Ελληνοτουρκικά

Περίεργη ιστορία - Τούρκοι αξιωματικοί: Απορρίφθηκε το αίτημα παραίτησης της προέδρου

Δεν έγινε δεκτό το αίτημα παραίτησης της Ευγενίας Μυλωνοπούλου, προέδρου της 7ης Επιτροπής Προσφυγών Ασύλου και προέδρου του Θ’ Τμήματος του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών.

Η πρόεδρος είχε επικαλέστηκε κώλυμα από την Επιτροπή Προσφυγών, που συμμετείχε στην υπόθεση ενός από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς. Η αίτησή της, ωστόσο, απορρίφθηκε «διότι δεν ερείδεται σε καμία διάταξη νόμου ή γενική αρχή του δικαίου», αλλά και «ουδείς προέβαλε οιονδήποτε λόγο εξαίρεσής της».

Το χρονικό των κινήσεων  της Ε. Μυλωνοπούλου

Την περασμένη Δευτέρα (8/1), με προσωρινή διαταγή της, η κ. Μυλωνοπούλου «πάγωσε» την απόφαση της 3ης Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών, που είχε χορηγήσει άσυλο στον συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου.

Λίγες μέρες νωρίτερα (4/1), η ίδια είχε δηλώσει κώλυμα να συμμετάσχει ως τακτικό μέλος (πρόεδρος) στην Επιτροπή Προσφυγών Ασύλου, που ήδη εξετάζει με τη συμμετοχή της το αίτημα ενός Τούρκου-μέλους του ελικοπτέρου στο οποίο επέβαιναν οι «8».

Αύριο κρίνεται η απόφαση για την κράτηση του ενός

Τη Δευτέρα (15/1), ο προϊστάμενος της υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών θα εξετάσει τη νομιμότητα της απόφασης του Αστυνομικού Διευθυντή Αλλοδαπών για τη κράτηση ενός εκ των «8», η οποία είχε εκδοθεί μετά την επίμαχη προσωρινή διαταγή της Ευγενίας Μυλωνοπούλου.

Αύριο, λοιπόν, θα κριθεί η βασιμότητα και η νομιμότητα της επίμαχης αστυνομικής απόφασης, αν δηλαδή ο Τούρκος στρατιωτικός καλώς επαναφέρθηκε σε συνθήκες κράτησης. Όπως ανέφεραν νομικοί, είναι μικρές οι πιθανότητες ο προϊστάμενος υπηρεσίας του Πρωτοδικείου να αποφανθεί ότι είναι εσφαλμένη η απόφαση της ΕΛ.ΑΣ., καθώς η όλη διαδικασία είναι τυπική και ο δικαστής δεν μπαίνει στην ουσία της υπόθεσης, αλλά περιορίζεται στην εξέταση των τυπικών προϋποθέσεων.

Οι δικηγόροι του Τούρκου αξιωματικού έχουν το δικαίωμα να ζητήσουν ακρόαση από τον προϊστάμενο της υπηρεσίας, πριν ο ίδιος αποφανθεί επί της νομιμότητας της απόφασης του αστυνομικού διευθυντή. Παράλληλα, έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν αντιρρήσεις, σε περίπτωση που ο προϊστάμενος επικυρώσει ουσιαστικά την απόφαση της ΕΛ.ΑΣ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ελληνοτουρκικά 0

Για "κρίση θαλάσσιου πάρκου στο Αιγαίο" μιλούν τα τουρκικά ΜΜΕ - Δένδιας: "Σιγά μην ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για να ψαρέουμε στις Κυκλάδες" (Βίντεο)

Δύο νέα εθνικά θαλάσσια πάρκα σε Αιγαίο και Ιόνιο και τέλος στο ψάρεμα με μηχανότρατες εξήγγελε ο Κυριάκος Μητσοτάκης