Μέση Ανατολή

Νέα κλιμάκωση στο Ιράν: Φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές ξεχύθηκαν στους δρόμους της Τεχεράνης

Στους δρόμους της Τεχεράνης και άλλων πόλεων του Ιράν έχουν ξεχυθεί  φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές την ώρα που τα social media της ισλαμικής χώρας καλούν σε νέες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Σύμφωνα με τα πλάνα που μετέδωσε το «Press TV», οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές κραδαίνουν σημαίες της χώρας φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του καθεστώτος. Έκτακτη συνεδρίαση του ΟΗΕ ζητά ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, την ώρα που φιλοτουρκικές εφημερίδες «δείχνουν» τις ΗΠΑ ότι βρίσκονται πίσω από τις αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις.

Οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές είναι κυρίως νέοι, ηλικίας 15 έως 29 ετών. Το 24% των διαδηλωτών που κατηγορούν την πολιτική του προέδρου της χώρας, Χασάν Ροχανί, είναι κυρίως γυναίκες και άνεργοι, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει το αμερικανικό δίκτυo CΝΝ.

Στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Τεχεράνη μία γυναίκα είχε την τόλμη να... πετάξει από πάνω της δημοσίως το χιτζάμπ- το οποίο επιβάλλεται να φοράει ο γυναικείος πληθυσμός της ισλαμικής χώρας-εκφράζοντας την διαμαρτυρία της κατά του ιρανικού καθεστώτος. ««Η γυναίκα αυτή είναι ηρωίδα», σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα «Independent».

Πάνω από 22 νεκροί 

Οι σημερινές φιλοκυβερνητικές συγκεντρώσεις έρχονται λίγες ώρες μετά τις μεγαλύτερες αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις από την «Πράσινη Επανάσταση» το 2009 κι έχουν ήδη στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 22 ανθρώπους. Επιπλέον, οι αρχές έχουν συλλάβει τουλάχιστον 450 άτομα.

Όπως αναφέρουν τα ιρανικά δίκτυα, οι φιλοκυβερνητικοί διαδηλωτές διατρανώνουν την αντίθεσή τους στη βία των τελευταίων ημερών, σε μία προσπάθεια να υποβαθμίσουν τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι, οι διαδηλωτές που τάσσονται κατά της πολιτικής Ροχανί διαμαρτύρονται για τον υψηλό πληθωρισμό και τη διαφθορά βάζοντας όμως και στο στόχαστρο το θεοκρατικό καθεστώς.

Ένταση Ιράν – ΗΠΑ

Την ίδια ώρα, οι φιλοτουρκικές εφημερίδες κατηγορούν το καθεστώς του Τραμπ ότι βρίσκεται πίσω από τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που ξέσπασαν στο Ιράν.

Οι σημερινές φιλοκυβερνητικές πορείες έρχονται ένα 24ωρο μετά τις δηλώσεις του Ανώτατου Θρησκευτικού ηγέτη του Ιράν, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, σύμφωνα με τις οποίες οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις υποκινούνται από «εχθρούς» του Ιράν, αφήνοντας υπόνοιες για χρηματοδότηση και χειραγώγηση από το εξωτερικό. Άμεση ήταν η αντίδραση της Ουάσινγκτον, η οποία απέρριψε τις αιχμές του Αλί Χαμενεΐ.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ