιο καινούργια αεροσκάφη που διαθέτουμε. “Είναι δυνατόν να πάμε για αναβάθμιση αεροσκάφη που έχουν 200 ώρες πτήσης”, έλεγε πηγή του ΥΠΕΘΑ.

Το ερώτημα είναι αν υπάρχει εναλλακτική λύση σε περίπτωση που η διαπραγμάτευση με τη Lockheed Martin “μπλοκάρει”. “Πάντα υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις” αναφέρουν από το ΥΠΕΘΑ. Ποιες μπορεί να ΄ναι αυτές; Πολλά έχουν ακουστεί. Το πιο ρεαλιστικό σενάριο είναι αυτό που με μία λέξη αποκαλείται “συμμάζεμα” των αεροσκαφών με παρεμβάσεις μόνο στην διαλειτουργικότητα επικοινωνίας όλων των αεροσκαφών που κρίνεται απαραίτητη από τους αεροπόρους.

Σ΄ αυτό το σενάριο κάποιοι “κολλάνε” το απίθανο ενδεχόμενο προμήθειας μικρού αριθμού αεροσκαφών F-35. Άλλοι επισημαίνουν ότι δεν υπάρχει μόνο το F-35 στην αγορά των νέων αεροσκαφών” και τέλος υπάρχει και η σκέψη να συνδυαστεί το “συμμάζεμα” των F-16 με ένα σχέδιο αναβάθμισης και ενίσχυσης της αεράμυνας.

 

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ