Υγεία

Σημάδια εκ γενετής: Πότε θα πρέπει να ανησυχήσουμε;

Τα εκ γενετής σημάδια είναι δερματικές κηλίδες που εμφανίζονται είτε κατά τη γέννηση είτε μέσα στους δύο πρώτους μήνες ζωής

Κάθε χρόνο δεκάδες παιδιά γεννιούνται με σημάδια σε κάποιο μέρος του σώματος τους. Τα λεγόμενα «νεογνικά αγγειακά σημάδια» (Vascular Birthmarks of Infancy) παρουσιάζονται στη γέννηση ή λίγες μέρες μετά, σε ένα στα 4 περίπου νεογνά.

Σύμφωνα με τους ειδικούς της mayo clinic τα σημάδια εκ γενετής, χωρίζονται στα αγγειακά σημάδια και στις μελαγχρωστικές κηλίδες.

Οι αιτίες που τα προκαλούν είναι άγνωστες αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εγκυμονούν κάποιο κίνδυνο υγείας. Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, τα αγγειακά σημάδια εμφανίζονται από μια υπερανάπτυξη των αιμοφόρων αγγείων στο δέρμα των παιδιών. Πάντως όσο το παιδί μεγαλώνει ξεθωριάζουν και σε κάθε περίπτωση, οι γονείς δεν θα πρέπει να πανικοβάλλονται, καθώς οι περισσότερες κηλίδες είναι αβλαβείς.

Εκτός από αισθητικούς λόγους τα σημάδια αυτά θα πρέπει να αφαιρούνται αν:

αιμορραγούν
το μέγεθος τους αυξάνεται γρήγορα
βρίσκονται σε συγκεκριμένες περιοχές, όπως π.χ. στο μάτι όπου μπορεί να εμποδίζουν την όραση
Τα μελαγχρωματικά σημάδια
Τα μελαγχρωματικά σημάδια προκαλούνται από μειωμένη ή αυξημένη χρώση του δέρματος με μελανίνη και σε αυτά περιλαμβάνονται οι καφέ κηλίδες (café au lait κηλίδες), η μογκολιανή μπλε κηλίδα και οι συγγενείς σπίλοι.
Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν χρειάζονται θεραπεία. Όταν όμως ο θεράπων ιατρός κρίνει απαραίτητο να αφαιρεθούν τότε η χειρουργική εκτομή είναι συνήθως η ενδεδειγμένη θεραπεία.

Πηγή: healthreport.gr

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...