Οικονομία

Στον αέρα η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής – Έχουμε τα λεφτά επιμένει η ΕΧΙΝ – Εκπνέει σήμερα η προθεσμία

Σήμερα είναι η τελευταία ημέρα, βάση της συμφωνίας, που το επενδυτικό σχήμα Exin Financial Group θα πρέπει να παρουσιάσει απτές αποδείξεις ότι διαθέτει τα κεφάλαια για την απόκτηση του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.
Η χθεσινή παρέμβαση, του ιδρυτής της ολλανδικής εταιρείας, Ματ Φέρφιλντ, που δήλωσε ότι δεν υπάρχει κανένα χρηματοδοτικό κενό στην Exin για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, μάλλον δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα από αυτά που καλούνταν να επιλύσει.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, έχει θέσει την σημερινή ημέρα ως την καταληκτική με το σκεπτικό πως απαιτείται ένα ικανό διάστημα (δύο μήνες) προκειμένου να εξεταστεί ο φάκελος και να δοθεί το «πράσινο φως», πριν ξεκινήσουν τα stress test.

Να σημειωθεί ότι η 31η Ιανουαρίου είχε εστιαστεί και στο γεγονός ότι για τις 29 Ιανουαρίου είχε προγραμματισθεί επενδυτική επιτροπή της PIMCO, η οποία θα αποφάσιζε τη συμμετοχή της ή όχι στο σχήμα βασικών επενδυτών για την αγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Μέχρι αργά χθες το βράδυ δεν υπήρξε καμία απολύτως επίσημη ή ανεπίσημη ενημέρωση για την πρόθεση της εν λόγω εταιρίας.

Το όποιο χρηματοδοτικό σχήμα στηρίξει την επένδυση αναμένεται να έχει επίσης και λόγο στη διοίκηση της εταιρείας, τη στιγμή που έντονη είναι η φημολογία στην αγορά για την ανάληψη της διοίκησης από υψηλόβαθμα στελέχη. Στο διοικητικό σχήμα του ομίλου Exin, με έδρα τη Ζυρίχη, προστέθηκε πάντως πρόσφατα ως επικεφαλής των διεθνών δραστηριοτήτων του ο κ. Χρήστος Αδαμαντιάδης, μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της Oman Insurance Company (OIC) με έδρα το Ντουμπάι.

Η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις του ομίλου ΕΤΕ στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης που έχει εγκριθεί από τη DG Comp και η έγκαιρη υλοποίηση της συμφωνίας θεωρείται καθοριστική ενόψει των stress tests των τραπεζών, που θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο με στόχο να έχουν ολοκληρωθεί τον Μάιο.

Τι λέει η ΕΧΙΝ
Δεν υπάρχει κανένα χρηματοδοτικό κενό στην Exin για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής, δήλωσε ο ιδρυτής της ολλανδικής εταιρείας, Ματ Φέρφιλντ, στον απόηχο των δημοσιευμάτων ότι η εταιρεία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Pimco και την Berkshire Hathaway για την χρηματοδότηση του εγχειρήματος.

«Η συμφωνία για την Εθνική Ασφαλιστική στην Ελλάδα προχωράει κανονικά και δεν απειλείται. Η χρηματοδότηση είναι εξασφαλισμένη. Δεν υπάρχει χρηματοδοτικό κενό. Η Calamos Asset Management παραμένει στενός συνέταιρος της Exin και επενδυτής μειοψηφίας στη συμφωνία» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Φέρφιλντ στο περιοδικό «Reinsurance».

Όπως πρόσθεσε, η συμφωνία αναμένεται να κλείσει στα τέλη του α’ τριμήνου, ενώ σημείωσε ότι «είναι φυσιολογικό» να αλλάζει το χρονοδιάγραμμα μιας εξαγοράς.

Σύμφωνα με το περιοδικό, ο ίδιος επεσήμανε ότι τα stress tests των ελληνικών τραπεζών οδήγησαν σε έναν «ορθό» κι «εξονυχιστικό» έλεγχο των μεγάλων deals. Η Εθνική Ασφαλιστική ελέγχεται από την Εθνική τράπεζα και η συναλλαγή θα απελευθερώσει κεφάλαια που θα βοηθήσουν στα επικείμενα stress tests.

«Η Exin και οι εταίροι της δεσμεύονται να συνεργαστούν με την ΤτΕ για να ολοκληρώσουν τις νομικές και κανονιστικές απαιτήσεις της διαδικασίας» ανέφερε επίσης.

Υπενθυμίζεται ότι η Exin θα πρέπει να καταβάλλει 718 εκατ. ευρώ για την εξαγορά του 75% της Εθνικής Ασφαλιστικής.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ