Σκοπιανό

Ο Νίμιτς κομίζει στην Αθήνα τις θέσεις Σόρος και ΝΤΠ για το όνομα των Σκοπίων - Η κυβέρνηση Τσίπρα έτοιμη να τις συζητήσει και να παραδώσει τη Μακεδονία

Κρίσιμη είναι η εβδομάδα που ξεκινάει για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Στο ελληνικό πολιτικό σύστημα αναμένονται εξελίξεις μετά την ενημέρωση που έκανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους πολιτικούς αρχηγούς και την «πόρτα» που έφαγε στο αίτημα της στήριξης των διαπραγματεύσεων, αλλά το σημαντικότερο είναι πώς την Τρίτη φτάνει στην Αθήνα ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς κομίζοντας τις θέσεις του Τζόρτζ Σόρος για το θέμα της ονομασίας.

Γιατί ο κ. Νίμιτς δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προωθεί τις απόψεις των «εμπόρων ψυχών» και αυτών που εκφράζουν τη Νέα Τάξη Πραγμάτων που στην προκειμένη θέλουν την δημιουργία ενός κράτους στα Βαλκάνια με το όνομα «Μακεδονία» που θα λειτουργεί υπονομευτικά σε βάρος της Ελλάδας, θα εγείρει εδαφικές αξιώσεις και θα προωθεί τα συμφέροντα της. Το ερώτημα είναι αν η κυβέρνηση Τσίπρα θα δεχθεί αυτές τις απόψεις.

Τα δείγματα που έχει δώσει μέχρι στιγμής πάντως είναι πώς ταυτίζεται με τις θέσεις Νίμιτς-Σόρος. Δέχεται τον όρο «Μακεδονία» και ακούει χωρίς να αντιδρά των ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ να αποκαλεί τους Σκοπιανούς «Μακεδόνες» αντί να ζητήσει εδώ και τώρα την αντικατάσταση του από τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ. Όλα από πριν ξεπουλημένα λοιπόν.

Η εβδομάδα πάντως ξεκινάει με την κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκτελεστικής Επιτροπής των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Δεν χωράει αμφιβολία ότι αυτή πραγματοποιείται υπό το κλίμα έντασης. Μίας έντασης που υποβόσκει για μεγάλο χρονικό διάστημα μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Πολλά στελέχη του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου, μάλιστα, νιώθουν βαθιά θιγμένοι από τη δυσφορία μίας «αναγκαστικής συγκατοίκησης» που έχει διαφανεί από την Κουμουνδούρου και όχι μόνο. 

Όπως και να έχει, σήμερα μετά τις 14:00 το μεσημέρι θα φανεί εάν υπάρχουν περιθώρια για αλλαγή γραμμής από την πλευρά του κυβερνητικού εταίρου. Μέχρι στιγμής, οι ΑΝΕΛ απορρίπτουν τη χρήση του όρου «Μακεδονία» στο νέο όνομα της ΠΓΔΜ κι έχουν επανειλημμένα διαμηνύσει ότι η εθνική γραμμή μπορεί να αλλάξει μόνο σε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Σε περίπτωση που δεν κάνουν πίσω και αποδειχθεί πως ο πρωθυπουργός δεν απολαμβάνει τη στήριξη τους, ο ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί τη συναίνεση κομμάτων της αντιπολίτευσης ώστε να περάσει τυχόν συμφωνία από τη Βουλή.

Την Τρίτη, όπως γράψαμε, μία ημέρα μετά τη συνεδρίαση των ΑΝΕΛ και ότι έχει προκύψει από αυτήν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον Μάθιου Νίμιτς. Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ επιχειρεί νέο κύκλο επαφών σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ.

Η εβδομάδα αναμένεται να ρίξει αυλαία με το προγραμματισμένο συλλαλητήριο της Κυριακής στην πλατεία Συντάγματος. Σε περίπτωση που έχει ανάλογη ανταπόκριση με το προηγούμενο στη Θεσσαλονίκη ή ακόμα και περισσότερη, τότε το ήδη τεταμένο κλίμα επιβαρύνεται.

Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε και μέχρι στιγμής φαίνεται να έχει εξασφαλίσει μόνο χαραμάδες συνεννόησης με την αξιωματική αντιπολίτευση, παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και ο Ζόραν Ζάεφ στο εσωτερικό της χώρας του. Κύκλοι της αντιπολίτευσης προαναγγέλλουν μαζικές κινητοποιήσεις τις επόμενες ημέρες.

Η VMRO -το κόμμα του Νίκολα Γκρουέφσκι από το οποίο ο πρώην πρωθυπουργός των Σκοπίων έχει πλέον παραιτηθεί- θέτει στο επίκεντρο των σχεδιαζόμενων κινητοποιήσεων το θέμα του ονόματος. Εξάλλου, η διαπραγμάτευση, όπως είναι φυσικό, κυριαρχεί στον Τύπο της γειτονικής χώρας, με διάφορες αναγνώσεις και εκτενείς αναφορές στη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων, αλλά και στην δυνατότητα να βρεθεί λύση που θα «ξεκλειδώσει» την ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων.

Υπό αυτό το καθεστώς, άλλωστε, πραγματοποιήθηκε η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που διήρκησε περισσότερο από πέντε ώρες. Εκεί ήταν στραμμένο και το βλέμμα του Μεγάρου Μαξίμου, προκειμένου να διαπιστώσουν πόσο σκληρή στάση θα κρατήσει το κόμμα της εκεί αξιωματικής αντιπολίτευσης, το VMRO, καθώς απ’ αυτό θα εξαρτηθεί εν πολλοίς το κατά πόσον μπορεί η κυβέρνηση Ζάεφ να δρομολογήσει συνταγματική αναθεώρηση για απάλειψη των αλυτρωτικών διατυπώσεων στον καταστατικό χάρτη της γειτονικής χώρας.

Μετά το πέρας της σύσκεψης, ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ ανέφερε ότι η συνάντηση ήταν ενημερωτικού χαρακτήρα, ενώ εξέφρασε αισιοδοξία ότι μπορεί να επιτευχθεί εθνική συναίνεση στο εσωτερικό για το θέμα αυτό.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα υπάρξουν και άλλες παρόμοιες συναντήσεις, κάτι που βρήκε σύμφωνο και τον Πρόεδρο της ΠΓΔΜ Γκιόργκι Ιβάνοφ, ο οποίος ανέφερε ότι παρόμοιες συσκέψεις το επόμενο διάστημα είναι χρήσιμες για τη διαμόρφωση της θέσης της χώρας, ενώ, απέφυγε να αποκαλύψει λεπτομέρειες για τις προτάσεις του Μάθιου Νίμιτς, λέγοντας ότι κάτι τέτοιο συμφωνήθηκε στη σύσκεψη. Περίπου την ίδια στάση κράτησαν και οι επικεφαλής των άλλων κομμάτων.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Πολεμική αεροπορία 0

Πριν πεινάσει μαγειρεύει η Ελλάδα! Τα γνωστά μηχανικά προβλήματα του F-35 αναγκάζουν την ΠΑ να ζητά επιτακτικά την απόκτηση του Block 4

Ως χώρα θα περιμένουμε όσο απαιτηθεί για να παραλάβουμε την εκδοχή Block 4 του Αμερικανού αεροσκάφους 5η γενιάς στην...
ρωσική τράπεζα και Πούτιν
Ρωσία 0

Έξω Φρενών οι Ρώσοι! Τούρκοι, Κινέζοι και Άραβες καθυστερούν ή ακυρώνουν τελείως τις πληρωμές ρωσικού πετρελαίου φοβούμενοι τις κυρώσεις των ΗΠΑ

«Η αμερικανική και ευρωπαϊκή πίεση δημιούργησε προβλήματα στις πληρωμένες μας» είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνο,...