Εκκλησία της Ελλάδος

Πωλητήριο ή αντίσταση για το όνομα της Μακεδονίας; Αφήνει παράθυρο ο Ιερώνυμος - Ανατριχίλα από τις νέες καταγγελίες του Μητροπολίτη Σιατίστης - Κίνδυνος κομματικοποίησης του συλλαλητηρίου

Στην τελική ευθεία για τις εξελίξεις σχετικά με το Μακεδονικό ζήτημα μπαίνουμε από σήμερα, ενώ αντίστροφα μετρά ο χρόνος και το μεγαλειώδες, όπως αναμένεται, συλλαλητήριο της προσεχούς Κυριακής στην Θεσσαλονίκη.

Με τον ειδικό διαπραγματευτή Νίμιτς να δηλώνει πως το όνομα των Σκοπίων θα περιέχει τον όρο “Μακεδονία” ξεκινούν σήμερα στη Νέα Υόρκη οι συζητήσεις για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ θα συναντηθεί με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι, και ενδεχομένως να προτείνει όνομα ή ονόματα.

Διόλου τυχαία πάντως δεν θα πρέπει να θεωρείται και η χρονική σύμπτωσή της επίσκεψης του Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στα Σκόπια, που ξεκινά σήμερα Τετάρτη.

«Αν περιμένουμε κι άλλα 25 χρόνια, το πρόβλημα θα γίνει χειρότερο», διεμήνυσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑΝΤ1, ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς για το ζήτημα της συνταγματικής ονομασίας της πΓΔΜ, ενώ για την νέα πρόταση είπε πως «η πρόταση θα είναι καινούρια γιατί είμαστε σε μια καινούρια χρονική συγκυρία. Κάποιες από τις ιδέες έχουν συζητηθεί για πολλά χρόνια, αλλά μαγική λύση δεν υπάρχει».

http://www.dailymotion.com/video/x6d7qdo

Σε εκκλησιαστικό επίπεδο το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων απασχόλησε χθες τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο και τον Βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Δημήτρη Καμμένο κατά την συνάντηση που είχαν το πρωί στην Αρχιεπισκοπή.

Ο Αρχιεπίσκοπος ο οποίος δείχνει πολύ πιεσμένος από τις κατά συρροήν αντιδράσεις των Μητροπόλεων, τα ψηφίσματα και τις κινητοποιήσεις, φαίνεται να άφησε ένα παράθυρο ανοιχτό για το κάτι παραπάνω.....

«Η θέση μας είναι ξεκάθαρη» τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος προσθέτοντας ότι «αυτή αποτυπώνεται στο γράμμα που έστειλε η Ιερά Σύνοδος στον Πρωθυπουργό και επίσης η θέση του απεικονίζεται στο γράμμα που στέλνει προς εμένα ο κ. Τσίπρας. Επομένως, έχουμε ξεκαθαρίσει τη θέση μας, αλλά είμαστε σε επαγρύπνηση και παρακολουθούμε με πολλή προσοχή και ανησυχία. Αν χρειαστεί να αλλάξει κάτι θα υπάρξουν ανακοινώσεις».

Στο μεταξύ οι παρεμβάσεις των Μητροπόλεων συνεχίζονται.

Με αφορμή την εν εξελίξει προσπάθεια επιλύσεως του ζητήματος της ονομασίας του κρατιδίου της ΠΓΔΜ η Ιερά Μητρόπολις Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας δηλώνει τα εξής:

1. Ως Εκκλησία προσευχόμαστε συνεχώς για τις πνευματικές αλλά και τις εγκόσμιες ανάγκες του λαού και φροντίζουμε για την στήριξή του με κάθε μέσο που διαθέτουμε. Για τον λόγο αυτόν και στην παρούσα περίσταση εκφράζουμε την άποψή μας, ως υπεύθυνοι Έλληνες πολίτες, οι οποίοι εκτός από υποχρεώσεις διατηρούμε –δυσαρεστώντας ενδεχομένως ορισμένους νοσταλγούς των αθέων ολοκληρωτικών καθεστώτων– και το συνταγματικό δικαίωμα της ελευθερίας του λόγου.

2. Το ζήτημα της ονομασίας του γειτονικού κράτους θα μας ήταν παντελώς αδιάφορο, αν δεν αποτελούσε προβολή επιθετικού αλυτρωτισμού σε βάρος της χώρας μας –και ιδιαίτερα της περιοχής που κατοικούμε– όπως και κακόβουλου σφετερισμού της ίδιας της ιστορίας της ιδιαίτερης πατρίδας μας, της Μακεδονίας. Εμείς, οι Έλληνες κάτοικοι της Μακεδονίας, δεν έχουμε κανέναν λόγο να «δανειστούμε» την ιστορία άλλων λαών, δεν έχουμε κανέναν λόγο να κατασκευάσουμε μνημεία για να δείξουμε την ιστορία μας η να αποδείξουμε την ταυτότητά μας. Επειδή η γη μας, η γη της Πέλλας, μαρτυρεί μόνη της, μέσα από αληθινά μνημεία, ότι εδώ έζησαν και ζουν Έλληνες και προπάντων, Έλληνες ήταν αυτοί που έγραψαν τις ένδοξες σελίδες της ιστορίας της στην στην δική τους –την δική μας– γλώσσα.

3. Επιπλέον όμως το ζήτημα της ονομασίας είναι και Εκκλησιαστικό με την στενή έννοια. Εξαιτίας αυτού προέκυψε μία σχισματική «μακεδονική» εκκλησία, προϊόν πολιτικής έμπνευσης ενός αθεϊστικού καθεστώτος και χωρίς την πνευματική και κανονική αναγνώριση από την Ορθόδοξη Εκκλησία στο σύνολό της. Έτσι δυστυχώς ο ορθόδοξος λαός αυτού του κράτους παραμένει από τότε σε κατάσταση ακοινωνησίας για λόγους πολιτικής σκοπιμότητος.

4. Συνεπώς μια ονομασία που περιέχει το όνομα της Μακεδονίας είναι πολλαπλά επιζήμια: α)Επισφραγίζει τις αλυτρωτικές –βλέπε επεκτατικές– βλέψεις κατά της πατρίδας μας, είτε αυτές προέρχονται από το κρατίδιο είτε αυτές προέρχονται από άλλες λανθάνουσες «δυνάμεις». β)Επικυρώνει την παγκοσμίως πρωτοφανή προσπάθεια επιθετικής οικειοποίησης της ιστορίας και της ιστορικής ταυτότητας ενός λαού από έναν άλλον – παρά το γεγονός ότι είναι εμφανώς αναπόδεικτη και πρόξενος θυμηδίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Και γ)Συντελεί στην διαιώνιση μίας πνευματικά ψυχοφθόρου καταστάσεως σχίσματος για τον ορθόδοξο λαό που ζει εκεί.

5. Για όλους τους παραπάνω λόγους κατ᾿ αρχήν προσευχόμαστε για την καλή έκβαση της προσπάθειας συμφωνίας για το ζήτημα της ονομασίας, την οποία χειρίζονται οι αρμόδιες αρχές της πατρίδος μας. Επιπλέον διακηρύττουμε ότι είναι απαράδεκτο να χρησιμοποιηθεί ο όρος «Μακεδονία» στην νέα ονομασία του κρατιδίου των Σκοπίων. Εφιστούμε τέλος την προσοχή όλων των αρμοδίων, ώστε μαζί με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας να εξασφαλισθούν όλες οι εγγυήσεις, προκειμένου να πραγματοποιηθεί πραγματική αλλαγή της στάσης των Σκοπίων, όσον αφορά στις αλυτρωτικές βλέψεις και την συστηματική παραχάραξη της ιστορίας, πράγματα τα οποία δηλητηριάζουν ουσιαστικά τις σχέσεις των δύο χωρών και υπονομεύουν στρατηγικά την μελλοντική ασφάλεια και ευημερία των λαών της περιοχής μας.

6. Στο πλαίσιο αυτής της παρέμβασής μας την προσεχή Δευτέρα 22 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί ιερατική σύναξη, κατά την οποία σύσσωμος ο ιερός κλήρος της Ιεράς Μητροπόλεως Εδέσσης, Πέλλης και Αλμωπίας θα υπογράψει σχετικό ψήφισμα.

Επαινούμε και επευλογούμε όλες τις ειρηνικές και ανιδιοτελείς δράσεις που πραγματοποιούνται με το πνεύμα αυτό υπέρ του δικαίου της πατρίδας μας και του λαού μας.

Επανέρχεται ο Μητροπολίτης Σιατίστης στις καταγγελίες-σοκ

Ιδαίτερα σοβαρά και χρήζοντα ερεύνης είναι όσα επανέλαβε με περισσότερες λεπτομέρειες ο

ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης Παύλος, αναφορικά με την αποκάλυψη πως άνθρωπος των Σκοπίων επιχείρησε να εισέλθει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας. Λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο συμβάν αποκάλυψε ο ίδιος με χθεσινές του δηλώσεις στο kozan.gr με αφορμή την πρόσφατη τηλεοπτική του εμφάνιση σε εκπομπή της Κεντρικής Μακεδονίας και τα όσα εκεί δήλωσε.

«Δεν απευθύνθηκα στις αρμόδιες αρχές, ούτε όμως έκανα και πίσω. Ούτε τότε ταράχθηκα, ούτε και τώρα. Είμαι και παραμένω ψύχραιμος…», δήλωσε ο Μητροπολίτης περιγράφοντας για πρώτη φορά το γεγονός πως βρέθηκε «στο μάτι του κυκλώνα» και δέχθηκε επιθέσεις με καταστροφικές πράξεις προς το πρόσωπό του: «Δεχόμασταν απειλές μόλις αποκαλύψαμε τη δράση του εν λόγω ανθρώπου…. Υπήρξαν όμως και καταστροφικές πράξεις εναντίον μου. Προκάλεσαν φθορές στα Ι.Χ. της Μητρόπολής μας… Ειδικά, το ένα μέρα μεσημέρι… Προκάλεσαν φθορές με απώτερο σκοπό…. Οι τεχνικοί στα συνεργεία μας είπαν ότι μπήκε ανθρώπινο χέρι….». Αυτό το περιστατικό, όπως μας ανέφερε ο Σεβασμιότατος, «βλέπει» για πρώτη φορά το «φως» της δημοσιότητας και ο ίδιος μάλιστα δεν απευθύνθηκε ούτε στην ΕΛ.ΑΣ, ούτε στις αρμόδιες δικαστικές αρχές, καθώς δεν θέλησε να ανησυχήσουν οι συγγενείς και το ποίμνιό του. «Ούτε και τότε ταράχτηκα ούτε και τώρα θα ταραχτώ. Είμαι και παραμένω ήρεμος, δυνατός και ψύχραιμος», σχολίασε.

Ως προς τα της ιστορίας της υπόθεσης-αποκάλυψης ο Μητροπολίτης παρουσίασε στο kozan.gr πως προχώρησε στην έρευνα κατ’ εντολή της Ιεράς Συνόδου όταν ενημερώθηκε πως ο εν λόγω ιερέας, ο οποίος σημειωτέον χειροτονήθηκε και λειτουργούσε σε Ενορία της Δυτικής Μακεδονίας, δημιουργούσε προβλήματα με τη συμπεριφορά του. «Έψαξα κατ’ εντολή της Ιεράς Συνόδου το θέμα πιο βαθιά…. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει περιορισμό στην ανάλυσή του, όμως μπορώ να σας πω ότι «τελικά απεδείχθη ότι πρόκειται για μία «μακεδονική» ιστορία… Υπήρξε απόπειρα ήταν να μπει στην Ιεραρχία της Εκκλησίας, άνθρωπος των Σκοπίων… Οι αρμόδιοι μας είπαν ότι πρέπει να προσέχουμε. Η Ιερά Σύνοδος μετά και τις πληροφορίες από την έρευνά μου πήρε όλα τα απαραίτητα μέτρα που έφεραν την έκρηξη του ίδιου του ιερέα και πολλών άλλων ανθρώπων που είχαν αρχή και εξουσία…», είπε, μη θέλοντας να κατονομάσει πρόσωπα και καταστάσεις. Αφού περιέγραψε τις επαφές που ακολούθησαν και τον χειρισμό του θέματος από την Ιερά Σύνοδο και τον ίδιο, ο Σεβασμιότατος μας ενημέρωσε ότι ο ιερέας αυτός έχει φύγει από την περιοχή και πως όλοι οι Ιεράρχες της χώρας είναι ενημερωμένοι για το πρόσωπό του και γνωρίζουν τη δράση του.

Τέλος, ως προς τα του πολιτικού σκέλους της υπόθεσης και του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, αλλά και ως προς τους χειρισμούς του θέματος από την Κυβέρνηση, ο Μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης έστειλε το μήνυμά του: «Παρακολουθούμε συνεχώς το θέμα, ειδικά εδώ στη Βόρεια Ελλλάδα, στη Μακεδονία μας… Είχαμε προειδοποιήσει σαν Ιεραρχία ότι θα έχουμε προβλήματα με την ονομασία. Και δεν είναι μόνο το Σκοπιανό, βλέπετε και οι Αλβανοί κάνουν κινήσεις… Ζητάνε και οι Αλβανοί… Είχαμε προειδοποιήσει ότι στο μέλλον θα υπάρχουν προβλήματα και το θεωρούσαν ανύπαρκτο πρόβλημα… Μέχρι και ο ίδιος ο Γκλιγκόροφ ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων είχε πει ότι «είμαστε Σλάβοι…». Στέλνοντας το μήνυμά του για το ποίμνιο ο Σεβασμιότατος είπε «δεν φοβάμαι, έχω εμπιστοσύνη στο λαό μας που ξέρει να αγωνίζεται».

Ως προς τον «επικοινωνιακό πόλεμο» μεταξύ Ιεράς Συνόδου, Υπουργείου Εξωτερικών και Πρωθυπουργού, ο Σεβασμιότατος ήταν σαφής: «Η Ιερά Σύνοδος ήταν ξεκάθαρη στην τοποθέτησή της κι αυτό ήταν κάτι που της επέβαλε η ιστορία λόγου και αίματος του λαού μας, της Μακεδονίας μας. Η απάντηση του κ. Τσίπρα ήταν ευγενική, εν αντιθέσει με του Υπουργείου Εξωτερικών που ήταν κατάπτυστη, που μας λέει ότι όποιος υποστηρίζει τη λέξη »Μακεδονία» τότε είναι με τη »Χρυσή Αυγή». Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και απόλυτη. Δεν διαπραγματευόμαστε την υπόθεση αυτή…».

Κίνδυνος κομματικοποίησης του συλλαλητηρίου;

Στο μεταξύ οι διαστάσεις που λαμβάνει η υπόθεση ου συλλαλητηρίου της Κυριακής και η αναμενόμενη μεγάλη συμμετοχή σε αυτό γίνεται δυστυχώς αντικείμενο εκμετάλλευσής από κομματικου΄ς παράγοντας. Το παρών στο συλλαλητήριο της Κυριακής αναμένεται να δώσουν στο σύνολό τους οι βουλευτές της Α' και Β' Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Κ. Γκιουλέκας, Σ. Καλαφάτης, Ε. Ράπτη, Θ. Καράογλου και Σ. Αναστασιάδης.

Την ίδια στιγμή ένταση επικράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο με εισβολή μελών της Χρυσής Αυγής, όταν ο δήμαρχος Μπουτάρης με την συναίνεση των παρατάξεων του δημοτικού συμβούλιο αρνήθηκε να συζητήσει το αίτημα που κατέθεσε η Ελληνική Αυγή για το Σκοπιανό.

Βουλευτές, στελέχη της Χρυσής Αυγής αλλά και πολίτες που παρακολουθούσαν την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου αντέδρασαν άμεσα και διαμαρτυρήθηκαν σηκώνοντας πανό με το σύνθημα "Μακεδονία γη Ελληνική".

https://www.youtube.com/watch?v=NbfL_dJoQCQ

Πάντως αυξάνονται και πληθύνονται οι συμμετέχοντες στο συλλαλητήριο. 10 Σωματεία της Λάρισας δήλωσαν πως θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία

και συγκεκριμένα σε ανακοινωσή τους αναφέρουν:

“Ο Σύλλογος Πολυτέκνων Λάρισας και τα συνεργαζόμενα Ορθόδοξα Χριστιανικά Σωματεία της πόλης αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε στο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το φλέγον εθνικό θέμα της Μακεδονίας, που θα γίνει την Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018 και ώρα 2:00μμ στον Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης.

Καλούμε τους συμπολίτες μας να δώσουν το δυναμικό τους «παρών» και να διατρανώσουμε όλοι μαζί την έντονη αντίθεσή μας στην εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας μας στο κράτος των Σκοπίων.

Δ η λ ώ ν ο υ μ ε ό τ ι :

Απορρίπτουμε τη χρήση του ονόματος της ελληνικότατης Μακεδονίας από το κράτος των Σκοπίων υπό οιανδήποτε μορφή.

Θέλουμε να ζήσουμε αρμονικά με τους γείτονές μας, αλλά δεν αρνούμαστε την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας.

Απορρίπτουμε τον αλυτρωτισμό τους και δηλώνουμε ότι η Μακεδονία είναι μία και Ελληνική.

Όλοι στο συλλαλητήριο! Να μη λείψει κανείς!

Τα Σωματεία:

Σύλλογος Πολυτέκνων Λαρίσης και Περιχώρων

Γ.Ε.Χ.Α. (Γονέων Ένωσις «η Χριστιανική Αγωγή») Λάρισας

Ενωμένη Ρωμηοσύνη

Ένωση Θεολόγων Λάρισας

Ορθόδοξος Ιεραποστολικός Σύλλογος «Πορεία Αγάπης»

Σύλλογος Ορθοδόξου Εξωτερικής Ιεραποστολής «Ο Απόστολος Βαρνάβας»

Σύλλογος Ορθοδόξου Ιεραποστολικής Δράσεως «Ο Μέγας Βασίλειος» Λάρισας

Φιλανθρωπικό Σωματείο «Ιωάννης ο Χρυσόστομος»

Χριστιανική Ένωση Επιστημόνων Λάρισας

Χριστιανική Εστία Λάρισας «Ο Απόστολος Παύλος»”

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ