Σκοπιανό

Μπ. Οσμανί: Αθήνα και Σκόπια συναινούν στον όρο «Μακεδονία» «σε οποιαδήποτε παραλλαγή»

Αποκαλυπτικός ήταν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός των Σκοπίων, Μπουγιάρ Οσμάνι σε δηλώσεις του σε σκοπιανά μέσα ενημέρωσης, λίγες ώρες μετά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Οσμανί αποκάλυψε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι Αθήνα και Σκόπια έχουν συναινέσει στο ότι «ο όρος "Μακεδονία" πρέπει να βρεθεί σε οποιαδήποτε παραλλαγή». Όπως είπε, συζητήθηκαν διάφορες παραλλαγές, αλλά ο ίδιος απέφυγε να μπει σε λεπτομέρειες μιας και θεωρεί ότι «οι δημόσιες αναφορές δεν είναι ώριμες και δεν βοηθούν».

«Θεωρώ ότι ορισμένες προτάσεις πρέπει να είναι επαρκώς προετοιμασμένες ώστε να αντέχουν την πίεση του κοινού», συμπλήρωσε ο κ. Οσμάνι, ενώ αποκάλυψε ότι η Ελλάδα ζητεί να μην είναι θέμα διαπραγμάτευσης το ζήτημα της ταυτότητας.

Σημείωσε την ανάγκη η χώρα του να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ για «λόγους ασφαλείας»» και τόνισε την ανάγκη να γίνουν βήματα οικοδόμησης της εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών, φέρνοντας ως παράδειγμα την αλλαγή του ονόματος του αεροδρομίου των Σκοπίων.

Συνάντηση Ν. Κοτζιά με ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ την Πέμπτη
Εντείνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις για το Σκοπιανό, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συναντηθεί με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Νικολά Ντιμιτρόφ την ερχόμενη Πέμπτη.

Οι συζητήσεις θα εστιασθούν σε ζητήματα διμερούς ενδιαφέροντος, συμπεριλαμβανομένης της περαιτέρω ενίσχυσης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Προς το παρόν δεν έχει ανακοινωθεί το μέρος της συνάντησης .

Επόμενος σταθμός, η 17η Ιανουαρίου όπου θα υπάρξει συζήτηση του διαμεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς με τους διαπραγματευτές της Ελλάδας και των Σκοπίων, για το θέμα που αφορά την ονομασία της ΠΓΔΜ. Διπλωματικές πηγές που επικαλείται το Αθηναϊκό πρακτορείο, αναφέρουν ότι ο κ. Νίμιτς θα συναντηθεί με τους πρέσβεις Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφκι στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση έρχεται στον απόηχο των δημοσιευμάτων Αλβανικών και Σκοπιανών ΜΜΕ που πρώτο μετέδωσε το Newpost που έκαναν λόγο περί συμφωνίας στο θέμα της ονομασίας.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου Δ. Τζανακόπουλου δεν επιβεβαίωσε, ούτε όμως και διέψευσε τα εν λόγω δημοσιεύματα, αρκούμενος να τονίζει πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση να μπει στην ονοματολογία. «Η διαπραγμάτευση θα ενταθεί τις επόμενες μέρες, εντός του 2018 έχει ανοίξει ένα παράθυρο ευκαιρίας, ειδικά μετά την ανασκευή από τους γείτονες διαφόρων ακραίων θέσεων που είχαν υιοθετήσει στο παρελθόν», είπε. «Αυτό που μας ενδιαφέρει», υπογράμμισε, «δεν είναι μία ακατάσχετη ονοματολογία, αλλά είναι να προχωρήσουμε στις διαπραγματεύσεις με συγκροτημένο και σοβαρό τρόπο, ώστε εντός των επόμενων μηνών να έχουμε καταφέρει να καταλήξουμε σε μία λύση στο πρόβλημα αυτό που ταλαιπωρεί την Ελλάδα τα τελευταία 25 χρόνια και που μας κληροδότησαν πολιτικές δυνάμεις, που όταν έπρεπε να το έχουν επιλύσει, το διαχειρίστηκαν με βασικό γνώμονα το μικροπολιτικό συμφέρον και την εξυπηρέτηση μίας εθνικιστικής ιδεολογίας στο πλαίσιο ενός εθνικιστικού παροξυσμού».

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και η απάντηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ Μπουγιάρ Οσμάνι, ο οποίος, χθες, Τετάρτη διέψευσε ότι υπάρχει κάποιου είδους λύση προς το παρόν. «Υπάρχουν διαπραγματεύσεις, περιμένουμε τον διαμεσολαβητή του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, στα τέλη αυτού του μήνα, ελπίζουμε να έλθει με συγκεκριμένη πρόταση, την οποία θα την σκεφτούμε και μετά θα λάβουμε θέση» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Οσμάνι, μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά και τον αναπληρωτή ΥΠΕΞ Γ. Κατρούγκαλο.

Οι συναντήσεις αυτές έρχονται στον απόηχο της σκληρής γραμμής που πήρε η Διαρκής Ιερά Σύνοδος για το θέμα, καθώς έβαλε «βέτο» στην οποιαδήποτε χρήση του όρου «Μακεδονία», αλλά και των συλλαλητηρίων που θα προετοιμάζονται να διεξαχθούν στη Θεσσαλονίκη.

Εκκλησιαστικό «βέτο» για τον όρο «Μακεδονία»
Εκκλησιαστικό "βέτο" για τον όρο "Μακεδονία" στη σύνθετη ονομασία της ΠΓΔΜ που θα προτείνει η Ελλάδα μετά τις διαπραγματεύσεις της με τα Σκόπια.

Κατά τη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, οι Ιεράρχες, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το Σκοπιανό και ξεκαθαρίζουν τη θέση τους στην ανακοίνωση που εξέδωσαν: "Η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας»".

Είχε προηγηθεί η ηχηρή παρέμβαση του Ιερώνυμου, ο οποίος είχε προειδοποιήσει ότι η Εκκλησία δεν μπορεί να αδιαφορήσει για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων: «Σε ένα τέτοιο θέμα βασικό γιατί την πατρίδα μας, δεν μπορεί η Εκκλησία να μείνει αδιάφορη θα πάρει και αυτή τη θέση της. Όχι τόσο ως προς τη γενικότερη τοποθέτηση και λοιπά, αλλά ως προς το όνομα οπωσδήποτε».

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου:

Εξ αφορμής της έντονης διπλωματικής κινητικότητας που υπάρχει για το θέμα των Σκοπίων, και εν συνεχεία της από 15.12.2017 Ανακοίνωσής Της περί της σχισματικής Εκκλησίας των Σκοπίων η Δ.Ι.Σ. συμμεριζομένη την αγωνία των Ιεραρχών που διαποιμαίνουν τις Ιερές Μητροπόλεις στην περιοχή της Μακεδονίας, αλλά και του λαού, με Απόφασή Της υπενθυμίζει ότι η Εκκλησία έχει μαρτυρήσει με το λόγο και το αίμα κλήρου και λαού την ελληνικότητα της Μακεδονίας από αρχαιοτάτων χρόνων, γι’ αυτό και δεν μπορεί να αποδεχθεί την απονομή του όρου «Μακεδονία» ή παραγώγου του ως συστατικού ονόματος άλλου Κράτους, το οποίο θα έχει επιπτώσεις και στην ονομασία της σχισματικής αυτοαποκαλούμενης εκκλησίας της «Μακεδονίας». Αναμένει δε από την υπεύθυνη Ελληνική Κυβέρνηση, η οποία διαχειρίζεται το θέμα, να κατανοήσει την ανησυχία Της, που είναι και ανησυχία του οικουμενικού ελληνισμού.

Η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε να συγκληθεί εκτάκτως η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου ε.έ.

Επίσης η Δ.Ι.Σ. αποφάσισε ομοφώνως να απονείμει το Μεγαλόσταυρο του Αποστόλου των Εθνών Παύλου στον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο, κατά την πρώτη ημέρα της Συνεδριάσεως της Ιεραρχίας, δηλαδή την 7η Φεβρουαρίου, ημέρα της συμπληρώσεως 10 ετών από της Εκλογής του Μακαριωτάτου, ως Προκαθημένου της Ελλαδικής Εκκλησίας

Ακολούθως ενέκρινε τις προτάσεις: της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος περί διοργανώσεως της «Εβδομάδος Εξωτερικής Ιεραποστολής», κατά την περίοδο από 25ης Φεβρουαρίου έως και 3ης Μαρτίου ε.έ. και της Συνοδικής Επιτροπής επί της Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Επιμορφώσεως του Εφημεριακού Κλήρου επί του εορτασμού της εβδομάδος των Ιερατικών Κλήσεων την Γ’ Εβδομάδα των Νηστειών, από Δευτέρας 5ης Μαρτίου έως και της Κυριακής της Σταυροπροσκυνήσεως, 11ης Μαρτίου ε.έ.

Τέλος, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατήρτισε τον Προκαταρκτικό Πίνακα υποψηφίων κληρικών προς εγγραφήν στον Κατάλογο των προς Αρχιερατείαν εκλογίμων, ενέκρινε αποσπάσεις κληρικών και ασχολήθηκε με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα"

Ακολουθήστε το Πενταπόσταγμα στο Google news Google News

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ένοπλες Συρράξεις 0

Έτοιμο να σπάσει το ουκρανικό μέτωπο-Forbes : Οι πανικόβλητοι Ουκρανοί διοικητές αναπτύσσουν ανεκπαίδευτες ταξιαρχίες στην μάχη

Η κατάσταση μέσα και γύρω από το Οχερέτινο και την Νοβομπαχμούτοβα είναι τραγική ενώ ρωσική 90η Τεθωρακισμένη μεραρχία...