Κυβέρνηση

«Μυστηριώδεις» κινήσεις Α.Τσίπρα στο Νταβός - Σπεύδει για συνάντηση με Τραμπ λόγω Τουρκίας;

Πολλά ερωτήματα προκαλούν οι φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα με την Κριστίν Λαγκάρντ, που ανήρτησε στο Twitter ο ρεπόρτερ του Euractiv, Jorge Valero.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός και η διευθύντρια του ΔΝΤ βρίσκονται έξω από το δωμάτιο, όπου ο Ντόναλντ Τραμπ συναντάται με τους ηγέτες.

Φαίνεται πως η παρουσία τους δεν είναι τυχαία εκεί…

Όπως εκτιμά ο ρεπόρτερ του Euractiv «μάλλον πήγαν να τον συναντήσουν».

O A.Tσίπρας έδειξε χτες ότι ανησυχεί για την τουρκική επιθετικότητα. Σήμερα ο τουρκικός τύπος τον "πυροβολεί" για τις χτεσινές του δηλώσεις.

Συγκεκριμένα, την αντίδραση του τουρκικού Τύπου προκάλεσαν οι δηλώσεις του Έλληνα Πρωθυπουργού για το προσφυγικό.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε την Τουρκία επιθετικό γείτονα και τα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου κάνουν λόγο για απρέπεια, αυθάδεια και αδιανότητα λόγια του Έλληνα Πρωθυπουργού απέναντι στην Τουρκία, ανήμερα της επετείου της κρίσης των Ιμίων.

«Δήλωση Τσίπρα για Τουρκία που ξεπερνά τα όρια», είναι ο τίτλος της Hurriyet, ενώ και η εφημερίδα «Soczu» γράφει:

«Μεγάλη αυθάδεια από την Ελλάδα, αδιανόητα λόγια από τον Τσίπρα προς την Τουρκία».

Τι έγινε στην συνάντηση Τσίπρα-Λαγκάρντ

Η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας ολοκληρώθηκε σε καλό κλίμα.

Σε tweet η επικεφαλής του Ταμείου ανέφερε: «Συναντήθηκα με τον Αλέξη Τσίπρα και τον συνεχάρη για την πρόοδο των ελληνικών μεταρρυθμίσεων. Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε για τους κοινούς στόχους για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων και την εξασφάλιση ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους εταίρους, τα οποία είναι ουσιαστικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Η Κριστίν Λαγκάρντ είναι από τους ελάχιστους συμμάχους της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που οι Ευρωπαίοι εταίροι μας αποφεύγουν να χαρακτηρίσουν ως επείγον, αναμένοντας την ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος στήριξης τον Αύγουστο του 2018, όταν και θα εξετάσουν εκ νέου τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. 

 Στις φωτογραφίες του Αλέξη Τσίπρα και της Κριστίν Λαγκάρντ πριν την συνάντηση τους, ξένοι δημοσιογράφοι σχολίασαν μέσω tweets ότι αμφότεροι είναι πολύ ευδιάθετοι και αρκετά χαμογελαστοί μπροστά στις κάμερες.

Στο επίκεντρο του τετ α τετ που είχαν ο Έλληνας πρωθυπουργός με την κ. Λαγκάρντ, όπως έχουν προϊδεάσει κυβερνητικές πηγές, ήταν το ζήτημα του χρέους.

Ζήτημα επί του οποίου, το ΔΝΤ επανειλημμένα έχει εκφράσει την ανάγκη να υπάρξει μια στρατηγική που θα διασφαλίζει τη βιωσιμότητα του και, όπως επισήμαιναν οι ίδιες πηγές, είναι σημαντικό ότι με τις αποφάσεις και του Eurogroup -από τον περασμένο Ιούνιο και την επιβεβαίωση της σχετικής απόφασης από το τελευταίο Eurogroup- έχει ήδη τεθεί επί τάπητος η συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για τη ρύθμισή του, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της ελληνικής πλευράς. 

Η προηγούμενη φορά που συναντήθηκε ο πρωθυπουργός με την διευθύντρια του ΔΝΤ ήταν στα μέσα του περασμένου Οκτωβρίου, στα γραφεία του Ταμείου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ.

Και οι δύο πλευρές είχαν διαμηνύσει ότι η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτηση για την επιτυχή έξοδο από τα προγράμματα στήριξης και την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη.

Με τις δηλώσεις τους, τότε, οι δύο πλευρές είχαν εκπέμψει το μήνυμα πως η ελάφρυνση του ελληνικού χρέους είναι απαραίτητη για την επιτυχή έξοδο από τα προγράμματα στήριξης και την επιστροφή της χώρας σε βιώσιμη ανάπτυξη, αναγνωρίζοντας στη βάση αυτή πως η γ' αξιολόγηση έπρεπε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, ώστε να δρομολογηθεί αμέσως μετά η συζήτηση για το χρέος.

Σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε τώρα για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...