Ελληνοτουρκικά

Ξέσπασε ο Κούρδος κρατούμενος: Ο Ερντογάν είναι ο Χίτλερ της Τουρκίας

Μέσα σε φορτισμένο κλίμα συζητήθηκε σήμερα στο Συμβουλιο Εφετών Αθηνών το αίτημα έκδοσης των Τουρκικών αρχών του Ντοκάν Μεμέτ, ενος εκ των 9 Κούρδων που είχαν συλληφθεί σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα λίγες ημέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη χώρα μας τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τον Ντοκάν Μεμέτ εκζητούν οι Τούρκοι προκειμένου να εκτίσει ποινή 3 ετών που του έχει επιβληθεί για υποστήριξη σε τρομοκρατική οργάνωση .

Μάρτυρες που κατέθεσαν υπέρ του -μεταξύ των οποίων και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης - υποστήριξαν ότι διώκεται για πολιτικούς λόγουςγια τα πιστεύω του. Η Τουρκία επιχειρεί να του φορτώσει αδικήματα του κοινού ποινικού δικαίου είπαν ενω σημείωσαν ότι η Γαλλία του έχει χορηγήσει ήδη πολιτικό άσυλο κάτι που δεν θα έκαναν για έναν τρομοκράτη.

Ο 60χρονος εκζητούμενος ζήτησε από τους δικαστές όχι να τον λυπηθούν αλλά να αποδώσουν δικαιοσύνη, ενώ προκειμένου να δείξει τι βασανιστήρια έχει υποστεί στη γείτονα έβγαλε και έδειξε στους δικαστές το γυάλινο μάτι του.

«Πέρασα 20 χρόνια από τη ζωή μου στις φυλακές της Τουρκίας. Έχω μαζέψει κομμάτια των συμφοιτητών μου όταν ήμουν στο Πανεπιστήμιο. Έριξαν βόμβες . 7 συμφοιτητές μου κομματιάστηκαν. Γιατί; Ζητάγαμε την ελευθερία της χώρας μας. Το 2015 στο Ντιγιάρ Μπακίρ έγιναν τα ίδια με το Πολυτεχνείο εδώ. Μπορειτε να κατηγορήσετε εκείνους του φοιτητές σας;

Πριν το 2000 είχα δυο μάτια τώρα έχω 1. Έχω ακόμα κομμάτια βόμβας στο κορμί μου. Όταν ήμουν στη φυλακή άνθρωποι τότε από το ίδιο κελί δολοφονήθηκαν δίπλα μου. Οπως αντισταθήκατε στους Γερμανούς, σε ένα φασιστικό καθεστώς, έτσι κι εμείς κάνουμε τώρα», είπε, συγκρίνοντας τον Ερντογαν με τον δικτάτορα Γ. Παπαδόπουλο.

«Αγαπάω τη χώρα και το λαό μου αλλά λόγω των διώξεων και του ότι κινδύνευε η ζωή μου αναγκάστηκα να φύγω το 2011. Πήγα στη Γαλλία και εκεί αναγνωρίστηκα ως πολιτικός πρόσφυγας. Αγωνίστηκα και στη Γαλλία κατά του φασιστικού καθεστώτος ως δημοσιογράφος, μέσω άρθρων διαλέξεων. Ήρθα στην Ελλάδα το 2013-2014. Δεν θέλω να σας προκαλέσω λύπη αλλά απαιτώ δικαιοσύνη από εσάς. Υπάρχουν δυο δρόμοι μπροστά σας. Ή θα υπακούσετε στις προσταγές του φασιστικού κόμματος ή θα αποδείξετε ότι είστε παιδιά αυτών που αγωνίστηκαν κατά του φασισμού. Ο Ερντογάν είναι ο Χίτλερ της Τουρκίας».

Η διαδικασία θα συνεχιστεί την Παρασκευή, όπου αναμένεται η πρόταση της εισαγγελέως της έδρας ενώ για τον δεύτερο Κούρδο εκζητούμενο αναβλήθηκε η συζήτηση για την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ