Κόσμος

Πρωτοφανές στα παγκόσμια ναυτικά χρονικά: O «Σφαγέας των Εχθρών» καταδύθηκε με τις μπουκαπόρτες… ανοιχτές!

Απίστευτο κι όμως αληθινό! Στην Ινδία το πρώτο πυρηνικό της υποβρύχιο έχει καταστεί «εκτός δράσης» καθώς επιχείρησε να καταδυθεί με μία μπουκαπόρτα ανοιχτή!

Το πρώτο πυρηνικό υποβρύχιο της Ινδίας INS Arihant υπέστη σημαντικές ζημιές λόγω ενός «πρωτότυπου» «ανθρώπινου λάθους» για τα ναυτικά χρονικά. Καταδύθηκε χωρίς να κλείσει μια μπουκαπόρτα! Ναι καλά διαβάζετε καταδύθηκε χωρίς να κλείσουν μια μπουκαπόρτα. Το αποτέλεσμα φυσικά είναι αυτονόητο ενώ οι ζημιές που έγιναν το κρατούν εκτός δράσης εδώ και δέκα μήνες.

Η είδηση έρχεται από την εφημερίδα «The Hindu». Όπως τονίζεται το υποβρύχιο δεν έχει πλεύσει για περισσότερο από 10 μήνες, καθώς υπέστη βλάβη και πλημμύρισε ο θάλαμος πρόωσης του INS Arihant μετά την είσοδο του νερού και ο καθαρισμός δεν έχει ακόμα τελειώσει.

Το Arihant, το όνομα του οποίου σημαίνει «Σφαγέας των Εχθρών», ξεκίνησε να «χτίζεται» στις 26 Ιουλίου 2009 και τέθηκε σε λειτουργία τον Αύγουστο του 2016. Είναι μέρος του πυρηνικού αμυντικού συστήματος της Ινδίας και τροφοδοτείται από ένα φωτοβολταϊκό σύστημα με πίεση 83 megawatts (111,305 hp) αντιδραστήρα νερού με εμπλουτισμένο καύσιμο ουρανίου, ενώ κοστίζει μόλις 2,9 δισεκατομμύρια δολάρια. Όταν ρωτήθηκε για το γεγονός το υπουργείο Άμυνας της χώρας δεν έδωσε καμία απάντηση.

Ευτυχώς το περιστατικό συνέβη όταν το υποβρύχιο ήταν μέσα στο λιμάνι. Οι εκτεταμένες επισκευές και ο καθαρισμός δεν έχει τελειώσει καθώς διάφορα σημαντικά συστήματα κοντά στον πυρηνικό αντιδραστήρα διαβρώθηκαν από το θαλασσινό νερό με το οποίο ήρθαν σε επαφή.

Η Ινδία είχε προγραμματίσει να κατασκευάσει ένα στόλο πέντε υποβρυχίων κατηγορίας Arihant, αλλά τα σχέδια αυτά βρίσκονται υπό εξέταση λόγω των ανησυχιών σχετικά με το κόστος. Τώρα βέβαια θα πρέπει να τους απασχολούν και τα «ανθρώπινα λάθη» που στην προκειμένη περίπτωση κοστίζουν πολύ ακριβά.

https://www.youtube.com/watch?v=r0J994p2yPM

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...